Magyarok, Oscar-jelölt és cannes-i versenyfilm a X. Friss Hús Rövidfilmfesztivál programjában

  • narancs.hu
  • 2022. május 27.

Mikrofilm

Jubileumát ünnepli a legismertebb hazai rövidfilmes seregszemle: a megújult arculat mellett a szokottnál is erősebb felhozatallal, fesztiválkedvencekkel, magyar indulókkal és tematikus blokkokkal várja a nézőket június 2-8. között.

Rövidfilmekkel sajnos meglehetősen ritkán találkozunk a mozikban, leszámítva persze a Pixar-mesék előtti aranyos párperceseket. Ezen hivatott változtatni a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, amely az elmúlt tíz évben az egyik legizgalmasabb mozis eseménnyé nőtte ki magát. Annak idején kétnapos seregszemleként indult, de a szervezők után az érdeklődők is belátták, hogy rövidfilmekből soha nem elég: ma már egy hétig zajlik az esemény, amely eddig 800 alkotást mutatott be több mint 40 ezer nézőjének.

A jubileumi, X. fesztivál minden eddiginél nagyobb szabásúnak ígérkezik. A nemzetközi versenyprogram három tematikus blokkot foglal magában többek között Oscar-jelölttel, cannes-i versenyfilmmel és izgalmas utópiákkal. Az Elengedések címet viselő blokkba főleg drámai filmek kerültek a gyászfeldolgozás (Bluestar), vagy épp a kamaszlét nehézségeiről (Techno, Mama). Külön válogatást kaptak az „így jöttem” típusú filmek, melyek főleg személyes hangvételű, olykor önéletrajzi ihletésű rövideket takarnak: a Woodpecker például a kanadai favágók világába kalauzol bennünket, míg a The Fourth Wall egyedi technikával mutat be egy iráni otthont – pontosabban annak konyháját, amelyet egy magányos kisfiú képzelete tölt meg élettel.

Utópisztikus filmeket, letaglózó drámákat és kegyetlen látleleteket rejt a Szép új világ elnevezésű válogatás: az Oscar-jelölt Bestia középpontjában Pinochet diktatúrájának egyik kegyetlen kínzója áll, míg a Cannes-i Filmfesztiválon versengő Lili Alone egy fiatal anyukáról szól, aki igyekszik megmenteni haldokló édesapját.

A magyar versenyprogram szintén tele van izgalmas filmekkel, jól ismert arcokat felvonultató rövidekkel és fesztiválkedvencekkel. Közvetlenül a cannes-i világpremier után vetítik Szelestey Bianka ELTE-s diplomafilmjét, a Hajszálrepedést, mely egy párkapcsolati drámát mutat be Kurta Niké és Váradi Gergely főszereplésével. Három alkotás is érkezik a legfontosabb animációs seregszemléről, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválról: a 2019-es Friss Hús pitchfórumát megnyerő Amok főhőse egy balesetben elveszti barátnőjét; a Felhők felettben egy lány gyötrődik az új szerelem keltette érzések és korábbi csalódásai között; a Nyugvó köd című kísérleti animáció pedig egy fiktív szanatórium utolsó nappali pillanatainak hangulatát ragadja meg. Új filmmel érkezik az egyik legismertebb és legelismertebb magyar animációs rendező, Bucsi Réka is, akinek Symphony no. 42 című alkotása Oscar-shortlistig jutott: az Intermission a korábbi, elmesélő filmjeitől eltérően vizuális vers a mozdulatlan mozgásról, az élő vonalakról.

Ismert színészek is feltűnnek a fesztiválon bemutatott filmekben: Hegedűs D. Géza ezúttal egy különc fodrászt alakít a groteszk hajvágást bemutató Kócos Bt-ben; Rezes Judit és Szabó Győző egy örökbefogadás előtt álló család kálváriájába engednek bepillantást (Vacsora), míg az Aranyélet egyik főszereplője, Olasz Renátó párkapcsolati drámákat bemutató filmjében, az Ártatlan szemmelben Waskovics Andreát és Orbán Leventét láthatjuk. Az Akik maradtak és A besúgó sztárja, Szőke Abigél, valamint a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmért tavaly Ezüst Medvét nyerő Kizlinger Lilla a főszereplői az Elveszíthető dolgok szeretetének, amely a Z generáció közérzetfilmje.

A X. Friss Húsra a fesztivál kínálatát és a kortárs rövidfilm helyzetét bemutató filmes kiadvány is megjelenik. A seregszemle június 2-8. között zajlik a Toldi moziban. További információk az eseményről és a filmekről a hivatalos honlapon olvashatóak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk