Ridley Scott már egy harmadik Gladiátor-filmmel kacérkodik

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 23.

Mikrofilm

A második rész csak novemberben érkezik a mozikba.

Ugyan az idei nyári blockbuster-szezon (aminek nyerteseiről és veszteseiről ebben a cikkünkben írtunk) nélkülözte a Barbenheimer-szerű csodákat, idénre is jut egy duplafilmes nagy mozis esemény: ez lesz a Glicked, amikor november 22-én egyszerre mutatják be a mozik a Gladiátor 2-t és a Wicked című musicalt. (Jelen állás szerint a magyarok kimaradnak a dupla moziélményből, hiszen a Gladiátor folytatása november 14-én, a Wicked viszont csak december 5-án érkezik a vásznakra).

A Wicked itthon talán kevésbé ismert: a 2003-ban a Broadway-n bemutatott, hatalmas sikerű musical adaptációja, mely három Tonyt és egy Grammyt is elnyert és a mai napig fut – jelenleg minden idők második legtöbb pénzt hozó musicalének számít Az oroszlánkirály után. Maga a színdarab Gregory Maguire 1995-ös regényének adaptációja, amelynek karakterei L. Frank Baum 1900-as regényéből és annak 1939-es klasszikus adaptációjából, az Óz, a csodák csodájából származnak. A Wicked Óz jól ismert történetét meséli el újra a boszorkányok szemszögéből. A filmet a Kőgazdag ázsiaiak és a Szemfényvesztők 2 rendezője, John M. Chu rendezi és olyan sztárok tűnnek fel benne, mint Ariana Grande, Cynthia Erivo, Jeff Goldblum és az Oscar-díjas Michelle Yeoh.

Mindkét filmet máris az Oscar-szezon nagy esélyeseinek kiáltották ki annak ellenére, hogy egyiket sem mutatták még be. A Wicked eleve kétrészesnek készült (a másodikat jövő novemberre tervezik), a Gladiátor pedig Ridley Scott 2000-es, Oscar-díjas klasszikusának folytatása, amely hatalmas sikerével olyan filmeknek ágyazott meg, mint a Trója, a Nagy Sándor, a hódító, az Arthúr király vagy a Mennyei királyság. Régóta szóltak már a pletykák egy esetleges folytatásról, az ötletelésbe még Nick Cave énekes is beszállt, az ő őrült tervéről – amelyet a BBC A legfurább folytatás, ami soha nem készül el? címmel mutatott be – ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Ugyan az eredeti mozi sztárja, Russel Crowe nem tért vissza, ám méltó utódot kapott: Paul Mescal napjaink egyik legmenőbb sztárja, akit a Normális emberek című tévésorozatban ismert meg a világ, a Volt egyszer egy nyárért Oscarra is jelölték, a Mind idegenek vagyunkban pedig végleg mindenkit levett a lábáról. Mellette feltűnik a filmben többek között Denzel Washington és Pedro Pascal is. Az új filmben Mescal karakterét, Lucius Verust követhetjük, akiből akár a Római Birodalom következő uralkodója is válhatott volna, ám ármánykodás és cselszövés következtében végül gladiátor lett belőle.

Scott nemrég a Napóleonnal egyszer már megpróbálta megismételni a Gladiátor sikerét; a film elsősorban az európai nézőknek köszönhetően a kasszáknál ugyan nem bukott meg, de sem a nézőket, sem a kritikusokat nem kápráztatta el. Most azonban nagyon magabiztosnak tűnik az új Gladiátorral kapcsolatban, vagy csak megirigyelte hogy vetélytársa, a Wicked egyből két résszel érkezik majd.

„Máris a Gladiátor 3 ötletével játszadozom a fejemben. Komolyan! Egészen beindította a fantáziámat!”

– nyilatkozta egy interjúban. Egy spoilergyanús fordulattal hozzátette: filmje befejezése A keresztapát idézi; ebben Michael Corleone olyan feladattal találja szemben magát, amelyet nem szeretett volna. „Szóval a következő film e mentén szintén egy olyan férfiról szólna, aki nem akar ott lenni, ahol épp van” – magyarázta.

Megkérdezték a főszerepet alakító Paul Mescalt is minderről: „Igen, Ridley beszélt nekem róla, de csak tegnap. Várom, hogy mi fog történni, de természetesen érdekel. De nem szabad siettetnünk semmit: a sztorinak a helyén kell lennie!” – mondta a színész.

A kérdés már csak az, lesz-e annyira sikeres a Gladiátor 2, hogy a producerek egy harmadik részt is megszavazzanak Scottnak. A folytatásra eredetileg 165 millió dollárt szántak, végül a hírek szerint 310 millió körül állt meg a számláló; igaz, a Paramount ragaszkodik ahhoz, hogy a 49 napos forgatás nem került többe 250 milliónál. Akármi is az igazság, jelentős bevételre van szükség, hogy a stúdió elégedett legyen, a film dolgát pedig nehezíti, hogy a hasonló kosztümös történelmi filmek már egy ideje kimentek a divatból, és bármennyire sikeres is az első felvonás, azóta eltelt huszonnégy év. Amint az AV Club felveti, idén is akadtak azonban olyan mozik, melyek évtizedekkel az első rész után képesek voltak sikert elérni: a Twisters – Végzetes vihar huszonnyolc évvel a Tom Cruise-t legyőző első után, míg a Beetlejuice Beetlejuice harminchat évvel az eredetit követően készült. Mindkettő tőrőlmetszett örökségfilm; ezt a típust ebben a cikkünkben mutattuk be

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk