Ez most a legszebb film a moziban, és úgy meggyötör, mint az első szerelem

  • Gera Márton
  • 2018. február 9.

Mikrofilm

A Szólíts a neveden varázslatos, de sajnos hamar véget ér.

Luca Guadagnino filmje néha olyan, mintha nem is ebben a világban játszódna: fiatalok vágyakozva néznek egymásra, a szavak eredetéről beszélgetnek, bicikliznek, idiótán táncolnak, de ez senkit nem zavar, közben meg az észak-olasz vidék olyan gyönyörű, hogy abba is simán be lehetne esni. De a Szólíts a nevedenben nem a természetbe esnek bele a szereplők, hanem egymásba, az olasz fiú az amerikai diákba, aki valami megmagyarázhatatlan pezsgést hoz a szokásosan csordogáló nyári hétköznapokba. Ezt pedig olyan bámulatosan mutatja meg a rendező, ahogy tényleg csak a legnagyobb tudják, akik majdnem mindent tudnak a szerelemről: a legtöbb pillanat olyan, mintha soha nem akarna véget érni, hősünk úgy kezdi el megismerni önmagát, hogy közben keményen gyötrődik, mert hát a vágyait még ő sem tudja irányítani.

SZÓLÍTS A NEVEDEN (Call Me by Your Name) – Magyar feliratos előzetes (16)

A 4 OSCAR-DÍJRA JELÖLT SZÓLÍTS A NEVEDEN FEBRUÁR 8-TÓL A MOZIKBAN! ****4 OSCAR-DÍJ JELÖLÉS**** - Legjobb film – Legjobb férfi főszereplő – Timothée Chalamet – Legjobb forgatókönyv – James Ivory – Legjobb betétdal – „Mystery of love” Sufjan Stevens Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio (Timothée Chalamet), a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom.

Kinek érdemes beülni rá? Aki tudja, hogy a romantikus filmeknek nem csak happy end lehet a vége, és aki szeretné elhinni két órán keresztül, hogy az élet legjobb pillanatai soha nem érnek véget.

via GIPHY

Bár könnyű az ellenkezőjét gondolni, a Szólíts a neveden valójában adaptáció: André Aciman amerikai író még 2007-ben írta meg a Call Me by Your Name című regényét, amit eredetileg James Ivory vitt volna a vászonra, de ő végül a háttérbe húzódott, hogy átadja a helyét Luca Guadagninónak. Úgy tűnik, jó döntés volt: a filmet négy Oscar-díjra jelölték (legjobb film, legjobb főszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb betétdal), és nagyon valószínű, hogy az adaptációért bezsebelheti majd a szobrot.

Szólíts a neveden (Call Me by Your Name). Olasz–brazil–francia–amerikai romantikus dráma, 132 perc, 2017. Forgalmazza az InterCom

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.