Volt náci, hazug politikus, ENSZ-főtitkár és osztrák köztársasági elnök

  • narancs.hu
  • 2019. március 7.

Mikrofilm

Kurt Waldheim két háborús évet is kifelejtett az önéletrajzából - dokumentumfilm készült a náci múltú egykori osztrák köztársasági elnökről.

Hogy ki volt Kurt Waldheim? Nos, Herr Waldheim osztrák politikus volt, többek között külügyminiszter, ENSZ-főtitkár, majd 1986-tól 1992-ig Ausztria köztársasági elnöke, aki - mint azt a bécsi magazin, a Profil megírta róla -, két évet "kifelejtett" az önéletrajzából. A náci múltjáról, háborús tevékenységéről, hogy, hogy nem, elmulasztott szót ejteni.

false

"Waldheim – nem! Waldheim – nem!” – skandálta a tömeg Bécs központjában 1986-ban, de Waldheimet náci múltja ellenére megválasztották köztársasági elnöknek. Mégsem volt hiába a nemzetközivé duzzadt felháborodás, a Waldheim-ügy hatására a nagy össznépi hazugság, miszerint Ausztria csupán a nácik első áldozata volt, idővel átadta helyét a múlttal való szembenézésnek.

Ruth Beckermann aktivistaként a kamerájával követte és dokumentálta a '86-os eseményeket, több mint 30 év elteltével pedig a saját anyagaiból és archív felvételekből elkészítette a Jó estét, Mr. Waldheim című dokumentumfilmet, amely nagy sikert aratott a közönség és a kritikusok körében. Elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat és az Osztrák Filmdíjat is.

"Amikor újranéztem a 30 évvel ezelőtt felvett anyagokat, sokkot kaptam. Tényleg elfelejtettem, hogy a populista politikusok milyen könnyen egymásnak ugraszthatják az embereket? Filmemben megkísérlem elemezni, mi is történt akkor, hiszen túl sok elem köszön vissza napjainkban Trump, Kurz és Strache, és a többi populista politikus tevékenysége által" - nyilatkozta a rendező.

A Jó estét, Mr. Waldheim csütörtöktől látható a mozikban.

Figyelmébe ajánljuk