Putyin cinikus nyilatkozata hallatán Sztálin is elpirulna
vlagyimir_putyin_top_story_lead.jpg

Putyin cinikus nyilatkozata hallatán Sztálin is elpirulna

  • narancs.hu
  • 2020. július 2.

Narancsblog

„Dolgozni kell, nem utódokat keresni.”

Az utóbbi napokban gőzerővel zajlott a nemzeti konzultáció orosz módra. Ott ugyan népszavazásnak, pontosabban „összorosz szavazásnak” nevezték, de ugyanolyan értelmetlen volt azoknak, akik voksoltak, mint nálunk a kérdezz-felelek.

Már csak azért is, mert ahogy a Mérce írja, ez „Oroszország történetének talán legértelmetlenebb népszavazása: nemcsak, hogy nincs kijelölt érvényességi küszöbe, valamint a hatályos orosz törvények szerint nem is számít valódi referendumnak, de a szavazópolgároknak feltett kérdés is valójában már hónapokkal ezelőtt eldőlt".

Nos, ez a kérdés mindössze ennyi: „Támogatja az Orosz Föderáció alkotmányának a módosítását?”. Putyin még januárban hozakodott elő vele, és az orosz parlament mindkét háza, valamint az alkotmánybíróság márciusban elfogadta, az elnök akkor alá is írta, úgyhogy felesleges cirkusznak tűnik az egész, ráadásul a alkotmánymódosításban mintegy 200 újdonság szerepel, de

szavazni csak igennel és nemmel lehetett, tehát vagy oké az egész vagy nem.

A legfontosabb mégis az, hogy a módosítás nyomán Putyinnak újra lehetősége lesz indulni az elnökválasztáson, mi több, akár 2036-ig is Oroszország első embere lehet. „Még semmit sem döntöttem el. Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy jelöltessem magamat. Meglátjuk, hogy mi lesz akkor – mondta csibészesen Putyin a Rosszija1 tévécsatornának 2024-es indulásával kapcsolatban, de azt is kijelentette, hogy ha nem történt volna a mostani alkotmánymódosítás, úgy Oroszországban két év múlva – a választási kampány kezdetével – megállna az élet. „Tapasztalatból tudom, hogy

a normális és ütemes munka helyett megkezdődne

a lehetséges utódok keresése. Dolgozni kell, nem pedig utódokat keresni” – mondta Putyin, úgyhogy nem nagyon lehetnek kétségeink ambícióit illetően, s legfeljebb azon a pofátlanságon és cinizmuson döbbenhetünk meg, ahogy mindezt kezeli. Ilyet talán Sztálin sem mert volna mondani – legalábbis a nagy nyilvánosság előtt.

Amúgy Putyinnak minden oka megvan a derűlátásra a kamu népszavazás jogosultjainak 65 százaléka voksolt, és a szerda este közölt részeredmény alapján csaknem háromnegyedük támogatta az alkotmánymódosítást.

Figyelmébe ajánljuk