Magyar animáció is szerepel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 18.

Mikrofilm

A Szemem sarka Erhardt Domonkos diplomamunkája, egy Ikarus-buszon játszódik.

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmjének világpremierje a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon lesz. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült alkotást a világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjének Generation 14+ programjában vetítik - tájékoztatta a MOME és az NFI szerdán az MTI-t.

A magyar főváros hangulatát tükröző rövidfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A rövidfilm története szerint a barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú és egy, a szemközti oldalon ülő lány tekintete az ablak tükröződésében találkozik. A fiú csak gondolatban, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne.

Erhardt Domonkos a diplomamunkájáról azt mondta, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből.

„A film egy régi Ikarus-buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet” – fogalmazott a film alkotója.

„Szereplésünk a Berlinalén nem csak a fiatal alkotó, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű siker. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően, évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotó műhely a régióban” – mondta Fülöp József rektor és animációsfilm-rendező.

A MOME animáció szakán 2023 őszétől angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a képzés. A filmrendezői mellett a Videojáték (Game Design) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják a hallgatók.  

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt olyan animációs alkotás, amely a MOME-hoz kötődik: akkor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generations ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József .

Szintén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinale Classics válogatásában mutatják be Fehér György 1989-ben készült, frissen restaurált Szürkület című filmjét. A Haumann Péter főszereplésével készült alkotás Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének motívumain alapszik. A restaurálás a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjának részeként készült el 2022-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk