Nagy jógázás ment a Magyar Nemzeti Bankban

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 10.

Narancsblog

Matolcsy György esete a Riposttal, a Népszabadsággal és a mesés Indiával.

Tegnap a kormánypárti bulvárportál szellőztette meg, hogy válik a bankelnök, „Matolcsy György és felesége, Matolcsy Gyöngyi a Ripost információi szerint a bíróság előtt próbálnak pontot tenni házasságuk végére, máris zajlik az ezzel kapcsolatos jogi eljárás” – írják, hozzátéve azt is, hogy úgy tudják, Matolcsy „néhány hónapja már új kapcsolatra is talált, méghozzá egy volt kolléganő személyében”.
A portál újságírója minden bizonnyal csak rutinból küldte el kérdését az „új kapcsolat” kilétével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bankhoz, tudhatta előre, hogy nem kap érdemi választ, ahogy nem is kapott. „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy házaspár válása magánügy” – írták a megkeresésre.

Amúgy nincs ezzel semmi baj,

az ilyesmi csak az érintettekre tartozik.

Ám úgy tűnik, hogy az MNB sajtósai ezt nemcsak a Ripost munkatársának tudomására kívánták hozni, hanem a Népszabadság újságírójának is, noha őt egyáltalán nem érdekelte, mi van otthon, Matolcsyéknál.

Vajda Zita

Vajda Zita és a kollégák

 


 

Ő arra volt kíváncsi, hogy ki az a bizonyos Vajda Zita, akinek „szerepe és fizetése a jegybanki dolgozók körében jó ideje beszédtéma. Munkaköréből kifolyólag gyakran utazik együtt Matolcsyval, ráadásul az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagja, és egy olyan cég igazgatósági tagja, amelyet az alapítvány hozott létre”.
A lap szerint a 32 éves Vajda 2013-ban kerül a Matolcsy-féle Nemzetgazdasági Minisztériumba, viszont egy évvel korábban „blogot vezetett arról, hogy

két és fél hónapra Indiába utazott, ahol jógát tanult.

Annak is van nyoma a blogján, hogy itthon jógaoktatói továbbképzésen vett részt”.
Az újságíró tehát ennek a hölgynek a „jegybankban betöltött pozíciója, feladata és juttatásai felől” érdeklődött, mire az MNB így válaszolt: „Kérdésére tájékoztatjuk, hogy Vajda Zita a Magyar Nemzeti Bankban nemzetközi szakmai titkárként dolgozott 2016. május 2-ig. Munkabére bruttó 1 730 000 Ft., nettó 1 150 450 Ft volt”, csakhogy ehhez hozzábiggyesztették ugyanazt, amit a Ripostnak is írtak: „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy házaspár válása magánügy”.

Természetesen ebből még

nem következik az, hogy Vajda Zita lenne Matolcsy György

„új kapcsolata”.

Lehet, hogy csak elcsesztek valamit a sajtóosztályon, és most is lázasan dolgoznak saját maguk helyreigazításán. Ha így van, egyúttal megcáfolhatnák vagy megindokolhatnák a Népszabadság azon információit is, melyek szerint Vajda „osztályvezetői fizetést kapott, holott nem volt osztálya”, vagy hogy „jógaoktatói tudását arra is felhasználta, hogy hetente jegybanki alkalmazottak két csoportjának órát tartson”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?