Kitiltották a Netflix filmjeit a cannes-i filmfesztiválról

  • narancs.hu
  • 2018. március 25.

Mikrofilm

A fesztivál szerint nem a film a lényeg, hanem a mozi.

Thierry Fremaux, a fesztivál főszervezője jelentette be, hogy a Netflix filmjei nem vehetnek részt a cannes-i filmfesztivál 2018-as versenyprogramjában.

„Tavaly, amikor beválogattuk az Okja és a The Meyerovitz Stories című filmeket, azt reméltük, hogy a Netflix ezeket beengedi majd a mozikba” – nyilatozta Fremaux. Nem így lett, a nézők először csak a szolgáltatón keresztül láthatták a filmeket.

Ezért több kritika is érte fesztivál szervezőit.

„A Netflix emberei szeretik a vörös szőnyeget és szeretnének jelen lenni a filmjeikkel, de meg kell érteniük, hogy ez a két üzleti modell összeegyeztethetetlen.”

Tavaly Fremaux még reménykedett, hogy a Netflix beengedi a mozikba sikerfilmjeit, de miután erre nem került sor, a fesztivál szervezőbizottsága megváltoztatta szabályait, és csak olyan filmek versenyezhetnek, amelyeket mozikban forgalmaznak Franciaországban.

A Netflix filmjei továbbra is jelen lehetnek a fesztiválon, de csak a versenyen kívüli vetítéseken.

A fesztivál május 8-án kezdődik.

(Vulture, 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.