Online-re költözött a Friss Hús – Fogyasszon rövidfilmet minden nap!

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 25.

Mikrofilm

Rossz színész a Rossz versek rendezőjének ajánlásában, Halász Judit és Bálint András idős orvos házaspárként – és a java még csak most jön!

A tervek szerint március 23-án rajtolt volna az ország egyik legszuperebb filmes eseménye, a Friss Hús rövidfilmfesztivál – a koronavírus azonban ennek is betett. Szerencsére nem maradunk rövidfilmek nélkül a veszélyhelyzet idején sem: amint arról Deák Dániel fesztiváligazgató videóüzenetében beszámolt, az esemény – legalábbis részben – a netre költözik.

Nem is akárhogy: a fesztivál oldalán minden nap megosztanak egy rövidfilmet, amit ismert emberek, filmesek, zenészek ajánlanak a közönségnek. Az első nap például Reisz Gábor, a Rossz versek és a VAN rendezője írt ajánlót a Márton Dániel Rossz színész című filmjéhez, amiért két éve Nagy Norbert elhozta a Friss Hús Legjobb színész-díját.

"(A filmben) nekem leginkább az tetszik, hogy 5-6 percenként kapunk valami önreflexív elemet, ami kizökkenti az embert, és elveszítjük a klasszikus mesélés kapaszkodóit. Így egy teljesen másfajta filmnyelvi játéknak adhatod át magad, amiben valóság és képzelet között talán még az alkotók sem tudják, hogy mi a különbség, engem legalábbis egyáltalán nem zavarna, ha így lenne" - írja Reisz a Rossz színészhez. A 35 perces kisfilm ezen a linken nézhető.

Az online fesztivál második streamelhető darabja a Hármasban című kisfilm, amely tavaly különdíjat nyert. Kutzora Edina (Erik Sumo Band) így ajánlja a filmet: "Lengyel Balázs rettentő bizarr rövidfilmjét egy vershez tudnám hasonlítani, ahol 3-4 versszakba zsúfolódik töményen nagyon sokfajta érzés... (...) Ha netán evés közben nézed, biztos, hogy megáll a kezedben a kanál, hogy akkor most tényleg ez lesz, és ha igen, akkor nehéz eldönteni, hogy ennek a helyzetnek drukkolj, vagy sajnáld, nevess rajta, vagy egyáltalán mit gondolj erről az egészről... és mindezzel az érzéssel együtt mégis bájos marad a sztori.". A Hármasban itt nézhető meg.

A további, naponta kikerülő filmeket a Friss Hús oldalán és Facebook-on lehet követni – a tervek szerint pedig a járvány elvonulása után minél hamarabb igyekszenek majd bepótolni a fesztivált

Figyelmébe ajánljuk