Hiába harcol nindzsákkal, Batman még soha nem volt ennyire kínos

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 26., 07:36
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elvitték Bruce Wayne-t Japánba, csak épp semmi értelme nem volt.

Hiányzik már Batman. Pontosabban hiányzik már egy igazi Batman-film: olyan, amely szeretne is kezdeni valamit a figurával, akár úgy, ahogy Tim Burton, akár úgy, ahogy Christopher Nolan tette. Nem kell hűnek maradni a képregényekhez, elvégre Nolan is azért tudott összehozni egy remek trilógiát, mert tojt az elvárásokra. Szóval, jó lenne, ha jönne valaki, aki nem úgy áll hozzá ehhez a szuperhőshöz, mint a DC manapság, mert a DC bizony beérte azzal, hogy megszerezte Ben Affleceket a hős szerepére, és ezzel le is tudta a dolgot. Az azóta elkészült filmek persze hamar bebizonyították, hogy ez korántsem elég, és ha a rendező semmit sem akar állítani Batman világáról, akkor csak azt kapja, amit megérdemel: negatív kritikákat, gyatra jegyeladásokat és megvetést.

Nem véletlen, hogy amikor új Batman-opus érkezik, a legelszántabb képregényrajongókon kívül mások is felkapják a fejüket. Még akkor is, ha éppen egy animációs filmről van, és olyan darabról, amelyet nem túl meglepő módon moziba sem küldenek, hanem szimplán felrakják a streaming szolgáltatók kínálatába, és kiadják DVD-n. Nem mintha az animált Batman ördögtől való volna: volt idő, amikor a vizualitásában és történetmesélésben is remekelő Batman: The Animated Series epizódjainak ismétlését faltuk a végtelennek tűnő nyári szünet utolsó perceiben, és persze rohantunk, hogy elérjük a Spider-Man: The Animated Series ismétléseit. Vagyis az animációs Batmantől alapesetben nem kell tartani, viszont az olyan kontár munkákat, mint amilyen a Batman Ninja, érdemes elkerülni.

“Batman Ninja” trailer (English language)

Prepare to witness the Dark Knight, alongside many of his most famed allies and infamous foes, in an eye-popping anime display you’ve never seen before when Warner Bros. Japan, DC Entertainment and Warner Bros. Home Entertainment present Batman Ninja.

Mert a DC-nél most valamiért azt gondolták jónak, ha kicserélik a miliőt, és Batmant Gotham helyett Japánba helyezik, ahol szamurájok futkosnak meg ágyúval lövik az ellent, ami kétségkívül parádés látványt nyújt, ameddig a néző nem kezd el azon gondolkodni, hogy mégis mit keres Batman a szigetországban, ahol persze szintén ott van Joker, illetve felvonul a Batman-oppozíció minden tagja. Épkézláb magyarázatuk még van is az alkotóknak erre a teleportálásra, ám forgatókönyvet már nem tudtak írni. Legalábbis ha azt nem nevezzük annak, amely szerint jön Batman, jön Joker, és ugyan megjelenik még néhány mameluk, de csak azért, hogy színesítse a felhozatalt. A lényeg Junpei Mizusaki szerint úgyis az, hogy ötpercenként kell egy akciójelenet, hisz attól Batman a Batman.

false

Ha még igaza is lenne a rendezőnek, akkor sincs magyarázat arra, miért gondolta kifizetődőnek, hogy a karaktereket háttérbe szorítsa, és szépen megrajzolt, de halálosan érdektelen figurákat csináljon a Batman-ellenfelekből. Esetünkben ez azt jelenti, hogy bár megjelenik Kétarc, Pingvin, Deathstroke, és szinte mindenki, akit fel tud sorolni egy DC-rajongó, ám érdemi szerepük nem lesz, inkább csak díszletként vannak a filmben. Csakhogy a Batman Ninjának pont az a legnagyobb hibája, hogy nem kezd semmit a karakterekkel, egyszerűen beéri azzal, hogy újfent idecitálja a szokásos Batman versus Joker-harcot. Hiába kapunk viszonylag gyakran egy-egy új akciószekvenciát, ha nincs valami, amiért ezeket szeretnénk nézni másfél órán keresztül. Hisz a szándékosan az animékre hajazó látványvilágra ugyan rácsodálkozunk az első percekben, és talán az is ad pár percnyi izgalmat, hogy a nindzsás Jokerek vagy a jokeres nindzsák futkosását nézhetjük, ám hamar rájövünk, hogy talán megint okosabban tesszük, ha Burton valamelyik Batmanjét vagy a Nolan-triológia egyik darabját indítjuk el. Vagy bármit, aminek nem Batman Ninja a címe.

A Batman Ninja több streaming szolgáltató kínálatában is elérhető, de megvásárolható például a Google Playen is.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 26., 07:36
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk