Nincs ideje ilyen sok jó sorozatra? A Netflix sajátos módszerrel oldaná meg ezt a súlyos problémát

  • Szabó Ádám
  • 2019. november 1.

Mikrofilm

Még többet, még gyorsabban!

Tizenöt évvel ezelőtt 182 eredeti tévésorozat futott Amerikában – akkor még csak a tévében, a hagyományos csatornákon. Azóta saját tartalmaikkal megjelentek a streamingszolgáltatók, sorozatozásba fogott a Youtube, a Facebook és az Amazon is, és lassan már az elektromos fogkefénken is showműsorok fognak futni.

A Vulture adatai szerint 2017-ben már 487, tavaly pedig rekordot jelentő 495 tévésorozat futott a tengerentúlon – nem hiába beszélünk Peak TV-ről, vagyis a tévé aranykoráról manapság.

Ennyi sorozatot képtelenség megnézni,

ezzel pedig maguk a gyártó cégek is tisztában vannak, ezért a legkülönfélébb algoritmusokkal igyekszenek letuszkolni a torkunkon a számításaik szerint nekünk való műsorokat. A nemcsak a nagyüzemi tartalomgyártásban, de tehetséges filmesek felvásárlásában is jeleskedő Netflix azonban egy lépéssel tovább ment: egy olyan funkciót tesztel, ami lehetővé tenné, hogy a nézők akár gyorsítva is megnézhetnék kedvenc műsoraikat.

false

Hiszen minél gyorsabban letudunk egy részt, annál gyorsabban jöhet a következő, majd a következő. A podcast-világban nem számít szentségtörésnek 1,25-szörös, vagy akár 1,5-szörös sebességgel hallgatni az adást, a mozgóképeket viszont csak ritkán élvezzük gyorsítottan – kivéve, ha filmszakos bölcsész az ember, és záros határidőn belül kell letudnia teljes filmtörténeti korszakokat.

A Netflix egyelőre még csak néhány felhasználó bevonásával teszteli a lehetőséget – az adatokat elemezve vélhetően azt igyekszenek kitalálni, az új gomb segítségével valóban több tartalmat fogyasztanak-e az emberek.

Nem ők az elsők, akik lehetővé teszik a gyorsítás – a főleg tévéműsorok rögzítéséről ismert, külföldön népszerű TiVo-n évek óta elérhető a QuickMode funckió, amellyel akár 30 százalékkal is felgyorsíthatjuk a filmeket és sorozatokat. De a Netflix megoldása nemcsak a TiVo-éra hajaz: a Youtube is kínál ilyen lehetőséget azoknak a nézőknek, akik nem érnek rá órákat tölteni filmnézéssel.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?