Újabb magyar siker: Dudás Balázs alkotása nyerte a fődíjat a neves lengyel filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2018. február 26.

Mikrofilm

A Welcome a 18 éves Dávidról szól, aki menekülteknek segít átszökni a szerb–magyar határon.

Dudás Balázs Welcome című filmje nyerte a fődíjat a lengyelországi Jelenia Górában 2018. február 19–25. között megrendezett 21. Zoom/Zblizenia Nemzetközi Filmfesztivál játékfilm kategóriájában. Dudás filmje a menekültek helyzetéről is szól, főhőse a fiatal Dávid, aki a szerb–magyar határon átszökni akaró embereknek nyújt segítséget, némi pénzért cserébe.

Welcome

Welcome

 

A dokumentumfilmek közül a Denis Pavlovic rendezte Tegnap és holnap között (Zwischen Gestern und Morgen) című német film, a video-art kategóriában pedig a Karen Akerman és Miguel Seabra Lopes által rendezett Confidente című brazil alkotásnak ítélte a fesztivál zsűrije a fődíjat.

Az idei Zoomot, amely egyben a legnagyobb lengyel független filmes fesztivál is, a rendezők két nagyobb téma köré szervezték. Filmparadicsom címen arra voltak kíváncsiak, milyen lehetőségei vannak a filmművészetnek a régiók múltjának, jelenének, illetve jövőjének szélesebb körű megismertetésében. A másik, A film mint kiút névre keresztelt szekcióban pedig arra, miként reflektálnak a film- és videóművészek, illetve műveik napjaink legfontosabb problémáira, többek között az etnikai és vallási konfliktusokra, a terrorizmusra, a munkanélküliségre és a migrációs válságra. A Zoo három versenykategóriájában 52 játékfilmet, 34 dokumentumfilmet és 39 video-art alkotást mutattak be a fesztivál öt versenynapja alatt.

A versenyfilmek között szerepelt még Szentpéteri Áron Láthatatlanul című vizsgafilmje. A 29 éves rendező alkotása egy vak fiú és egy látó lány kapcsolatáról szól, és már tavaly bekerült a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation nevű válogatásába.

LÁTHATATLANUL (Invisibly) – Official trailer

A Láthatatlanul angol feliratos trailere. Nemzetközi bemutató: május 24-én 14:30-kor a Cannes-i Filmfesztivál Cinefondation programjának I-es blokkjában. // The international trailer of Láthatatlaunul (Invisibly). International premier: 24th May 14:30 Festival de Cannes Cinéfondation programme I. https://www.facebook.com/lathatatlanulfilm/ Trailer vágó / Trialer edited by: Dunai László

Versenyen kívül, a díjkiosztó gála előtt vetítették le a fesztivál közönségének Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscar-díjra jelölt alkotását, amelynek sikeréért pont egy hét múlva, a 90. Oscar-gálán szurkolhatunk.

false

 

Fotó: Tálas Péter

 

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk