Index: a függetlenség látszata és vége

  • narancs.hu
  • 2020. június 24.

Narancsblog

A portál már hosszú évek óta veszélyben volt, és nem rajtuk múlt, hogy eddig így megtarthatták.

„Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket” – írta az Index két évvel ezelőtti „Szolgálati közleményében” annak alkalmából, hogy a felületükön megjelentettek egy „függetlenségi barométert”. A háromfokozatú ábra azt hivatott bemutatni, hogy portál független; veszélyben van-e függetlensége; vagy már nincs is neki olyan. Akkor, 2018. szeptember 18-án a szerkesztőség tagjai egy emberként voksoltak a független státusz mellett annak ellenére, hogy a tulajdonosok köre megváltozott: a választásokkal mindent bukó Simicska Lajos ugyanis lepasszolta az Index hirdetéseket értékesítő, illetve a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cégeit Ziegler Gábornak és Oltyán Józsefnek, akikről sokat nem lehetett tudni, legfeljebb azt, hogy utóbbi KDNP-s politikus, vagyis Orbán hű katonája.

Ennek fényében okkal jött létre ez a bizonyos barométer, de meglehetős naivitásnak tűnt bárminemű bizakodás, amit egyébként a szerkesztőség arra a nem éppen bombabiztos alapra épített, hogy Simicska Lajos 2017-es színre lépésével egy olyan bonyolult tulajdonosi konstrukció született (épp az ún. függetlenséget garantálandó), hogy a tartalomért felelős Index.hu Zrt. részvényei a direkt erre a célra létrehozott Magyar Fejlesztésért Alapítvány birtokába kerültek. Ennek lett a kuratóriumi elnöke (egyúttal az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke) Bodolai László, a portál egykori jogásza, tehát a szerkesztőséghez közel álló ember. Csakhogy 2018 szeptemberében Bodolai cége, a Magyar Fejlődésért Alapítványt létrehozó NP Nanga Parbat 17 Zrt. is Ziegler és Oltyán kezébe került, úgyhogy ettől kezdve nem volt kétséges, hogy a rajtuk (vagy a mögöttük állókon) múlik az Index jövője.

Nem tudjuk, hogy az elmúlt másfél évben pontosan mi zajlott a háttérben, ám az mindenképpen sokatmondó, hogy Oltyán tulajdonrészét éppen akkor szerezte meg Vaszily Miklós, a Fidesz-média mostanában legbefolyásosabb alakja, az Origo, az MTVA, az Echo TV egykori, a TV2 jelenlegi főnöke, amikor éppen kihirdették a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket. Úgy tűnik, a szerkesztőség ezt még nem tartotta veszélyesnek (legalábbis nem mutatták, hogy annak tartják), sőt az Index csak egy Vaszilyval készült interjút szemlézett, ők maguk nem keresték meg. Dull Szabolcs főszerkesztő március végén, a Média 1-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy „nem az Indexnél történt változás, hanem az egyik legfontosabb partnerünk tulajdonosi szerkezetében”, hogy „kívülről senki nem szólhat bele, mit írunk, mikor írunk, milyen képet közlünk, milyen műsort készítünk és hogy kikkel dolgozunk együtt”, majd reményét fejezte ki, „a mostani történések után sem lesz semmi okunk hozzányúlni a barométerhez”.

Azt már sosem tudjuk meg, hogy a főszerkesztő határtalan optimizmusát mire alapozta, de kizárt dolognak tartjuk, hogy azt gondolta volna, hogy a TV2 elnökének érkezése semmiféle változást nem készít elő. Nos, vasárnap óta mindenki tudhatja, hogy a „mozgolódás” már korábban megkezdődött, a 24.hu ugyanis megírta, hogy a Vaszily bizalmasaként számon tartott Gerényi Gábor mint „stratégiai tanácsadó” azzal lepte meg az Index igazgatóságát, hogy egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznének ki, és ezen újságírókat tömörítő cégek a beszállítói lennének az Indexnek, amelynek vezetése a „megrendelői” feladatokat látná el. A portál szerint az ötlet ellen Dull Szabolcs főszerkesztő és Pusztay András vezérigazgató is tiltakozott, majd a cikk megjelenése után közvetlenül megjelent Dull Szabolcs „Szolgálati közleménye” is az Indexen a veszélyre állított barométerrel és a szerkesztőség tagjainak aláírásával. „Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett” – írta a főszerkesztő, amit röviddel utána éppen a „függetlenség garanciája”, vagyis Bodolai László cáfolt az Index igazgatósági elnökeként, hétfőn pedig kicsapta Dullt az igazgatóságból, bár a főszerkesztői posztját megtarthatta. Másnap Pusztay is lemondott, az Index főszerkesztője pedig – megköszönve a „feléjük áradó hatalmas szeretetet” – azt írta, hogy a következő napokban „egyértelmű” biztosítékokat várnak, hogy „megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja”.

Minden jel arra utal, hogy e főszerkesztői üzenet inkább segélykiáltás, mint függetlenségi nyilatkozat. Egyúttal végjátéka is annak macska-egér felállásnak, ami nem Vaszily, nem a Ziegler-Oltyán duó felbukkanásával kezdődött, még csak nem is 2017-ben, amikor Simicska Lajos kiterítette a kártyáit és bevásárolt a kegyvesztetté lett Index-tulajdonos Spéder Zoltántól. Mert ne feledjük: azok a kártyák már akkor is Simicska kezében voltak, amikor még ő volt leghatalmasabb Fidesz-oligarcha, bár azt csak az ördög tudná megmondani, hogy akkor miért nem játszotta ki őket…

Kétségtelen, hogy az Index szerkesztőségének függetlensége hosszú évek óta veszélyben volt, és nem rajtuk múlt, hogy eddig megtarthatták. Most ez az újságírói függetlenség látszik ellehetetlenülni, ha ugyanis tartják magukat a függetlenségük zálogához, vagyis hogy senki nem szólhat bele munkájukba, illetve abba, hogy kikkel dolgoznak együtt, akkor már nincs nagyon miről beszélni.

Figyelmébe ajánljuk