Új filmügyi kormánybiztos: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?

  • narancs.hu
  • 2019. november 11.

Mikrofilm

Andy Vajna utódja a hazai filmgyártásból hiányolja a saját, közép-európaiakra jellemző humort is.

Káel Csaba a hvg.hu-nak adott interjújában azt nyilatkozta, nem zárkózik el attól, hogy film készüljön Orbán Viktorról, bár válasza  szűkszavúra sikeredett, mint mondta, nem látja akadályát, hogy ez megtörténjen. Elmondta azt is, hogy a hazai filmgyártásból hiányolja a saját, közép-európaiakra jellemző humort is, és tisztában van azzal, hogy a legtöbb fiatal most már az okostelefonján vagy az okostévéjén nézi a tartalmakat, ezért azt is sejti, lesz vita az alkotókkal, mert mindenki azt szeretné, ha moziban menne le a filmje.

A magyar mozgóképgyartas jelenéről és jövőjéről pedig így gondolkozik:
“A Mézga családot 1969-ben kezdték csinálni, és azért volt zseniális, mert rólunk szólt, a mi húgunkról, a mi testvérünkről, a mi szomszédunkról, miközben tulajdonképpen egy science-fiction is volt, csak pestiesen elgondolva.”

Káel korábbi nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy a fesztiválsikereknél nemesebb cél, hogy "minél több érdekes, az életünkről szóló film készüljön", szerinte hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy "Magyarországon milyen rengeteg élmény érheti az embert": valami történik Budapesten, Magyarországon, mutassuk be, milyen jó lenne benne élni, lelkendezett a kormánybiztos.

Kinevezéséről  korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta: "Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is, és megfelelő válaszokat adjon azokra a kritikákra, amelyek például a történelmi filmek készítésének hiányával kapcsolatban merültek fel".

Az új filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna utódja szeptember 1-je óta tölti be tisztségét, felettese Rogán Antal. Andy Vajna halála után azonban nem csak erre pozíciójára került új ember, a vezérigazgatói székből távozott Havas Ágnes, és az új vezetés lecserélte a magyar filmgyártás legfontosabb döntéshozó testületét. Arról, hogy pontosan mi történik a magyar filmgyártásban részletes cikket közöltünk lapunk print kiadásában:

Archívum

Alig tíz hónappal Andy Vajna halála után teljes rendszerváltás körvonalazódik a Filmalapnál: távozott Havas Ágnes, az új vezetés máris lecserélte a magyar filmgyártás legfontosabb döntéshozó testületét, a helyükre egy sci-fi-ponyvaíró és a Heti Válasz filmkritikusa is befutott.

Figyelmébe ajánljuk