Újra előkerülhetnek az X-akták

  • narancs.hu
  • 2023. március 29.

Mikrofilm

Lehet, hogy ezúttal Mulder és Scully nélkül.

Az elmúlt pár évben számos klasszikus sorozat támadt fel hamvaiból: a Dexter; az Azok a 70-es évek; a Bír-lak; a Twin Peaks, nemrég pedig bejelentették a Monk újráját is. Ehhez a sorhoz csatlakozhat most egy újabb kultsorozat: Chris Carter, az X-akták készítője szerint a széria vadiúj változatban térhet vissza, mégpedig Ryan Coogler, A megálló, a Creed: Apollo fia, valamint a Fekete Párduc-sorozat rendezőjének irányításával.

Nem ez lenne az első alkalom Mulder és Scully újraegyesülésére: a sorozat eredetileg 1993 és 2002 között futott kilenc évadon keresztül. A tizedik, rövidített, hatrészes szezon 2016-ban ment le, ennek sikerére pedig rendeltek még egy felvonást 2018-ban, melyen a főhősök végre lezártak életük egyik legsötétebb és legnyomasztóbb fejezetét. A tévén kívül két film is készült: az 1998-as X-akták – Szállj harcba a jövő ellen, valamint a 2008-as X-akták: Hinni akarok.

A sorozat hatását nem lehet túlbecsülni: generációkat rémített halálra a gumiember és egyéb rémségek; divatba jöttek és azóta is virágoznak a természetfelettivel foglalkozó műsorok (egyik örököse, az Odaát tizenöt évad után nemrég köszönt le); de Carter sorozata sokat tett azért is, hogy a tévéműsorokra ne csak egyfajta lesajnált produktumként tekintsenek, hiszen az epizódok dramaturgiája, vagy épp a látványvilága nemcsak megközelítette, de sokszor felül is múlta a filmekét; nem beszélve arról, hogy Scully figurája nők tömegei számára jelentett inspirációt.  

„Mára mindent átitattak az összeesküvés-elméletek. Az X-akták is egy központi összeesküvéssel foglalkozott, de mára a világ tele van ilyenekkel, épp ezért napjainkban egy teljesen más műsor lenne” – jegyezte meg Carter, utalva arra, hogy annak idején még csak az UFO-k foglalkoztatták az embereket, ma azonban a QAnontól kezdve a választással kapcsolatos vad teóriákon át az ukrajnai háborúig mindent átitatnak az ilyen zavaros összeesküvés-elméletek. Carter szerint viszont nem csak emiatt van szükség változtatásra: elmondása szerint Coogler új, diverz főszereplőkkel brandelné újra a műsot. Így könnyen lehet, hogy Mulder és Sculy nem térnek vissza benne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?