Miért irtózatosan nagy gáz James Dean filmes felélesztése?

  • Szabó Ádám
  • 2019. november 11.

Mikrofilm

Vietnámban harcoló katona lesz.

James Dean 1955-ben, autóbalesetben halt meg mindössze 24 évesen – pofátlanul jóképű gyerek volt, igazi szexszimbólum, de emellett még orcátlanul remek színész is. Egy rakás sorozatszerep mellett mindössze három játékfilmben játszott, ezek közül kettőért Oscarra jelölték, mindkétszer poszthumusz.

Az Édentől keletre és az Óriás is remek film, de legtöbben a Haragban a világgal főszereplőjeként emlékeznek rá: a lázadó, nyughatatlan figura valósággal ráégett a színészre. Hogy nimbusza a mai napig, 64 évvel halála után is kitart, arról megjelenése és korai halála mellett a sovány, de sűrű filmográfiája is tehet: mindhárom főszerepét egy éven belül játszotta.

Hollywood azonban képtelen belenyugodni a művész halálába:

úgy döntöttek, felélesztik. A Hollywood Reporter értesülései szerint számítógépes animációval keltenék életre Deant egy vietnámi háborús film, a Finding Jack kedvéért. A Gareth Crocker regényéből készült mozit Anton Ernst és Tati Golykh rendezik majd, Dean pedig a második főszerepet fogja játszani – az alkotók ugyanis már meg is szerezték a szükséges jogokat és engedélyeket az egykori csillag örököseitől. A CGI-Deannek csak a külsejét renderelik számítógéppel, szinkronizálni egy másik színész fogja.

false

„Sokáig kerestük, ki játszhatná el Rogan szerepét, amely egy hihetetlenül komplex karakter – hónapokig tartó kutatás után pedig végül James Dean mellett döntöttünk” – magyarázta az egyik rendező. A Dean-család jogait kezelő CMG Worldwide vezetője, Mark Roesler is örömködött egy sort:

„Ez teljesen új lehetőségeket nyit meg

azon ügyfeleink számára, akik már nincsenek velünk”. A döntés persze sokakat felháborított Hollywoodban: Chris Evans szarkasztikus Twitter-bejegyzésében jegyezte meg, hogy itt az idő, hogy a számítógépek fessenek egy új Picassót, vagy írjanak egy friss John Lennon dalt; Bette Midler szerint pedig itt az újabb a bizonyíték, hogy a fehér férfiak még haláluk után is könnyebben kapnak szerepet Hollywoodban mint mások.

Az Esquire 35, nagyon is élő színészt ajánlott, akik eljátszhatnák Dean szerepét: akadnak köztük kézenfekvő (Harry Styles, Timothee Chalamet, Tom Holland) és érdekes (Cardi B, Awkwafina, Post Malone) választások is.

Időközben Anton Ernst rendező is reagált a negatív kommentekre: azt mondja, nem érti ezt az elutasítást, Dean castingja pedig nem marketingtrükk;

ők csak készíteni akarnak egy filmet

a szeretetről és barátságról, na meg a vietnámi háború veteránjairól és kutyáikról – a színész örökösei pedig egyértelmű támogatásukat fejezték ki.

A rohamosan fejlődő CGI-technológia egyre több lehetőséget teremt a filmeseknek: ennek segítségével tudták visszahozni a Star Wars-filmekbe Carrie Fishert Leia hercegnőként; így fiatalodott meg Robert De Niro Scorsese hamarosan debütáló filmjében, Az írben; és így üldözhette Will Smith saját magát a Gemini Manben.

Hogy hogyan is fest a 3D-s James Dean, majd csak 2020 november 11-én derül ki – a Finding Jacket stílszerűen ekkor, a Veteránok Napján mutatják be Amerikában.

Figyelmébe ajánljuk