Végre lesz magyar horrorfilm!

  • - gera -
  • 2018. január 11.

Mikrofilm

Készül még két romantikus komédia, de ki az, aki nem a horrorra kíváncsi!?

Új támogatásokról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap, és a közleményből kiderül, hogy a Kölcsönlakás című színdarab megfilmesítésére újabb 10 millió forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a filmszakmai döntőbizottság.

Új filmet rendez a Poligamy és az eléggé félresikerült Coming out atyja, Orosz Dénes is, akinek Mimi munkacímmel készülő alkotásának előkészítését 10 millió forinttal támogatja a Filmalap. A hivatalos leírás szerint „a romantikus vígjáték története a mai harmincasok és a gyermekvállalás körül forog”.

Az igazán izgalmasnak viszont egyértelműen Bergendy Péter (Állítsátok meg Terézanyut!, A vizsga) új filmje tűnik, amelyről egyelőre keveset tudni, azt viszont igen, hogy horror lesz. A magyar mozikban szerencsére egyre inkább megjelenő (= végre egyre több, olykor igen jó külföldi horrort nézhetünk) zsáner legfőbb jellemzője pedig, hogy itthon alig foglalkoztak vele, gondban van az, aki magyar horrorfilmeket szeretne felsorolni az elmúlt évekből. Bergendy Post Mortem munkacímen készíti a filmjét, amit 5 millióval támogatott a Filmalap, ez nem nagy összeg (igaz, még csak gyártás-előkészítésre adták), így vélhetőleg kis költségvetésű horrorral lesz dolgunk. A sztori az első világháború után játszódik egy kis magyar faluban, ahol a temetetlen halottak visszajárnak kísérteni. A Post Mortem főhőse a halottfotós, aki segít a falubélieknek kideríteni, mi rejlik a természetfeletti jelenségek mögött.

A Filmalap honlapjára feltöltött dokumentumból az is kiderül, hogy Jules Verne nem megy a Holdra, mivel a döntőbizottság nem támogatta a Verne Gyula a Holdon nevű filmprojekt forgatókönyv-fejlesztését. De A kutya sem fog elkészülni, és az Ahogy lesz névre keresztelt munkát sem támogatta a bizottság. Azonban az is kisilabizálható, hogy a Tiszta szívvel rendezője, Till Attila Börtönanya címmel új filmet készít, a Filmalap pedig 1,5 milliót szavazott meg a forgatókönyv első változatának elkészítésére.

A Filmalap működéséről karácsonyi számunkban közöltünk nagy, összefoglaló cikket, ez itt olvasható:

Papa csak egy van – A Vajna-éra a magyar filmgyártásban

Andy Vajna kormánybiztosi kinevezése óta a Filmalap kapott hideget-meleget, és ha nehezen is indult a magyar film új korszaka, mostanra a díjak és a közönségsikerek mintha minden kételyt lesöpörtek volna. Eljött az új aranykor? Ha igen, miért frusztráltak a filmesek? A Vajna-rendszer mélyére néztünk.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

 Neked ajánljuk