Ez az új Drót, csak épp itt zajlik az orrunk előtt

  • Gera Márton
  • 2018. március 25.

Mikrofilm

A Netflix új dokusorozata látszólag a rendőri élet viszontagságairól szól, valójában egy város hanyatlását ábrázolja.

Aki megnézte a Flint Town előzetesét, arra is gondolhatott, hogy egy újabb Cops-koppintás érkezik. Vagyis egy olyan dokusorozat, amiben kemény rendőrök üldöznek bűnözőket, mi pedig nézhetjük, ahogy kattan a bilincs, élesedik a fegyver, a rosszfiú meg percek alatt a rendőrautóban találja magát. Soha nem volt még ilyen jó csalódni, a Netflix sorozata ugyanis nem az ezredik zsarus doku, hanem valami sokkal komolyabb vállalkozás, ami csupán eszközként használja a rendőrséget arra, hogy bemutassa: így hanyatlik egy város.

false

A michigani Flint biztosan nem a világ legjobb helye. Persze, nem volt ez mindig így, 40–50 évvel ezelőtt alacsony volt a bűnözés, voltak gyárak, a fiatalok nem akartak elmenni innen, és az elszegényedés sem fenyegette a lakosokat. Mára azonban Flint egyike lett az USA hanyatló iparvárosainak, ahol a bűnözés rohamos mértékben nő, az állampolgárok elvesztik hitüket a hatóságokban és a városvezetésben. Mindehhez jócskán hozzájárult, hogy a városvezetés 2014 tavaszán Flint folyójára kötötte rá a vízhálózatot, mivel úgy akartak spórolni, hogy nem a detroiti szolgáltatótól veszik a vizet. A lakók már a kezdetektől fogva jelezték, hogy gond lehet a vízzel, a városvezetés viszont igyekezett tagadni a problémákat. Ám helyzet egyre súlyosabb lett, kiderült, hogy vízben a megengedettnél jóval magasabb az ólom aránya, gyerekek ezrei lehettek kitéve a számukra súlyos szövődményeket is okozó ólommérgezésnek.

Flint Town | Official Trailer [HD] | Netflix

From an American dream to an American crisis, Netflix's new original documentary series, Flint Town - the story of Flint, Michigan through the eyes of the city's police department - explores the struggles of living in a constant state of emergency and the team of underdogs fighting against all odds to save the city.

„Hogyan bízzunk a rendőrségben, ha még abban sem bízhatunk, hogy a városunk tiszta ivóvizet ad nekünk?” – mondja valaki a Flint Town második részében. Bár a sorozat a rendőrség szemszögéből akarja bemutatni a jobb sorsa érdemes város hanyatlását, valójában az érdekelte a készítőket, hogyan fordulhat elő, hogy Flintben simán lelőhetik az utcán sétáló tizenévest, és miért képtelen a rendőrség időben intézkedni. Ezek látszólag apró, és lényegtelennek tűnő dolgok, de az alkotók valószínűleg David Simon Drótján nevelkedtek, így pontosan tudják: a hangsúly a részleteken van. Követjük a rendőrök mindennapját, és közben ezernyi probléma kerül terítékre, van, hogy a hivatásban is hitét vesztett dolgozó meséli el, hogy nincs elég ember, és az is beszédes, amikor hatalmas előrelépésként kommunikálják, hogy végre kapott a Flint PD egy rendőrkutyát, akivel tudnak dolgozni.

A Flint Town talán legnagyobb erőssége a reality jelleg, tényleg ott ülünk a rendőrautóban, és látjuk, ahogy a mindennapok zajlanak ebben kicsit színtelen, kicsit szmogos, nagyon lehangoló városban. Ezeket a jeleneteket persze könnyű elrontani, mert nevetség tárgyává válhatnak, ha minden percben azt látja a néző, hogy szirénázó rendőrautókból kipattantó zsaruk kapcsolják le a bűnözőket (ezért vált hamar parodisztikussá a még mindig futó Cops), de a készítők figyeltek arra, hogy ne legyenek túlsúlyban ezek a jelenetek. Így előfordul, hogy például az egyik rendőr lakásában vagyunk, aki épp meséli, hogy gyerekkorában mennyire másként mentek itt a dolgok, most viszont már nincs semmi tekintélyük, és ennek alighanem ők maguk az okai. Máskor pedig az új polgármester beiktatását nézzük, aminek látszólag nem sok köze van a témához, de szinte rögtön kiderül, hogy ennek is szerepe van a város életében, ahol a lakosok csak azt tapasztalták az elmúlt években, hogy semminek nincs következménye. A vezetők nyugodtan hazudhatnak nekik az ivóvízről, a rendőrök túlkapásai után nincs számonkérés, így elviekben semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy áthágják a szabályokat. Az pedig közel sem egyértelmű kérdés, mi történik, amikor a frissen kinevezett rendőrkapitány elit egységet szervez, mert úgy látja, az majd helyreállítja a rendőrség tekintélyét, és segít „visszaszerezni” a várost – többek között ennek kivitelezéséről is szól a dokusorozat.

false

Ha valamiért lehet kárhoztatni a Flint Townt, az éppen a rövidsége: bár igyekeznek minden figurát mélyebben bemutatni, ez olykor nem sikerül, és sokszor érezni azt, hogy egy-egy üggyel jobb lett volna hosszabban foglalkozni. Annyi ugyanakkor biztos, hogy néhány évad még mindenképpen jöhetne még, elvégre a gondok továbbra is sújtják Flint lakóit.

A sorozat megtekinthető a Netflixen.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk