Úgy tűnik, visszavonul az egyik Coen-fivér

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Mikrofilm

Joel magában készít filmet, Ethannek pedig egyáltalán nem hiányzik a mozi a hírek szerint.

Ethan és Joel Coen talán a legismertebb rendezőpáros Hollywoodban: eddig 4 Oscar-díjat gyűjtöttek össze és olyan remekműveket készítettek együtt, mint a Fargo, A nagy Lebowski, a Nem vénnek való vidék vagy a Llewyn Davis világa. Utolsó filmjük a szintén remek Buster Scruggs balladája, amely 3 Oscar-jelölése ellenére hamar eltűnt a Netflix filmrengetegében, így legtöbben ma már inkább csak a mémjeit ismerik.

A western-antológia óta 3 év telt el, a következő Coen-filmet pedig a szeptemberi New York Film Festivalon tervezik bemutatni:

a The Tragedy of Macbeth egy modern, fekete-fehér Shakespeare-adaptáció Denzel Washington és Frances McDormand főszereplésével.

Az egyetlen bökkenő, hogy a Macbeth-filmet Joel a testvére nélkül készítette el. Korábban is előfordult már, hogy külön dolgoztak, még ha viszonylag ritkán is, nem hiába hívja őket mindenki Coen-fivéreknek. A hírek szerint azonban a jövőben várhatóan még több ilyen várható – egyikük ugyanis lehetséges, hogy abbahagyja a filmezést.

Mindezt Carter Burwell, Coenék házi zeneszerzője mondta el egy podcastadásban – több mozijuk mellett az ő nevéhez köthető a The Tragedy of Macbeth zenéje is.

Burwell szerint Ethan egyszerűen nem szeretne már többé filmeket készíteni

– nagyon boldognak tűnik ugyanis színházi egy egyéb, nem filmes projektjeivel.

Mint elmondta, Coenék rengeteg forgatókönyvet írtak közösen, ezek közül pedig számos meg nem valósult projekt akad még – azt azonban egyelőre még maguk a fivérek sem tudják, mihez kezdenek a Macbeth után: közösen vagy külön dolgoznak, de az is benne van a pakliban, hogy egyszerűen mindketten nyugdíjba vonulnak. „Ez egy csodálatosan kiszámíthatatlan iparág” – fogalmazott a zeneszerző.

Ethan Coen egyébként még 2019-ben lenyilatkozta, hogy egy ideig pihentetni akarja a filmezést, hogy színházi munkáira koncentrálhasson. Úgy fogalmazott: továbbra is tökéletesen elégedett a mozikészítéssel, azonban az egy nagyon technikai dolog, míg a színház sokkal folyékonyabb és törékenyebb művészet.

(Borítóképünkön Ethan és Joel Coen Javier Bardemmel 2007-ben)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk