Traub Zsófia animációs filmjét díjazták Mexikóban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 29.

Mikrofilm

 Guanajuato nemzetközi filmfesztiválján a legjobb animációs filmnek járó díjat kapta a Cipők és paták.

A legjobb animációs filmnek járó díjat nyerte el Traub Zsófia Cipők és paták című rövid animációja Mexikóban, Guanajuato nemzetközi filmfesztiválján – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t hétfőn.

A mexikói díjnak köszönhetően a magyar animáció benevezhető a legjobb rövidfilm kategóriában az Oscar-versenybe.

Traub Viktória Cipők és paták című animációja egy szürreális, hibrid, ember-állat lényekkel benépesített világban játszódik, és a kapcsolódás, a megfelelések, az önelfogadás dilemmáit vizsgálja. Főhőse Paula, a kentaurlány, aki kisvárosi pedikűrösként emberi lábakra vágyik. Amikor megismerkedik Arnolddal, a krokodilférfival, első látásra egymásba szeretnek. Vajon képes-e a kentaurlány megtalálni az önazonosság felé vezető utat? Milyen ára van a megfelelésnek és az önfeladásnak? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a 2D rajzanimációs technikával készült rövidfilm.

Traub Viktória rendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett 2008-ban. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusz hallgatója multimédia szakirányon és az egri Eszterházy Károly Egyetem tanársegédje. 2008 óta szabadúszó tervezőként és animációs rendezőként dolgozik. A Vastojás és a Sellők és rinocéroszok című filmjei a világ számos fesztiválján szerepeltek sikerrel, utóbbit a Magyar Filmkritikusok Szövetsége 2018 legjobb animációs filmje díjával tüntette ki.

A Cipők és paták a legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemlén, az Annecy-i Nemzetközi Fesztiválon mutatkozott be először júniusban, azóta világszerte járja a neves fesztiválokat, legközelebb Dániában, Viborgban, majd az ottawai fesztiválon száll versenybe.

A Cipők és paták az NFI támogatásával a Pi Produkció gyártásában készült a Solaz Media és a Paprika Studios koproduceri közreműködésével, továbbá a TV Paint támogatásával, utómunkálatait az NFI Filmlaborban végezték. Zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a forgatókönyvet a rendező Bak Zsuzsannával és Dus Polettel közösen írta, az animáció sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

A címlapkép forrása a film Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk