Animációs film

Shaun, a bárány és a farmonkívüli

  • - kg -
  • 2020. február 18.

Mikrofilm

A háztájiban sokféle humor megterem, ott vannak a kecskerímek, az ökörködés formái és a válogatott baromságok, de már egy ideje a vicces bárányságokra is rá vagyunk kattanva. Azóta biztosan, hogy Nick Park meggyurmázta Shaun és nem kevésbé gülüszemű fajtatársainak alakját. És amióta így tett, azóta egy kicsit jobb az emberiségnek – ez a derűs világjobbítás amúgy is jellemző majd’ minden, gyurmából (az igényesebbek kedvéért: stop motion animációval) készült, Park kézműves stúdiójából, a bristoli Aardmanból kikerülő alkotásra. Az, hogy most egy hátulgombolós űrlény landol a baromfiudvar közelében, akinek szókincse („zum-zum”) messze meghaladja a többi szereplőét, tulajdonképpen mellékes, mert már a gyapjasok napi ügymenetétől jobb kedvünk támad. Ez főleg abban merül ki, hogy a maguk megejtő módján keverik a bajt Moszatvégen, aminek főként felettesük, Bitzer kutya és gazdája látja kárát. A bristoli humor lehet ludas benne, hogy a farm kissé fogalmatlan ura főleg alsónadrágban rohangál – vajon kire szignálhatták az Aardmanban e kissé ódivatú alsó megformálását? Hasonló kérdést vet fel a gyurma sült krumpli esete is – tele a film ilyen moszatvégi talányokkal és persze egy csomó jó poénnal. Kedvencünk „a bika a porcelánboltban” geg és még sorolhatnánk, amíg lemegy az istálló fölött a gyurmanap. Shaun új kalandjánál kevés derűsebb másfél órát kínált idén a filmvilág – éppenséggel nem egy báránytól vártuk, hogy maga mögé utasítsa fél Hollywoodot, de ha már így esett, csak annyit fűznénk hozzá lelkendezve: zum-zum!

Forgalmazza a Mozinet

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!