Ez a gyönyörű fotó a múlt szörnyűségeire és a felejtés veszélyeire emlékeztet

  • narancs.hu
  • 2016. december 12.

Nagytotál

A képet Christophe Petit Tesson készítette az EPA-nak december 10-én. Az MTI képaláírása szerint az látható rajta, hogy François Hollande francia elnök (balról) részt vesz a második világháború fogyatékkal élő áldozatainak emlékére szervezett tiszteletadáson a párizsi Trocadero téren.

false

 

Fotó: MTI/EPA

A Le Figaro összefoglalója szerint a most felavatott emlékmű előzménye Jean-Pierre Azéma történész kutatása, amelyből kiderül: 1940 és 45 között, a német megszállás alatt mintegy 45 ezer fogyatékkal élő halt meg francia kórházakban és intézetekben az embertelen körülmények vagy az emberi hanyagság miatt. Sokan közülük éhen haltak, mások megfagytak. Miután Azéma közzétette a róluk szóló adatokat, civil kezdeményezés indult, hogy elkészüljön az első emlékmű, amelyet nekik szentelnek Franciaországban.

„Ez emlékeztet minket a legfontosabb kötelességünkre – mondta a francia elnök. – Arra, hogy éberen figyeljünk a szenvedésre, amit nem látunk, az áldozatokra, akiket nem hallunk, és a fájdalmakra, amelyekre nem is gondolunk. Ennek a felelősségnek neve is van a mi köztársaságunkban. Úgy hívják, testvériség.”

(MTI, Le Figaro)

Figyelmébe ajánljuk