Trükközik a Netflix az algoritmusával, hogy elrejtse a botrányt keltő dokumenutmfilmjét

  • narancs.hu
  • 2021. október 30.

Mikrofilm

Ki gondolta volna, hogy manipulálják saját csodafegyverüket!

Miközben ma a Netflixnek már céges munkabeszüntetésekkel és homofób vádakkal kell szembenézniük egy ellentmondásos standup fellépés miatt, 2020-ban egy ennél kisebb léptékű botrány is elég volt, hogy saját algoritmusukat manipulálva igyekezzenek tüzet oltani.

A Cukorfalatok című (!), tizenéves táncoslányokról szóló dokumentumfilm 2020 szeptemberében debütált a streamingplatformon, miután a cég megszerezte a Sundance Filmfesztiválon bemutatott francia film jogait. Maïmouna Doucouré rendező eredetileg a fiatal lányokat hiperszexualizáló szociális média kritikájának szánta a darabot,

a Netflix posztere azonban ennek hangsúlyozása helyett maga is beszállt a kiskorú főszereplők szexuális tartalmú ábrázolásához.

A plakátokon a 11-12 éves főhősök rövid tornaruhában pózolva szerepeltek, a cég ugyanis úgy vélte az eredeti, ártalmatlan poszter nem mutat elég jól, ezért előálltak saját verziójukkal.

Az eset elég nagy botrányt okozott, a #CancelNetflix hashtag hamar letarolta a Twittert, majd beszálltak a QAnon összeesküvéselmélet-hívők is, nemsokára pedig petíció is indult. Sőt, Matt Schaefer texasi képviselő arra kérte Ken Paxton főállamügyészt, indítson nyomozást, a film kizsákmányoló-e a gyerekekkel szemben, illetve megsérti-e a gyermekpornográfia elleni törvényeket.

A Netflix ugyan elnézést kért a plakátjai miatt, azonban kiállt a film mellett, ami a streaming akciójának köszönhetően eléggé besározódott: az IMDb-n mindössze 3,2 csillagon áll – igaz, ezzel is veri az Elk*rtukat – a Rottentomatoes-on pedig mindössze 16 százalékra értékelte a közönség a filmet; miközben a kritikusoknál kiemelkedően jól, 88 százalékon áll.

Ted Sarandos Netflix-vezér állítólag személyesen hívta fel a rendezőt, hogy elnézést kérjen tőle – a nyilvánosság előtt azonban több nem történt. A most napvilágra került hírek szerint azonban a színfalak mögött nagyon is dolgozott a cég a vész elhárításán:

saját, sokat emlegetett algoritmusukkal is trükközni kezdtek, hogy minél kevesebb felhasználójuk fusson bele a moziba.

Eltávolították a dokut a hamarosan a felületre érkező filmeket reklámozó promófelületről, valamint a népszerű keresések közül is. Sőt, a filmre rímelő, édes-t vagy aranyos-t jelentő „cute” keresőszó találatai közül is leradírozták.

A The Verge érdeklődésére a Netflix azt nyilatkozta: a felület ajánlásai azt szolgálják, hogy a felhasználók minél jobb címekre bukkanjanak – azonban nem minden címet reklámoznak ugyanolyan módon, mint ahogy a platform felülete is minden előfizetőnek másként jelenik meg. Ettől kicsit nagyobb zavar volt a cégen belül a PR-krízis hatására: állítólag a Facebook Cambridge Analytica-ügyéhez hasonlították az esetet. „Ez az ügy is bebizonyította, hogy csak a tartalmak csatornájának tekintjük magunkat” – írta az egyik jelentés, hozzátéve: ezzel szemben a felhasználók forrásnak, azaz szerzőnek/alkotónak tekintik a Netflixet, épp ezért ezen a lencsén keresztül kell magukra tekinteniük.

A netflixes promotálása mellett azért magát a filmet is érték kritikák: egy konzervatív szülői szervezet szerint például maga a Cukorfalatok is szexualizálja főszereplőit, hiszen bemutatja, ahogy erotikus táncmozdulatokat tanulnak, vagy épp káromkodnak és kirívó ruhákat viselnek. Sőt, szerintük a Netflix egyenesen több kárt okozott azzal, hogy lecserélte offenzív poszterét, mert ezzel azt sugallta, hogy a doku nem több egy ártatlan filmnél.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk