Két magyar film világpremierje látható Tallinnban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 12.

Mikrofilm

A Larry és a Jövő nyár mellett a Hat hét című magyar filmet is meghívták a Tallinn Black Nights Film Festivalra.

Az A kategóriás Tallinn Black Nights Film Festivalon (PÖFF) lesz a világpremierje Bernáth Szilárd Larry, és Kárpáti György Mór Jövő nyár című alkotásának – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán.

Észak-Európa élvonalbeli szemléje – amelyre meghívták Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is – november 17-én kezdődik, és immár 26. alkalommal vonultatja fel a kortárs film legizgalmasabb alkotásait az észt fővárosban.

Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs alakításával. A hazai mozikban december elsejétől a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiúé, aki szégyelli dadogását. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry forgatókönyvét a rendező jegyzi, operatőre Hartung Dávid volt, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi.

Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró (Guerilla) második mozifilmje, a Jövő nyár egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól. Főszerepeiben Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston látható. A film főhőse Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül, aki időközben öngyilkos lett. Az osztálytársak megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett-e volna a tragédia. A Jövő nyár producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely volt, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt. Kárpáti György Mór filmjét a hazai nézők a 2022.január 12-től láthatják a Mozinet forgalmazásában.

A november 11-én kezdődő tallinni filmfesztivál meghívta Szakonyi Noémi Veronika mozifilmjét, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című, NFI-támogatással készült alkotást is, amelyet a nemzetközi közönség a szarajevói és a varsói fesztiválokon már láthatott, és ősszel elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

A PÖFF, amelynek teljes programját később fogják bejelenteni, Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben. A szemlén két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk