Film

Önbizalma stabil, erkölcsi tartása szilárd

  • 2020. július 4.

Mikrofilm

Sérgio Vieira de Mello fontos alakja volt az ENSZ-nek azokban az időkben, amikor még a legelvetemültebb háborús bűnösök is mutattak némi respektust a világszervezet irányában.

Az elutasító al-Káida 2003-as bagdadi bombamerénylete zárta le ezt a korszakot. Támadásuk célpontja kifejezetten az ENSZ-misszió, illetve a több háborús konfliktus békés lezárásában is kulcsszerepet játszó De Mello volt.

false

 

Fotó: Netflix

A címszereplő egyénisége, hitvallása s nem utolsósorban életé­nek számos csomópontja felettébb alkalmas arra, hogy egy róla szóló film fontos állításokat tegyen korunkról, beavasson valamilyen szinten a világpolitikát meghatározó játszmákba – körömrágós izgalmak közepette. Az eseményekkel, adatokkal, helyszínekkel zsúfolt film mégis felszínes biopic kézenfekvő klisékkel.

A számos külső történés közepette belül nem mozdul semmi. A film Sérgiója tudja, mit akar, és azt hogyan érje el. Önbizalma stabil, erkölcsi tartása szilárd. Na jó, a családját el kell hanyagolnia, és ez fáj neki, de mindenért kárpótolják a küldetéseivel elért sikerek, a megmentett emberéletek. A barátnőjével folytatott szenvedélyes viszony bemutatása a magán­élet/közélet szokványos konfliktusának szokványos megidézése.Hogy miben állnak különleges képességei, sajnos nem tudjuk meg. Az, hogy a vörös khmerek egyik főemberével meg tud egyezni, még érthető, ha egyszer ’68-ban együtt dobálták a párizsi macskaköveket, de amikor a felháborodott indonéz elnöktől azt kéri, hogy vonja ki csapatait Kelet-Timorból, mert akkor majd nagyobb lesz a respektusa a világban, az a naiv vicc kategóriájába tartozik.

Elérhető a Netflixen

Figyelmébe ajánljuk