Nem a díjért hajtanak – a queer sportolók harca

  • narancs.hu
  • 2021. július 5.

Mikrofilm

Hol versenyezzen egy interszex sportoló, és milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy leszbikus bokszolónak? Takács Mária dokumentumfilmje a queer sportolók világát mutatja be.

A Las Vegas Raiders nevű amerikaifutball-klub játékosa, Carl Nassib június végén az Instagramján coming outolt – a hír azért járta be a világsajtót, mert először fordult elő, hogy a világ egyik legnézettebb sportligájában, az NFL-ben egy aktív sportoló nyíltan vállalta melegségét.

A sportvilág nagy része a mai napig a macsó kultúrára épül, különösen igaz ez az olyan sportágakra, mint a foci vagy az amerikaifoci

– épp ezért nagyon kevesen mernek coming outolni, kiváltképp az aktív játékosok közül.

De miért nehéz melegként a sportvilág tagjának lenni, és milyen szépségeket tud hozni a versenyzés egy LMBTQ+ ember életében? Erről szól Takács Mária, A második aranykor című webdoku-sorozat alkotójának legújabb dokumentumfilmje.

A Kapd el a ritmust! A sportvilág queer felforgatása öt főszereplője négy különböző országban él, és bár mindannyian az LMBTQ+ közösség tagjai, eltérően definiálják saját magukat, céljaik, és a sporttal való kapcsolatuk is különböző. Akad bokszoló, akinek nőként eleve nehéz érvényesülni egy alapvetően férfiasként azonosított sportban – hát még leszbikusként. Van olyan sportoló, aki azért küzd nehézségekkel a versenyzés terén, mert nem illik bele a bináris férfi-női kategóriákban. És bemutatkozik a filmben egy olyan meleg hosszútávfutó is, aki egyszerűen azt akarja bebizonyítani, hogy ő sem ér kevesebbet, mint heteró társai, és ugyanúgy képes teljesíteni, mint azok.

A queer közösség sokszínűsége mellett a filmben megjelennek az LMBTQ+ sportklubok és az amatőr versenyek is, ahol valóban a tehetség és a teljesítmény számít, nem pedig a nemi identitás vagy a szexuális irányultság.

A filmet a 26. Budapest Pride alkalmából mutatják be, június 25 és július 25 között pedig online is nézhető a Verzió weboldalán – az első 100 néző ráadásul ingyen kikölcsönözheti a filmet.

Július 7-én 18 órakor a Blinken OSA Archívumban (Budapest 1051, Arany János u. 32.) tartanak vetítést, majd beszélgetést, amelyen Takács Mária rendező mellett a film két magyar főszereplője, Hegedűs Csaba és Török Benjamin Forest, valamint dr. Fischer Miklós sportpszichológus is részt vesz. Az eseményen csak védettségi igazolvánnyal/appal vehetnek részt az érdeklődők, a férőhelyek száma pedig limitált – regisztrálni ezen a linken lehet.

További információk itt érhetőek el.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk