Narancsblog

Itt a Fidesz újabb „leleplezése”: Soros György most a magyar bírókat akarja zsebre tenni

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 26., 14:45
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közben pedig a hős Orbán Viktor embereinek kell megvédeni a bíróságok függetlenségét.

Egészen elképesztő kommunista tempóba kapcsolt megint a Fidesz, a kétharmados országgyűlési többség birtokában minden jel szerint tovább alakítgatnák érdekeiknek megfelelően a hazai bíráskodás rendszerét, és bevezetnék a közigazgatási bíróságot, amely – a kormánynak kényes ügyekkel együtt – minisztériumi fennhatóság alatt állhat majd. Az utóbbi időben a párt egyes politikusai a nekik nem tetsző bírói döntéseket nyíltan kritizálták, például akkor, amikor a Kúria kimondta, hogy a tao igenis közpénznek számít. (Miközben korábban maga Orbán Viktor mondta ki, hogy nem közpénz!)

A kommunizmus miatt lesz közigazgatási bíróság

A bírák és a bíróságok elleni újabb hadjárat előkészítése is elindult, szombat reggel a Magyar Idők közölt egy interjút Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, aki egyebek közt kijelentette, szerinte a jogállamiság egyik alapköve a közigazgatási bíráskodás, majd közölte: „Az, hogy 1989 óta nem történt meg a szervezetileg elkülönült közigazgatási bíróságok felállítása, jól tükrözi, hogy ezt az intézményt mindenkor mostohagyerekként kezelték a bírói szervezetrendszeren belül. Ma lehetőségünk van arra, hogy a kommunista pártállam által 1949-ben megszüntetett önálló Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felállítását ismét célul tűzzük ki, amivel történelmi adósságunkat törleszthetjük.”

Trócsányi fontosnak tartja, hogy a bírói szerepkör tisztázott legyen, mert ha a bírók átértelmezik a jogot, vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal, akkor bírói kormányzás valósul meg, ami mélyen antidemokratikus. Majd a miniszter közölte, hogy a bírók befolyásolni is képesek a politikai küzdelmeket a politikai ügyek vitele során.

Soros ide is berepült

Nem sokkal ezután megjelent az origo.hu-n egy cikk, amelyben „leleplezték” a bírói kar és a bírósági alkalmazottak egy részét, akik közvetetten Soros György kezében vannak azáltal, hogy részt vettek a Helsinki Bizottság oktatásán, amelyen a portál szerint az elsődleges téma a migránsok, a homoszexuálisok és egyéb, a „társadalom peremén élő” csoportok helyzete volt. Ebből egyebek közt erre a következtetésre jutottak: „Soros katonái itt is a nagy terven, azaz Európa etnikai megváltoztatásán dolgoztak. Az érzékenyítő kurzusok számláját természetesen Brüsszel és a nagylelkű álfilantróp »házi kincstára«, az Open Society Foundation állta.”

Működik az agymosó propagandagépezet

Ezek után jött a Fidesz szombati sajtótájékoztatója, amelyen Hollik István szóvivőnek kellett felmondani a leckét. A politikus közölte: a Fidesz–KDNP frakciószövetség szerint a Soros-hálózat a magyar igazságszolgáltatást is befolyásolja azzal, hogy „migránspárti” érzékenyítő tanfolyamokat tart bírósági dolgozóknak. Elmondta, hogy tudják: „A Helsinki Bizottság olyan bevándorláspárti érzékenyítő tréningeket tart, amelyek egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy a migránsok szemszögéből, az ő érdekeiket képviselve érzékenyítsék a bíróságok dolgozóit.”

Elmondása szerint a tanfolyamokon a menekültjoggal, a bevándorlás egyes jogi eseteivel kapcsolatban adnak tanácsokat, ami egyszerre felháborító és megengedhetetlen. Hollik hozzátette: a menedékkérelmekkel, kiutasítással kapcsolatos ügyek többsége a bíróságokra kerül. Nem nehéz feltételezni, hogy ezzel a Helsinki Bizottság célja az igazságszolgáltatás befolyásolása, a bírók megtévesztése azért, hogy minél több bevándorlót tudjanak Európába hozni.

Hollik István hangsúlyozta, fennáll a veszélye annak is, hogy egy-egy konkrét ügyben egy „Soros által fizetett jogász”, aki migránsokat képvisel, adott ügyben olyan bíróval kerüljön szembe, akinek az „érzékenyítését ő végezte”. Ezzel egyértelműen veszélybe kerül a bírói függetlenség.

A Fidesz szerint tehát nem azért kerül veszélybe a bírói függetlenség, mert Orbánék évek óta szisztematikusan alakítják át az igazságszolgáltatás rendszerét a maguk szája íze szerint. Ha ezt befejezték, a „megreformált” bíróság talán rádöbben végre, hogy a tao-pénz igenis elveszíti közpénz jellegét. Ahogyan azt Orbán Viktor akarta.

Az igazságügyi miniszter szerint a kommunisták miatt állítják fel a kormány által felügyelt közigazgatási bíróságot

Még véletlenül sem azért, hogy könnyebben elsimítsák a Fidesznek kényes ügyeket. Fontos, hogy a bírói szerepkör tisztázott legyen, mert ha a bírók átértelmezik a jogot, vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal, akkor bírói kormányzás valósul meg, ami mélyen antidemokratikus – erről is beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Időknek adott interjúban, amelyet szombat reggel az MTI szemlézett.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 26., 14:45
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Edebácsi
  2018. május 27., 10:49
  "érzékenyítést" kizárólag a Fidesz végezhet!
 2. 2
  Világos
  2018. május 27., 10:02
  Ha már a Fideszes focicsapatoknak vannak külön biróik akkor lehet folytatni.
  Hollik István sem maradhat az úz szélén valamit kell neki mondani mert meg
  kell dolgozni a pénzért.
 3. 1
  rworse
  2018. május 26., szombat 17:48
  erdőspéterkurvaanyád

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog