Miközben Orbánt lekötötte a féktelen sorosozás, néhány bíró alaposan betett neki

  • narancs.hu
  • 2017. április 29.

Narancsblog

Ha ez így megy tovább, könnyen a miniszterelnök torkán akadhat a szotyi.

Régóta megy a huzavona azon, hogy a fideszes politikusok kedvenc terepévé vált focicsapatokhoz – és a többi látványsportág klubjaihoz – juttatott tao-források közpénznek minősülnek-e. A kormány szerint persze nem: „mesterien” érvelnek, mondván, az adójuk egy részét felkínáló cégek nem fizetik be az államkaszába a pénzt, hanem egyből a kluboknak címezik, így az nem közpénz.

Azok a százmilliárdok, amelyek kiesnek az államkasszából, sok helyen gyakorlatilag komolyabb ellenőrzések nélkül folynak el sporttámogatás címén. Nyilván az sem a véletlen műve, hogy a legtöbb tao-forrás az Orbán Viktor alapította Puskás Akadémiához kerül. Lenne is nagy megdöbbenés, ha kiderülne, mire költötték azt a 16 milliárd forintot, amelyet a társasági adókedvezmény jóvoltából a cégek felajánlottak Felcsútra. Márpedig a bíróság – a DK sikertelen adatigénylése után indított perben – kimondta, ráadásul már másodfokon is, hogy ki kell adni a szerződések egy részét – ám erre az akadémia nem hajlandó, inkább törvényt sértenek. Valamiért nagyon félnek attól, hogy el kell számolniuk a pénzzel. (A DK elnökségi tagja, Földi Judit a felcsúti peren felbuzdulva további 33 egyesületet perelt be.)

false

 

Fotó: MTI

 

Ezen a héten egy másik, a miniszterelnök szívéhez szintén közel álló egyesület, a Videoton is alulmaradt a bíróságon, és bár még csak első fokon, de a bíró itt is kimondta: ki kell adni a tao-pénzből finanszírozott beszerzések és beruházások elszámolásait, szerződéseit. Csütörtökön a Ferencváros is hasonlóképp járt, Kubatov Gábor gárdája szintén kezdheti fénymásolni a szerződéseket.

A kormányközeli üzletemberhez, Garancsi Istvánhoz tartozó Videoton és a Ferencváros elleni ítéleteknek még nincs írásos változatuk, nem úgy egy általunk most megszerzett március végi döntésnek, amelynek értelmében a Hajdúböszörményi Torna Egylet nem titkolózhat tovább, azaz ki kell adni a hozzá tartozó NB III-as focicsapat tao-elszámolását. Az eljáró bíró nem kertel, kerek perec leírta: „(…) a társasági adókedvezmény közpénznek minősül, így az azzal kapcsolatos információk – a személyes adat kivételével – közérdekű adatok”. Persze, ha lesz fellebbezés, ez az ügy is megy majd másodfokra, de már most látszik: egyre nagyobb az esély arra, hogy kizuhanjon a csontváz a szekrényből, még akkor is, ha Orbánék azt hazudják majd, hogy nincs is szekrény meg csontváz sincs, csak Soros György.

Figyelmébe ajánljuk