Nem mutathatják be az egyik legjobb tavalyi magyar filmet

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 08., 17:02
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A producerek megtiltották a Kojot bemutatását a Magyar Filmhéten.

A tavaly februárban bemutatott Kojot című film nem szerepelhet a február 7. és 11. között zajló negyedik Magyar Filmhéten, mert a producerek megtiltották a vetítését – adta hírül a Magyar Nemzet.

Kostyál Márk filmjében a tisztességes és keményen dolgozó kisember kerül szembe a mindent bekebelező, gátlástalan és a törvényeket maga alakító oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhet. És ha eddig nem is tettünk így, Kálomista Gábor jelenlegi döntése után valószínűleg nem marad más magyarázatunk.

Kostyál Márk alkotása egyébként a múlt héten kapta meg a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb első film kategóriában, Mátray Lászlót pedig a legjobb epizódszereplőnek választották. Alig vették át azonban az elismeréseket, amikor kiderült, hogy a film vetítését nem engedélyezik.

A Kojotot Kálomista Gábor cége, a Megafilm készítette a Magyar Nemzeti Filmalap 320 millió forintos támogatásával.

A Kojotot bántóan kevesen, az első hétvégén mindössze 1667-en látták, így azonban a fesztivál közönségéhez sem juthat majd el. A filmről írt kritikánkat itt olvashatják, míg Kálomista Gáborról készült portrénkat itt találják:

„Kun származású ember vagyok” – Kálomista Gábor portréja

A magyar filmgyártás meghatározó figurája, de a kultúra más területein és a sportéletben is jelentős befolyást szerzett. Volt lelkes téeszes, vadászboltvezető, Cseh Tamás menedzsere és kormányközeli megmondóember. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Csak szex és más semmi; és olyan bukások, mint a Veszettek. Simicska ismerőse, Orbán Viktor lelkes híve, a közmédia fő beszállítója.

A rendező rövid Facebook-posztban reagált a történtekre:

A zoom.hu-nak azt nyilatkozta a rendező, hogy nem tudja, a gyártó miért vonta vissza a filmet: „Nem tudom mi lehet az oka ennek a teljesen irracionális döntésnek. A Filmakadémia elnökével, Novák Emillel beszélve tudtam meg, hogy Helmeczy Dorottya társproducer és a Megafilm visszavonta a Kojot nevezését a Filmhétről. Nem tudom, milyen indokokra hivatkozva, de volt egy nagyon hosszú e-mailezésük a Filmakadémiával.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 08., 17:02
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. február 09., péntek 10:07
  2

  És még így is az "egyik legjobb" tudott lenni, hehe.
  Egyébként én se tudom, minek kellett a címbe az "egyik legjobb" kitétel. Mármint tudom, a címadási hatáskeltési szándék mellett onnan eredt, hogy Pálos kritikája óta megkapta a filmkritikusok legjobb elsőfilmes díját - megint más kérdés, hogy hány elsőfilm volt az értékelt időszakban (több is).
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. február 08., csütörtök 23:39
  „az egyik legjobb tavalyi magyar film”

  Itt valami nem stimmel, a cikkben belinkelt tavalyi kritika az 5 csillagból csak 1-et adott a filmre.
 3. 1
  rworse
  2018. február 08., csütörtök 22:19
  erdőspéterkurvaanyád

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk