Ritka filmtörténeti alapművekkel érkezik a 12. Koreai Filmfesztivál

  • narancs.hu
  • 2019. október 20.

Mikrofilm

És Magyarországon hivatalosan nem forgalmazott filmeket is láthatunk.

Négy városban összesen 25 filmet tűz műsorára a 12. Koreai Filmfesztivál, amelyet október 25. és 31. között rendeznek meg.

Az egyhetes fesztivál idei programjában a legújabb kasszasikerek mellett Magyarországon hivatalosan nem forgalmazott friss filmek és – a koreai mozi 100. születésnapja apropóján –nehezen hozzáférhető filmtörténeti alapművek is szerepelnek.

Pong Dzsunho dél-koreai rendező Arany Pálma-díjas Élősködők (Parasite) című filmje mellett többek között bankügyi thrillert, női bűnügyi vígjátékot és a dél-koreai filmgyártás első színes, szélesvásznú produkcióját is láthatja a magyar közönség. A fesztivál utolsó előtti napján a koreai film külföldi és magyar kutatói tartanak előadásokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékén.

Dél-koreai thriller kapta az Arany Pálmát Cannes-ban

Az Élősködők című komikus thriller egy munkanélküli családról szól. Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon - adta hírül az MTI.

A legújabb koreai filmeket felvonultató Friss szekció alkotásait a pécsi, szegedi és debreceni mozik is bemutatják. Csak a fesztivál ideje alatt lesz látható Li Von-te A gengszter című sikeres filmje Don Li főszereplésével.

A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára összpontosít. Idén Magyarország és Korea 1989-es diplomáciai kapcsolatfelvételének okán Korea elmúlt 30 évét felölelő filmeket tűz műsorára.

Az Extra szekcióban filmtörténeti érdekességek, független és művészfilmek szerepelnek, és idén a koreai film 100. születésnapja alkalmából a koreai filmtörténet kiemelkedő alkotóinak filmjeiből nyújt válogatást. A filmvetítések előtt Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa rövid felvezetőket tart.

1919. október 27-én mutatták be Szöulban az első Koreában készült mozgóképet – ekkortól számítják a koreai film történetét. A 100. évforduló alkalmából az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékén egynapos nemzetközi szimpóziumot tartanak október 30-án.

MTI

Neked ajánljuk