Film

Queen & Slim

  • SzSz
  • 2020. július 25.

Mikrofilm

Apróbb közlekedési kihágás után villan a reflektor és felzúg a jellegzetes rendőrsziréna – ha feketék vagyunk, a statisztika szerint életveszélyes a szituáció.

Queen harcos lelkületű ügyvéd, aki egy fáradt nap után nem vágyik másra, csak egy kellemes estére a frissen megismert, hozzá képest szelíd lelkületű Slimmel – a randi olyannyira unalmas és ártalmatlan, hogy szexről és egyéb őrültségekről szó sem eshet. Elég azonban egy szabálytalan sávváltás, és elszabadul a pokol: a rendőr gyanakodni kezd a fekete párra, az igazoltatásból gyanúsítás, majd előállítás lesz, szó szót, esemény eseményt követ, előkerül a pisztoly is, s kétszer el is dördül. A rendőr holtan esik össze, a párosnak menekülnie kell.

A Bonnie és Clyde óta gazdag hagyománya van a vidéki Amerikát átszelő törvényen kívülieknek, de Melina Matsoukas rendező elsősorban a műfaj másik klasszikusából, a Thelma és Louise-ból merített. Míg azonban Geena Davis és Susan Sarandon az egész, elnyomó macsó amerikai társadalommal szállt szembe, addig Queen és Slim nem akar mást, csak túlélni. Olyannak lenni, mint bárki más: vacsorázni, beszélgetni, majd nyugodtan hazavezetni. Épp ezért a mozi az elődeitől eltérően nem igyekszik nagy társadalmi tablót rajzolni. A fókusz mindvégig az egyébként kiválóan működő pároson marad. A Black Lives Matter-megmozdulások ugyan fájdalmas aktualitást kölcsönöznek a látottaknak, de a Queen & Slim megelégszik azzal, hogy bemutat egy állapotot, mely már évtizedek óta fennáll. Ma sem ölnek meg több feketét, de már több esetről készül felvétel.

Elérhető az Amazon Prime Videón

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek.