„Nehéz lett volna nem nekem nyerni” – A 800 milliós felcsúti gázszerelő

  • narancsblog
  • 2013. augusztus 8.

Narancsblog

Emlékeznek a Maffiózókból arra, amikor Paulie Gualtieri megöli a pénzéért édesanyja egyik idős barátnőjét, hogy az esedékes adót időben meg tudja fizetni a családfőnek, Tony Sopranónak? Szerencsére a Pauliéhoz hasonló pánikra nekünk semmi okunk, mert Magyarországon a módszerek nemcsak kifinomultabbak, de összehasonlíthatatlanul humánusabbak is.

„Vagyok annyira önérzetes”

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc

Fotó: MTI – Földi Imre

800 millió forint osztalékot fizetett Mészáros Lőrincnek a saját és a felesége tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft. a 2012. évre – adta hírül szerdán a nol.hu a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent beszámolóra hivatkozva.

A jól menő cégtulajdonos, egykori helybéli gázszerelő – és nem mellesleg jelenlegi felcsúti polgármester, valamint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke – önerőből építette föl vállalkozását, ám a róla írt portré szerint a konkurencia megjelenésével helyzete megrendült, „Mészárosék majdnem csődbe mentek: 2007-ben már alig volt bevételük, a cég veszteséges lett, pedig korábban több mint tízmilliós nagyságrendű eredményt is el tudott érni, és a helyiek szerint akkoriban futotta saját építkezésére, drágább kocsira”. (A Nemzeti Együttműködés Rendszerének hívei – miniszterelnöktől a vállalkozóig – alighanem ezért is utálják mély meggyőződéssel a versenyt. Az örökös piaci élet-halál harc helyett mennyivel kockázatmentesebb az állam zsíros testéből kanyarintani jókorákat!)

Vállalkozói karrierje azután kerül egyenesbe, hogy a helyi focicsapatot támogató Mészáros közelebbi ismeretségbe került a csapat Zizujával, akit a futballon kívüli világ Orbán Viktorként ismer. Hogy a vállalkozó kért-e segítséget a jeles labdaművésztől vagy sem, azt nem tudni – beszélnek a népek mindenfélét –, de tény, hogy Mészáros lett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, és a gázszerelő vállalkozást építőipari kivitelezővé fejlesztő Mészáros-cég számára 2008 után a határ a csillagos ég. Bevétele már a kormányváltás előtt is százmilliós nagyságrendű volt, 2010 után pedig majd’ 4 milliárdos értékben nyert közbeszerzési pályázatokon különböző cégekkel együttműködve. A Mészáros és Mészáros Kft. nettó árbevétele 2010 óta a nol.hu szerint 853 millióról 4,6 milliárd forintra emelkedett.

A rideg számok után valamit a jól menő cégtulajdonos üzleti filozófiájáról is. Amikor Ferenczi Krisztina, az Orbán-birodalom alakulását lassan egy évtizede dokumentáló újságíró Mészáros nagy sikerű földbérleti pályázatairól érdeklődött (Fejér megyében a Mészáros család és érdekeltségeik a második legnagyobb nyertesek), Mészáros Lőrinc így felelt: „Szarok rá, szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak rólam, mert higgye el, én vagyok annyira önérzetes, meg én alföldi származású vagyok. (…) Egy pályázati rendszernek, akármit teszünk, sajnos egy nyertese van. Most ha a Pista nyert volna vagy a Józsi, akkor ő is szemét lett volna? Vagy csak én vagyok azért szemét, mert én a Mészáros Lőrinc vagyok. (…) Az a helyzet, tudja, hogy egyedül pályáztam az összes alcsútdobozi földre, tehát nehéz lett volna nem nekem nyerni, én úgy gondolom.”

A Mészáros és Mészáros Kft. a fociakadémia egyik kiemelt támogatója. Orbán Viktor emlékművében, aminek immár szerves része az épülő futballstadion is, nincs vagy csak elenyésző mértékben van közpénz. Ezt a legtisztább forrásból, magától a miniszterelnöktől tudjuk: „Ebben (mármint a stadionban – magyarnarancs.hu) nincsen egyetlen fillér közpénz sem. Ezért lógunk ki a sorból. Ezt két okból tartottam fontosnak. Az egyik, hogy így is támadnak bennünket eleget, ne adjunk felesleges támadási felületet. Minden klub kap állami támogatást a stadionjára, egy klub van, amelyik nem, ez pedig mi vagyunk. A miniszterelnöknek helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos. És nekem magánadományokból sikerült is annyi pénzt ide összegyűjteni, hogy meg tudjuk építeni az új centerpályát.”

Hogy a Közgép – ugyancsak az Orbán-akadémia lelkes támogatója, és ugyancsak magáncég, ugye – miből, honnan és hogyan szerzi bevételei nagy részét (amik a beruházás és az adózás után már kétséget kizáróan magánpénzek), arról sokat írtunk mi is, mások is. Mészárosék tisztes osztaléka mögött is jobbára állami megrendelések, közbeszerzések vannak. Amit becsülettel leadóznak. Nem csak az államnak.

Figyelmébe ajánljuk