Volt náci, hazug politikus, ENSZ-főtitkár és osztrák köztársasági elnök

  • narancs.hu
  • 2019. március 7.

Mikrofilm

Kurt Waldheim két háborús évet is kifelejtett az önéletrajzából - dokumentumfilm készült a náci múltú egykori osztrák köztársasági elnökről.

Hogy ki volt Kurt Waldheim? Nos, Herr Waldheim osztrák politikus volt, többek között külügyminiszter, ENSZ-főtitkár, majd 1986-tól 1992-ig Ausztria köztársasági elnöke, aki - mint azt a bécsi magazin, a Profil megírta róla -, két évet "kifelejtett" az önéletrajzából. A náci múltjáról, háborús tevékenységéről, hogy, hogy nem, elmulasztott szót ejteni.

false

"Waldheim – nem! Waldheim – nem!” – skandálta a tömeg Bécs központjában 1986-ban, de Waldheimet náci múltja ellenére megválasztották köztársasági elnöknek. Mégsem volt hiába a nemzetközivé duzzadt felháborodás, a Waldheim-ügy hatására a nagy össznépi hazugság, miszerint Ausztria csupán a nácik első áldozata volt, idővel átadta helyét a múlttal való szembenézésnek.

Ruth Beckermann aktivistaként a kamerájával követte és dokumentálta a '86-os eseményeket, több mint 30 év elteltével pedig a saját anyagaiból és archív felvételekből elkészítette a Jó estét, Mr. Waldheim című dokumentumfilmet, amely nagy sikert aratott a közönség és a kritikusok körében. Elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat és az Osztrák Filmdíjat is.

"Amikor újranéztem a 30 évvel ezelőtt felvett anyagokat, sokkot kaptam. Tényleg elfelejtettem, hogy a populista politikusok milyen könnyen egymásnak ugraszthatják az embereket? Filmemben megkísérlem elemezni, mi is történt akkor, hiszen túl sok elem köszön vissza napjainkban Trump, Kurz és Strache, és a többi populista politikus tevékenysége által" - nyilatkozta a rendező.

A Jó estét, Mr. Waldheim csütörtöktől látható a mozikban.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.