Narancsblog

Jaj, dehogy azért csinálták ki a Liberálisok és Molnár Gyula a Párbeszéd frakcióját, mert a Fidesz zsebében lennének!

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 18., 15:05
kommentek
11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egész másért.

Van Magyarországon egy párt, úgy hívják Párbeszéd. Régebben Párbeszéd Magyarországért volt a neve; az LMP szakadásából jött létre, amikor Karácsony Gergely, Jávor Benedek és még néhányan úgy látták, hogy a Lehet Más A Politika szövetségi politikája indirekt módon az Orbán-kormány érdekeit szolgálja. A intézményi narratíva szerint mentek, akik haverkodtak volna a komcsikkal, maradtak, akik meg a „saját útjukat” akarták járni – éppenséggel e saját út ténylegesen saját voltának értelmezése körül támadtak a nézeteltérések. Hogy végül mennyire igaznak bizonyult a szándékok ilyen csoportosítása, arra a napnál is világosabb bizonyíték, hogy az idei választásokon Párbeszéd az MSZP-vel pártszövetséget alakítva jutatta be három képviselőjét a törvényhozásba.

Három képviselő azonban édeskevés a magyar parlamentben a frakcióalapításhoz. Öt kell. E szempontból isteni szerencsének bizonyult, hogy az MSZP egy másik szatelitát is behurcolt magával a parlamentbe.

Ne szépítsük: egy nettó kamupártot, a Liberálisokat.

E kizárólag Fodor Gábor politikai fennmaradása érdekében létrehozott szervezet már második alkalommal teljesíti be küldetését parlamenti választásokon több-kevesebb sikerrel. Kicsit elnagyolva többnek nevezhetjük, hogy négy éve magát Fodor Gábort sikerült besimlizniük az országházba, kevesebbnek meg tán azt, hogy most ez már nem jött össze, viszont bekerült a jó Bősz Anett, aki alig letevén hivatali esküjét, máris többet csinált, mint Fodor Gábor az utolsó mandátuma idején (korábban azért ő sem volt rest).

Bősz ugyanis előbb belelépett a Párbeszéd reménybeli ötfős frakciójába, majd még ugyanazzal a levegővel ki is lépett belőle – mely gesztusával ki is csinálta azt. Már ha egyáltalán volt mit kicsinálni rajta, hiszen nem csak ő volt az egyetlen ejtőernyős, volt még nála cifrább is, a szocialista párttagságát gond nélkül megtartó Burány Sándor. (Nyilván gyufahúzással döntötték el, hogy ki ül be a párbeszédesek közé. Ő amint teheti, visszaül a szoci frakcióba,)

De innen azért érdekes lesz a dolognak legalább az a része, hogy ki kivel is van igazán.

Az MSZP 60 millióval kisegíti a Liberálisokat, hozta saját elnöki hatáskörében a döntést Molnár Gyula, az MSZP elnök

Molnár Gyula és Bősz Anett és Szijjártó Péter

Molnár Gyula és Bősz Anett és Szijjártó Péter

Fotó: MTI-Szigetváry Zsolt

Ki működtet Magyarországon – majdnem azt mondtuk, stratégiai, alkalmasint hatalomtechnológiai megfontolásokból – kamupártokat? Kire mondják az MSZP-ben, hogy a Fidesz megvette kilóra? Kire mondják ugyanezt a Liberálisoknál? Ki fölött van egy marha nagy kard, egy fenét a Damoklészé, mi maradt itt Damoklésznek? Pláne a tizenegyedik kerületben. De szerencsére ezek mind, mind híresztelések, pletykák.

Nem, nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy a Fidesznek terhes lett volna még egy folyamatosan pampogó, törvényerővel kistafírozott, ilyenformán néminemű önépítésre is képes frakció, ezért megtették a szükséges lépéseket, s leszóltak alacsonyabb rendfokozatú eltartottjaiknak, hogy ennek azonnal vessetek véget, ha túl akarjátok élni a nyarat. Ilyen biztosan nincs, ez lehetetlen.

De ha nem ez történt, akkor az van, hogy a bevallottan antidemokratikusan vezetett Magyarország demokratikus ellenzékének egy igen jelentős csoportozata széllelbélelt idiótákból és politikai szédelgőkből áll. A vicc az, hogy az, hogy e röhejesen pitiáner eset látszólagos fő áldozatának, a Párbeszédnek pontosan tudnia kellett, hogy csupa ilyesmire kell számítania, ha belemegy az MSZP-vel kötött paktumba. De még így is megérte. Van három helyük, s még egy frakció is kinézett pár percig. Egyedül elértek volna ennyit? Nem.

