„A főpolgármester hajléktalanszállót nyitott a városházán”

Mikrofilm

Az eset Párizsban történt. És az is, hogy egy hajléktalanokról szóló filmre tódultak a nézők. Másfél millióan látták A láthatatlanokat.

A láthatatlanok egy nőknek fenntartott, bezárásra ítélt francia hajléktalanszállón játszódik. Louis-Julien Petit nagy sikert aratott filmjében profi színészek és valódi hajléktanok egyaránt szerepelnek. A láthatatlanokat július 9-től vetítik az újranyitott hazai mozik - a rendezővel januárban, Párizsban beszélgettünk.

false

magyarnarancs.hu: Hogyan választotta ki a hajléktalan szereplőket?

Louis-Julien Petit: Személyiségeket és nem élettörténeteket kerestem. A casting 300 hajléktalan nővel indult, első körben 100-ra szűkítettük a kört. Erős egyéniségekre volt szükségem, akik be tudnak lépni a történetbe, részeivé tudnak válni a filmnek. Ezt követte egy színészi workshop, ezen már csak ötvenen vettek részt. Itt már nagyjából látszott, kik fognak szerepelni a filmben. Elképesztő emberek mindannyian. Sikerült megőrizniük a humorukat, ebből merítenek erőt.

magyarnarancs.hu: Vegyünk egy átlagos forgatási napot: vége az aznapi forgatásnak, a stáb, a színészek hazatérnek az otthonaikba. A hajléktalan szereplők hova mentek?

LJP: Mire elkezdődött a forgatás, a filmben szereplő nők mindegyikének volt már tető a fejő felett, volt hova hazamenniük.  Nem hiszem, hogy megoldható lett volna a forgatás, ha még mindig az utcán élnek. Nem volt célom, hogy életeket mentsek a forgatással, nem akartam ilyen színben tetszelegni, azt viszont nagyon is akartam, hogy bemutassam, min mennek keresztül ezek az emberek.

magyarnarancs.hu: A forgatás közben sem kísértette meg az érzés, hogy magára vegye az életmentő szerepét?

LJP: Reméltem, a film jó ügyek előmozdítója lehet, és így is történt: itt, Párizsban például a főpolgármester hajléktalanszállót nyitott a városházán 73 nő számára. Ez már egy éve így működik. Hasonló hely, mint amit a filmben lát. Sok más kezdeményezés is elindult a film hatására, az egyik például higiéniai termékeket juttat el hajléktalan nőknek. A kávézókban bevett szokás, hogy valamivel többet fizetsz a kávédért, és ebből a hajléktalanok kaphatnak kávét, és valami hasonlóval próbálkozunk  a francia mozikban is. Ha többet fizetsz a mozijegyért, az így befolyt pénzt a hajléktalanok kapják, ebből mozizhatnak. És megmutattuk a filmet az Élysée-palotában az elnöknek is. Hosszú utat jártunk be, iskolákban, börtönökben, mindenfelé tartottak, tartanak vetítéseket és a filmben szereplő nők sok helyre elkísérik a filmet, beszélnek a tapasztalataikról.

magyarnarancs.hu: Mit mondott Macron a vetítés után?

JLP: A velem együtt dolgozó szociális munkásokkal vettem részt az Élysée-palotában tartott vetítésen. Nem is Macron a fontos ebben a történetben, hanem azok a kormánytagok, akik a terület ismerői és pontosan tudják, milyen problémákkal kell megküzdeni. Velük is tudtunk találkozni. Az, hogy Macron mit mondott, egy dolog, de talán izgalmasabb, mit mondtak a filmben szereplő hajléktalanok. Velünk volt az Élysée-palotában Adolpha és a Lady Di-t alakító Marianne Garcia.  Na, nekik aztán volt mondanivalójuk! Megragadták az alkalmat és el is mondták, nem lehetett félvállról venni őket. Mintha csak azt üzennék a politikusoknak: minket aztán nem fogtok elfelejteni egykönnyen!. Hogy a kormány érdemben tesz-e értük, az persze egy másik kérdés. De csodás dolog volt, hogy ott lehettek. És azóta sem tettek lakatot a szájukra. Van is miről beszélni.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.