Tom Cruise a világ mellett néha egy-egy karriert is megment

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Mikrofilm

A színész szabadította ki a Tár rendezőjének első moziját Harvey Weinstein karmaiból.

Világok harca, A holnap határa, vagy épp a Mission: Impossible-sorozat – Tom Cruise-nak a világ megmentése már csuklóból jön, tavaly viszont egy ettől is nagyobb hőstettet vitt végbe: a Top Gun: Maverickkel a mozikat is sikerült kihúznia a csávából. Talán ennek köszönhető, hogy ma már nem kritizálják a színészt a szcientológiával kapcsolatban, és a kanapén ugráló balhé is a múlté: igazi Tom Cruise-reneszánszot élünk, ami egy Oscar-jelölésben, sőt, akár a Maverick Oscar-díjában is kicsúcsosodhat.

Most pedig egy új arc coming outolt Cruise-rajongóként: Todd Field, a színészből lett rendező, aki leginkább megosztó témájú, mély drámáiról ismert, melyek eddig három Oscar-jelölést hoztak neki. Legújabb filmje, a Tár pedig csak tovább növelheti elismerései számát: a zenés dráma egy Lydia Tár nevű, ellentmondásos komponistáról szól, akit Cate Blanchett alakít.

Field a Tár apropóján egy interjúban felidézte rendezői bemutatkozását és azt, hogyan mentette meg Cruise a karrierjét. Első filmje, a 2001-es A hálószobában egy New England-i család drámáját mutatja be, amely akkor bontakozik ki, mikor az egyetemista fiú elkezd egy sokkal idősebb nővel randizni. A mozi a függetlenfilmes Sundance filmfesztiválon mutatkozott be nagy sikerrel, ennek hatására pedig a Miramax vásárolta meg a jogokat. A produkciós cég egy időben hatalmas elismerésnek örvendett, hiszen tevékeny szerepet játszottak a 90-es években az amerikai függetlenfilmek felfutásában: olyan mozikat forgalmaztak, mint a Shop-stop, a Ponyvaregény, vagy épp a Sikoly. Különösen jók voltak abban, hogy Oscarig juttassák saját produkcióikat: máig az ő agresszív marketingkampányuknak tulajdonítják, hogy a Szerelmes Shakespeare 1999-ben legyőzte az Oscaron a Ryan közlegény megmentését, Az őrület határánt, vagy épp Az élet szépet.

Field azonban valósággal összetört amikor megtudta, hogy A hálószobában a Miramaxhoz került. A cég vezetője ugyanis Harvey Weinstein volt. A MeeToo-mozgalmat kirobbantó, ma már elítélt szexuális ragadozónak számító producer viselt dolgai még nem voltak ugyan ismertek, de már akkor is hírhedt volt arról, hogy magának követeli a kreatív kontrollt és képes az alkotók engedélye nélkül újravágni filmeket. „A fürdőszobában sírtam. Felhívtam Tom Cruise-t és elmondtam neki, hogy valami szörnyű dolog történt. Ő erre azt felelte: »Így kell lejátszanod a dolgot. Hat hónapodba kerül majd, de legyőzöd őt. Csak tégy lépésről lépésre pontosan úgy, ahogy mondom«” – emlékezett vissza a rendező. Cruise korábban dolgozott már együtt Weinsteinnal, így ismerte szokásait. Azt tanácsolta Fieldnek, engedje meg, hogy a producer kénye-kedve szerint vágassa újra A hálószobábant, bízzon abban, hogy az új változat gyengén teljesít majd a tesztközönség előtt. Ezután Fieldnek csak annyi a dolga, hogy mutasson rá: a Sundance-en még imádták a filmet, épp ezért azt a verziót kell moziba küldeni.

Field végül megfogadta a tanácsát, és jól jött ki az egészből: A hálószobában költségvetése huszonötszörösét kereste meg a pénztáraknál és az év egyik legelismertebb filmjévé vált, amit öt Oscarra jelöltek, köztük a legjobb film díjára. Cruise személyének azonban ettől sokkal nagyobb hatása volt Field karrierjére. Együtt játszottak ugyanis Stanley Kubrick utolsó alkotásában, a Tágra zárt szemekben. Ekkoriban Field még csak kacérkodott a rendezéssel, mindössze néhány kisfilmen volt túl. Cruise viszont bátorította, hogy ne adja fel álmát, készítse el első játékfilmjét.

A hálószobábant 2006-ban az Apró titkok követte, melynek karrierje szintén nem volt fáklyásmenet. Összetett, borongós hangulatú, de kiváló dráma, melyben egy pár, egy szexuális ragadozó és egy kegyvesztett rendőr útjai kereszteződnek. A projektnek Robert Shaye, a New Line Cinema alapítója adott zöld utat, mire azonban a film elkészült, Shaye már nem volt a produkciós cégnél. Az új fejes, Toby Emmerich maga figyelmeztette a rendezőt, hogy vigye az Apró titkokat egy másik stúdióhoz, mert ő el fogja temetni a filmet – és így is tett. Gyakorlatilag nem kapott reklámot és normális forgalmazást: egyetlen előzetese jött ki hat héttel a premier előtt, azt is egyetlen mozi előtt játszották, internet híján alig találkoztak vele az emberek. Végül mindössze 42 vásznon mutatták be, és azután sem emeltek a számokon, hogy a filmet három Oscarra jelölték (az adaptált forgatókönyvek mellett két szereplőt, Kate Winsletet és Jackie Earle Haley-t nominálták). Sőt: a Golden Globe-on hiába kapott jelölést a legjobb film – dráma kategóriában, a díjátadón még klipet sem mutattak belőle, mivel a New Line Cinema direkt nem készült ilyennel. Field szerint végül maga Meryl Streep korteskedett az Apró titkok mellett, kiállva azért, hogy több moziban mutassák be.

A Tárral ilyen problémája már nem volt Fieldnek: a díjszezon egyik legerősebb indulójának számít, melyre a jelek szerint nem csak Oscar-jelölések, de díj, vagy egyenesen díjak várnak majd.

A Tár február 16-án érkezik a magyar mozikba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?