Ilyenformán nyilvánvaló, nem is ők itt az igazi kárvallottak. Hanem az ország. Megint. Nem azért mert oly nagy kár éri a Párbeszéd frakciójának hiányával. De a magyar parlamentarizmusba vetett hit már aligha bír el sok sérülést, annak már egy ilyen „jaj, elvágtam az ujjamat” jellegű baj is gyógyíthatatlan.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 18., 15:05
kommentek
11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  2018. május 19., szombat 19:55
  Gyurcsány már valamit korábban is tudott.Még 2016.decemberében, amikor megpróbáltak valamilyen ellenzéki együttműködést összehozni, kijelentette, hogy Fodornak nincs ott helye.
 2. 10
  2018. május 19., szombat 17:12
  Nagyon megalázó a milliárdos gázszerelő által is szétlopott országában 60 millió forintért akár az anyját is megpocsékoló politikus-szemét viselkedése. Ha fiatalabb lennék már készülnék távozni, de így csak az unokámat beszélném rá ilyesmire.
 3. 9
  Világos
  2018. május 19., szombat 06:23
  A nagy hiba abból adódik, hogy a pártlistákon bekerülnek olyanok akik már akár
  30 éve is nyomják a Parpament ülókéjét semmit nem dolgoznak még fel sem
  szólalnak. A Fidesznek mindenhol van embere. Az lenne csoda, ha nem igy lenne.
  Egyszerü minden a pénz körül forog.
 4. 8
  Kovacs
  2018. május 18., péntek 20:08
  Mi pedig szeretünk lúzerekre szavazni. Mert kikre másra. Majd legközelebb is. So it goes.
 5. 7
  Kovacs
  2018. május 18., péntek 19:54
  6: "Szerencsére mi is bizonyult az igazságnak ? Zoom.hu azt írta.......... Ööööööööööö........ "
  Az ott nem "Öööööööö", hanem egyértelmű "Emlékszel, hogy mit ígértél tegnap lenn a tóvizénél..." történet. Vagyis: " Magyarország demokratikus ellenzékének egy igen jelentős csoportozata széllelbélelt idiótákból és politikai szédelgőkből áll."(narancs.hu)
 6. 6
  szegedi789
  2018. május 18., péntek 19:11
  Kész szerencse, hogy nem így történt. Mert hogyan nézett volna ki, ha a botkát kicsináló, hitgyüli közeli-nyugdíjas rendvédelmis fazon médiája lehoz egy olyan igaznak bizonyuló hírt, hogy a befenyített szoci pártelnök (aki önmaga is tünet a párt élén) ekkora szííívességet tett volna a fideszesnek kikiáltott fodorgábor fanclubnak, ami meg eleve a liberális képviselet lejáratására jött létre + Bajnaiék lenullázásához . És így megint (mint mindig) bele lehetett dörgölni a kimúlt/sosemvolt/pár (igazi) emberből álló liberális politikai színtérbe, megint lehetett demonstrálni, miszerint az ellenzék idióta és alkalmatlan bármire. Plusz rakás pénzéhes lúzer.

  Szerencsére mi is bizonyult az igazságnak ? Zoom.hu azt írta.......... Ööööööööööö........
 7. 5
  Kovacs
  2018. május 18., péntek 18:38
  2: Igen az, mert valami mással "hatalmazták"föl őket a rájuk szavazók. És mindenáron be akartak vonulni a parlamentbe. (Remélem, hogy visszatáncolnak, mert ettől nagyobb blamázst ki hallott!)
 8. 4
  Kovacs
  2018. május 18., péntek 18:26
  3: Viszont hozzátartozik a témához, hogy Fodor még nem blamálta magát nyilvánosan rasszista szinezetű "autentikus anekdotákkal", mint Lindner tette ezt napokkal ezelőtt. (is)
 9. 3
  Hofipisti
  2018. május 18., péntek 18:17
  Az, hogy Magyarországon a liberalizmus, és a Liberális Párt általános megítélése a bányász-béka alá került az elmúlt években, bizony nagyrészt Fodor Gábor széllelbélelt, csapongó, s közben a képviselhetetlen, szó szerint értelmezett elvekhez való ragaszkodásnak, a politikai realitás iránti érzék tökéletes hiányának, s - nyilván - az egyéni megélhetés vezérelte gondolkodásnak köszönhető. Az, hogy a mai Németországban hasonló a helyzet, csak a mérték kicsit más, jelzi, hogy ezt a gondolkodás-irányt bizony nem ártana átgondolni, s a mindennapok, a napi realitások irányában kicsit igazítani kellene.
  Mindez persze nem feledteti, hogy ez a viselkedés mind nálunk, mind a nagy példa Németországban is a társadalom kárára történik.
 10. 2
  sachs
  2018. május 18., péntek 17:56
  Érdekes ez? Az elektronikus sajtóban talán elmegy, de papírt kár pazarolni rá.

Komment írásához vagy regisztrálj