Titokzatos amerikai tanácsadóját idézte Orbán, amikor a korrupt fideszesekről beszélt

  • narancsblog
  • 2016. szeptember 13.

Narancsblog

A lopós elvtársak most abban reménykednek, hogy a gyűlöletkampányok sötét nagyurának lesz igaza.

A hvg.hu belsős információkra hivatkozva arról írt, hogy az egyébként diadalittas hangulatú balatonfüredi frakcióülésen több fideszes képviselő is rákérdezett Orbánnál, hogy mi lesz az ő törzsszavazóikkal, ha tovább folytatódnak a párt korrupciós botrányai. (No meg az ibizázás meg a jachtozgatás.) A lap szerint a visszaélésgyanús eseteket Orbán amúgy nem is korrupciós ügyként interpretálta, hanem úgy fogalmazott, hogy azok a politikai karaktergyilkosság részei, amire a választások felé közeledve minden politikusnak fel kell készülnie.

Ezzel az értelmezéssel, illetve magával a ténnyel, hogy Orbán felszólal a korrupció ellen, most nem foglalkoznánk külön; a miniszterelnök fejére rálátó forrásaink szerint jelen pillanatban is külföldi kutatócsoportok vizsgálják arcbőrének kémiai összetételét, amely – minden várakozással ellentétben – megakadályozta annak azonnali lángra lobbanását.

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Nézzük inkább a folytatást, amely során Orbán Viktor – a hvg.hu tolmácsolásában – kifejtette: „Lehet, hogy a Fidesz egyeseknél elveszti az erős érzelmi kötődést, de attól még a pártra fognak szavazni. A hazai ellenzékre utalva Orbán viccesen egy amerikai kampánymondást is idézett, miszerint ha egy dörzsöltnek tűnő fickó és egy szerencsétlen hülye közül kell választani, az emberek úgyis az előbbire szavaznak.”

Amerikai kampánymondás – így is lehet fogalmazni, de az idézet valójában egy konkrét embertől, mégpedig Arthur J. Finkelsteintől származik, és nem pontosan így szól. A finkelsteini ellentétpárban ugyanis nem a „dörzsöltek” állnak szemben a „hülyékkel”. Hanem a korruptak: „When you allow people to choose between the corrupt and the stupid, they will go for the corrupt”; vagyis „ha az emberek választhatnak a korrupt és a hülye között, a korruptat választják”. Vagyis Orbánnak nem véletlenül jutott eszébe az idézet, csak vagy ő idézett pontatlanul, vagy a hvg forrásai.

Finkelsteinről, a rejtőzködő kampánygururól a Magyar Narancs írt először részletesen. A Fidesznél sokáig nagyokat hallgattak róla, pedig belső forrásokból tudni lehetett, hogy a vele közös céget alapító Habony Árpád mellett ő Orbán Viktor legfontosabb tanácsadója. Végül tavaly maga a miniszterelnök is elismerte, hogy rendszeresen találkoznak. „Jól ismerem őt, igen, nagyon kiváló és elismert szakember” – mondta róla az RTL Klubnak. Nem hazudott: a republikánusok egyik legfontosabb stratégája két elnöknek is dolgozott és számtalan nagy sikert ért el – leginkább a gátlástalanságával. Az csak Finkelstein jellemrajzához érdekes adalék, hogy a melegházasságban élő, zsidó származású férfi homofób kampányok egész sorát vezényelte le, és azzal is lebukott, hogy „rádolgozott” az egyik politikai ellenfele zsidóságára. Ennél fontosabb, hogy a „piszkos politika keresztapjaként" emlegetett tanácsadó a lejárató- és gyűlöletkampányok specialistája.

Ha valaki elolvassa ezt a három évvel ezelőtti alapos portrécikket, vagy a kevés nyilvános szereplései közül az egyiknek az összefoglalóját, akkor sokkal többet megérthet az elmúlt évek politikai történéseiből. Az érzelmekre ható, egyszerű üzenetek és a mindenféle ellenzék elleni agresszív és célzott támadások mellett ugyanis Finkelstein egyik legfontosabb tanítása, hogy legnagyobbat egy jól működő ellenségképpel lehet nyerni. Ennek érdekében folyamatosan monitorozni kell, hogy a szavazók kitől félnek, kit utálnak, és ezekre a félelmekre és ellenérzésekre kell hatni, ezeket kell gerjeszteni és fenntartani. Orbán Viktor menekültellenes politikája és különösen a népszavazási kampány mintapéldája a finkelsteini taktikának. Aminek nem lesz könnyű megtalálni az ellenszerét, se most, se később.

És miközben ezek a jól fizetett szakemberek felőrölnek bármilyen ellenállást, és a félelem és a gyűlölet szomorú szántóföldjévé változtatnak mindent körülöttünk, mi makacsul megpróbálhatunk elképzelni egy olyan Magyarországot, ahol nem a korruptak és a hülyék között kell választani. Sikerül? Legalább elképzelni?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.