A szélkakas nyomában: miért kellett Novák Katalinnak Izraelbe szaladnia?

  • narancs.hu
  • 2023. november 5.

Narancsblog

Veletek vagyunk! És veletek is, veletek is!

Hallgassunk bele egy pillantra Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Jichák Hercog izraeli államelnök megbeszélésébe.

Magyar államfő: „Hát, Izsák, nézd, sokan voltak. S meg kell mondjam, mind türk. És néztek, olyan türkül néztek, ahogy csak ők tudnak. Nagyon szkeri volt, megértheted, hogy nem lehetett nagyon ugrálni.”

Izraeli államelnök: „Hm.”

Magyar államfő: „Nem, nem borult le Erdoğan előtt. Nem annyira borult. Csak kicsit borult. És nem is le teljesen, csak úgy középtájt.”

Izraeli államelnök: „Mmm.”

Magyar államfő: „Hidd el, nagyon szereti ő a Netanjahut. Tényleg odavan érte. Meg vissza is. Nincs itt semmi bibi. Vagyis van, persze, hogy van, de csupa nagybetűvel. Szereti, én mondom.”

Izrael államelnök: „Hr.”

Magyar államfő: „A külügyminiszterünk sem azért mondta, hogy a rokonaink. Különben is, csak úgy szegről-végről. Csak megfigyelők vagyunk mi ott. Megfigyelő rokonok.”

Izraeli államelnök: „Tyaff.”

Magyar államfő: „Az igazi rokonainkhoz én jöttem. Azért jöttem, hogy meglátogassam a túszok rokonait. Mert ami Izraelben történik, az sosem közömbös Magyarországnak. Személyesen is biztosíthatlak afelől, kedves Izsák, ha megengeded, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett. Izraelnek joga van az önvédelemre!”

Itt abba is hagyjuk a hallgatózást, ki-ki döntse el, hogy honnantól olvasható Novák Katalin igazi, nyilván szívből jövő szövege, s meddig tart a mi kitalációnk, mennyit szült a fantáziánk, s mennyi a színigaz ebből a történetből.

A tények mindenesetre a következők: Orbán Viktor a héten a türk tanács tizedik csúcstalálkozóján járt. Beszédet mondott, melyben rajongását fejezte ki az összes jelenlévő általános irányába, de egyeseket külön is kiemelt, mind közül leginkább Recep Tayyip Erdoğant, a béke zálogát, akivel kétoldalú találkozót is folytatott helyben – minden vonatkozó hír szerint a teljes nézetazonosság jegyében. A türk tanács ott helyben – meg úgy különben is – teljes egyértelműséggel foglalt állást Izrael és a Hamász háborújában – Izrael ellen. Recep Tayyip Erdoğan szerint a Hamász tagjai nem terroristák, hanem Isten harcosai, és ő nem járul hozzá, hogy töröljék a palesztinokat a történelemből (ezt egyébként nem akarja senki), ezért vissza is hívta Törökország izraeli nagykövetét.

Nem soroljuk tovább a vonatkozó tényeket, mert azok közismertek: Magyarország először mindenben kiállt Izrael mellett (adott esetben az ENSZ-szel szemben is), aztán teljes mellszélességgel, mint egy igazi türk, kiállt Izrael ellen, s most megint kiállt Izrael mellett.

Orbán Viktor türk (közelebbről kazah) vendéglátóitól kapott egy kucsmát és egy szép kabátot – mind a kettő kicsit nagy volt rá. Most pedig elküldte Novák Katalint, hogy szerezzen neki egy csörgősapkát. Menni fog, főnök, hoztam én azt már Ukrajnából is. És tényleg meg is lett. Novák Katalin annak rendje-módja szerint fel is próbálta, jól állt neki. Orbánnak is jól áll majd. Sőt, nem csak nekik, az országnak is.

(Címlapképünkön: Novák Katalin köztársasági elnök és Isaac Herzog izraeli elnök megbeszélést folytat Tel-Avivban 2023. november 5-én. Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk