Ez most a legszebb film a moziban, és úgy meggyötör, mint az első szerelem

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 09., 07:06
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Szólíts a neveden varázslatos, de sajnos hamar véget ér.

Luca Guadagnino filmje néha olyan, mintha nem is ebben a világban játszódna: fiatalok vágyakozva néznek egymásra, a szavak eredetéről beszélgetnek, bicikliznek, idiótán táncolnak, de ez senkit nem zavar, közben meg az észak-olasz vidék olyan gyönyörű, hogy abba is simán be lehetne esni. De a Szólíts a nevedenben nem a természetbe esnek bele a szereplők, hanem egymásba, az olasz fiú az amerikai diákba, aki valami megmagyarázhatatlan pezsgést hoz a szokásosan csordogáló nyári hétköznapokba. Ezt pedig olyan bámulatosan mutatja meg a rendező, ahogy tényleg csak a legnagyobb tudják, akik majdnem mindent tudnak a szerelemről: a legtöbb pillanat olyan, mintha soha nem akarna véget érni, hősünk úgy kezdi el megismerni önmagát, hogy közben keményen gyötrődik, mert hát a vágyait még ő sem tudja irányítani.

SZÓLÍTS A NEVEDEN (Call Me by Your Name) – Magyar feliratos előzetes (16)

A 4 OSCAR-DÍJRA JELÖLT SZÓLÍTS A NEVEDEN FEBRUÁR 8-TÓL A MOZIKBAN! ****4 OSCAR-DÍJ JELÖLÉS**** - Legjobb film – Legjobb férfi főszereplő – Timothée Chalamet – Legjobb forgatókönyv – James Ivory – Legjobb betétdal – „Mystery of love” Sufjan Stevens Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio (Timothée Chalamet), a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom.

Kinek érdemes beülni rá? Aki tudja, hogy a romantikus filmeknek nem csak happy end lehet a vége, és aki szeretné elhinni két órán keresztül, hogy az élet legjobb pillanatai soha nem érnek véget.

via GIPHY

Bár könnyű az ellenkezőjét gondolni, a Szólíts a neveden valójában adaptáció: André Aciman amerikai író még 2007-ben írta meg a Call Me by Your Name című regényét, amit eredetileg James Ivory vitt volna a vászonra, de ő végül a háttérbe húzódott, hogy átadja a helyét Luca Guadagninónak. Úgy tűnik, jó döntés volt: a filmet négy Oscar-díjra jelölték (legjobb film, legjobb főszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb betétdal), és nagyon valószínű, hogy az adaptációért bezsebelheti majd a szobrot.

Szólíts a neveden (Call Me by Your Name). Olasz–brazil–francia–amerikai romantikus dráma, 132 perc, 2017. Forgalmazza az InterCom

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 09., 07:06
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk