Mindjárt indul az év egyik legjobb filmfesztiválja, ahol Fritz Langról kiderül, hogy szerette-e a kokaint és az örömlányokat

  • - gm -
  • 2017. szeptember 17.

Mikrofilm

Jön a Szemrevaló: gyerünk mozizni!

Hosszú évek tapasztalata alapján mondjuk, hogy az ősz kevés örömei közé tartozik, hogy ilyenkor indul a Szemrevaló Filmfesztivál. Vagyis ilyenkor jönnek az új filmek Németországból, Ausztriából és Svájcból, így aki német nyelvterületről érkező alkotásokkal szeretne töltekezni, annak bőven megvan a lehetősége: a fesztivál szeptember 21. és 30. között zajlik, tehát több mint egy héten keresztül járhatunk a Művész moziba, és olyan filmeket nézhetünk, amelyek egyébként nem biztos, hogy eljutnának hozzánk. Idén például elmehetünk egy gyökereit kereső svájci nővel Kurdisztánba (A fecske), megnézhetjük, hogyan tengődik egyik napról a másikra a Dortmundban élő ukrán bevándorló (Marija), de azt is átélhetjük, milyen is az első szexuális élmény Alsó-Ausztriában (Tizenhét).

SZEMREVALÓ / SEHENSWERT 2017 – Előzetes (hosszú) / Trailer (lang)

2017. szeptember 21. és 30. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ / SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

Ez persze csak egy kis ízelítő, a fesztiválon ugyanis összesen 18 filmet fognak vetíteni, és ezeket négy tematikus blokkba szervezik. Lesz például egy a nagy németről, Fritz Langról, és ebben egyebek mellett le is vetítik az M-et meg a Liliomot is, ami után csak az lesz a kérdés, melyik is a jobb Lang-film. Aki az M keletkezésére kíváncsi, annak leginkább a Szemrevaló nyitófilmjét (premier csütörtökön, 19.30-kor), a Fritz Langot érdemes megnézni, ami nem valami doksi, hanem thriller, és egyszerre szól Langról, az első hangosfilmjéről meg egy sorozatgyilkosról. De nem spoilerezünk többet: minden információ ott van a programfüzetben, egy-egy filmre kicsivel több mint 1100 forintért ülhetünk be, ha viszont egyszerre veszünk négy jegyet, még kedvezményt is kapunk. Szeptember végétől, október elejétől pedig a filmek eljutnak más városokba is: kis Szemrevaló lesz Debrecenben, Szegeden és Pécsett is.

Szemrevaló ǀ Sehenswert Filmfesztivál 2017 Budapest

null

Mielőtt azonban beköltöznénk a Művészbe, még érdemes megvenni a csütörtökön érkező Magyar Narancsot, amelyben egy pompás Szemrevaló-melléklet is lesz, benne interjúval és kritikákkal, és ezek alapján simán el lehet dönteni, mely filmekre is érdemes beülni.

Interjúztunk például a fent már említett Fritz Lang rendezőjével, Gordian Mauggal, akitől Köves Gábor azt is megkérdezte, mi is a helyzet a kurvázó-kokainozó Langgal:

MN: A filmjében Langot kurvázó-kokainozó alakként láthatjuk. Hiteles az ábrázolás?

GM: A húszas-harmincas években minden fogorvosnál lehetett kapni kokaint, fájdalomcsillapító gyanánt. Ami a prostituáltakat illeti, ugyancsak Lotte Eisner írja, hogy Lang már a hatvanas évei vége felé közeledett, de gyakran látogatták kurvák Los Angelesben.

via GIPHY

De szó lesz a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilmről, amelyben a weimari köztársaság moziját mutatják be részletesen. László Ferenc kritikájából idézünk:

A két emblematikus rendező, F. W. Murnau és Fritz Lang filmes látomásai mellett olyan kisebb, de váltig az érdeklődésünkre méltó rendezők munkáit is érdemben tárgyalja Suchsland áttekintése, mint a magyar származású Paul Czinner vagy Ernő Metzner.

via GIPHY

Írunk egy izgalmas svájci drámáról, a Napfogyatkozásról is, amelyben egy autóbalesetet túlélő kisfiú és egy pszichológus között alakul ki mély kötelék. Elöljáróban csak annyit, hogy Köves Gábornak eléggé tetszett a film:

Stefan Haupt rendező kamerája viszont sok mindenre képes, például a manapság oly ritka visszafogottságra: nincs semmi trükk, semmi hivalkodás, tiszta, rendes, tágas, élményszerűen karbantartott zürichi szobabelsőkben karbantartásra szoruló lelkek ütköznek meg egymással az előállt drámai helyzetben.

via GIPHY

Olvashatnak még kritikát egy „politikailag inkorrekt vígjátékról”, az Ideges idegenekről is Barotányi Zoltán tollából, amely:

Erős empátiával, vérbő humorral, kisrealista érzékenységgel tud mesélni a Közép-Európa „boldogabbik” felébe szakadt bevándorlók mindennapjairól, s ez nem kevés.

via GIPHY

Figyelmébe ajánljuk