Ő a legidősebb élő filmrendező

Mikrofilm

Lee Grant éveket ver Clint Eastwoodra, és már általános iskolába járt, mikor Roman Polanski megszületett.

Az Indiewire legutóbb két éve gyűjtötte össze a világ filmművészetének doyenjeit, azaz a legidősebb élő rendezőket. A listát három élő legenda vezette 96 évvel.

Roger Corman, a B kategóriás filmek királya, aki olyanok pályájának elindulását segítette, mint Scorsese vagy Francis Ford Coppola. Legismertebb filmjei rendezőként az 1960-as Rémségek kicsiny boltja, A vad angyalok és A kút és az inga. Mel Brooks komikuspápa, aki az 1995-ös Drakula halott és élvezi óta ugyan nem redezett filmet, de színészként nemrég feltűnt a Gyilkos a házban című krimi-vígjáték sorozatban, és több mint 30 év után íróként épp tavaly folytatta sorozatformában Világtörténelem című klasszikusát. Legismertebb filmjei rendezőként a Producerek, a Fényes nyergek, az Űrgolyhók és Az ifjú Frankenstein. Norman Jewison, a sokoldalú, hétszeres Oscar-díjra jelölt rendező, aki valamennyi műfajban kipróbálta magát. Legismertebb filmjei a Jézus Krisztus Szupersztár, a Forró éjszakában, a Holdkórosok és a Hegedűs a háztetőn.

Már a 2022-es listán is akadt azonban egy furcsaság: mivel Lee Grant születési idejét homály fedte, úgy tüntették fel őt, mint 95, esetleg 97 évest. A cikk szerint ugyanis több helyen többféleképpen hivatkoznak a korára, de egyetlen képviselőjét sem sikerült elérniük, aki tisztázni tudná a pontos dátumot.

Nos, a felsorolás óta eltelt két évben a korelnökök közül elhunyt Norman Jewison, de nincs már közöttünk a tévés szitkomokat forradalmasító Norman Lear és a függetlenfilm egyik ikonja, Robert M. Young sem. Fény derült azonban Lee Grant valódi korára: mint kiderült, 1925. október 31-én született, azaz jelen pillanatban 98 éves korával ő számít a legidősebb élő rendezőnek.

Grant karrierjét színésznőként kezdte, a nagyközönség pedig még mindig elsősorban filmszerepeiről ismeri őt: már legelső játékfilmjéért Oscarra jelölték (Detektívtörténet), amelyet három további jelölés követett a legjobb női mellékszereplő kategóriában (A háziúr; Sampon, Elátkozottak utazása). Nem volt azonban felhőtlen a karrierje: az 50-es években feketelistára került, így épp akkor jutott alig szerepekhez, amikor a karrierje csúcsán lehetett volna. 1976-ban, a Samponért végül elnyerte az Oscart. Ekkor, azaz 50 évesen döntötte el, hogy beleveti magát a filmrendezésbe, mert úgy látta, kevés valóban vonzó szerep érhető el a hozzá hasonló korú nők számára. Előtte rendezett már egy tévéműsort, egy tévéfilmet és egy rövidfilmet is, a kamera mögötti karrierje azonban az 1980-as Tell me a riddle-lel indult be igazán: ez egy idősödő amerikai házaspárról szól, akik úgy döntenek, a haláluk előtt még belevágnak egy, az egész országot átszelő utazásba.

Ezután számtalan társadalmi kérdésekkel foglalkozó, érzékeny mozit és tévéfilmet rendezett: az 1989-es Kisvárosi vagányok három testvérről szól, akiknek kisvárosi élete összetörik, amikor apjuk eladja a családi vállalkozásukat; a Nobody’s Child pedig egy nő története, aki húsz elmegyógyintézetben töltött év után igyekszik teljes életet élni – Grant utóbbiért elnyerte a Rendezők Céhének (DGA) díját is. Valódi terepévé azonban a dokumentumfilmek váltak: az 1985-ös Down and out in America az Oscar-díjat is elnyerte. Ez a 80-as évek közepének gazdasági válságáról szól, bemutatva a minnesotai munkások és farmerek, valamint a Los Angeles-i és New York-i hajléktalanok élethelyzetét. Közben azonban a színészettel sem hagyott fel teljesen: szerepelt David Lynch Mulholland Drive – A sötétség útja című filmjében, a Dr. T. és a nők című komédiában, legutóbb pedig 2020-ban kölcsönözte egy szereplő hangját a Killian & the Comeback Kids című zenés drámában.

Amellett, hogy Grant pontos életkorára fény derült, az Indiewire további nyomozásokat is folytatott aziránt, kik azok az ismert, legidősebb élő rendezők, akik legalább egy nagyjátékfilmet vagy dokumentumfilmet rendeztek. A 25 legidősebb közé nem fért be a 90 éves Roman Polanski, akinek Palace Hotel című filmjét a tavalyi Velencei Filmfesztiválon mutatták be. Ugyancsak kimaradt a 93 éves Clint Eastwood, aki jelenleg is dolgozik utolsónak szánt, Juror#2 című moziján. Ott van a toplistán azonban a maratoni hosszúságú dokumentumfilmjeiről ismert, ugyancsak aktív 94 éves Fredrick Wiseman. Ő szintén tavaly mutatta be legújabb filmjét: a 4 órás Menus-plaisirs – Les Troisgros egy három Michelin-csillagos, legendás francia étterem kulisszái mögé enged bepillantást.

Íme a lista első tíz helyezettje, zárójelben a koruk és legismertebb alkotásaik.

1. Lee Grant (98; Tell me a riddle, Down and out in America)

2. Roger Corman (97 ; Rémségek kicsiny boltja, A vad angyalok, A kút és az inga)

3. Mel Brooks (97; Producerek, Fényes nyergek, Űrgolyhók, Az ifjú Frankenstein)

4. Margot Benacerraf (97; Araya)

5. Everett Chambers (97; The Lollipop Cover)

6. Alvin Rakoff (97; A színész, Hoffman úr, Búcsúzz a tegnaptól)

7. Pere Portabella (97; Warsaw bridge, The silence before bach)

8. Allen Baron (96; Blast of Silence – Egy gyilkosság krónikája, Lidércfény)

9. Jerry Schatzberg (96; Pánik a Tű parkban, Madárijesztő)

10. Toshio Masuda (96; Tora! Tora! Tora!, Port Arthur, Jövő Háború 198X)

A teljes 25-ös lista itt érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk