Orbán Viktor betegesen félti a hatalmát, de mit művelne a Fidesz, ha nem állnának nyerésre?

  • narancs.hu
  • 2018. január 27.

Narancsblog

A tisztesség már régóta nem számít, és most már annyira a törvényesség sem.

A választásokhoz közeledve immár kézzelfoghatóvá vált az, amit eddig is lehetett sejteni: Orbán Viktor és fegyverhordozói semmitől sem riadnak vissza akkor, amikor a hatalom megtartásáról van szó, a törvényesség határán mozgó – vagy inkább már törvénytelen – kormányzati lépések egyértelműen arra játszanak, hogy lehetetlenné tegyék a kormányváltást. Ebben az a megdöbbentő, hogy az eddigi jelek szerint nincs is Magyarországon kormányváltó hangulat, ennek ellenére a Fidesz eszeveszett ámokfutásba kezdett. Mindez csak azt mutatja, hogy a kormányfőnek nagyon sok veszítenivalója van: a beteges hatalomvágyán túl most már ott van az a hatalmas vagyon, amelyet strómanjain keresztül felügyelhet, és amely csakis a NER Fidesznek lejtő szabályaival gyarapodhat tovább. De ne feledjük azokat a politikusokat (Farkas Flórián, Simonka György) és vállalkozókat (többek között Tiborcz István) sem, akik a Jóisten és Polt Péter tudja, miért nem álltak még bíróság elé.

A magára büszke vezető

A magára büszke vezető

Fotó: MTI

És úgy tűnik, nem volt elég a választási feltételek korábbi önkényes átszabása, az Állami Számvevőszék ellenzéki pártokat sújtó döntéssorozata, mert pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is megjelent a hadszíntéren. A testület bejelentette, hogy iránymutatásuk szerint az idei választáson egy amúgy minden törvényi előírásnak megfelelő párt akkor sem állíthat országos listát, ha, ha túl sok jelöltje lép vissza a választás napjáig – tudósított a 444.hu.

Az NVB iránymutatása értelmében országos listát csak az a párt állíthat, amelynek legalább 27 egyéni jelöltje van, akik minimum kilenc megyében és Budapesten vannak jelen. Ez jelenleg csak azért nem gátol meg egy teljes ellenzéki összefogást, mert olyan egyelőre nincs. Ám ha például az MSZP-Párbeszéd és a DK minimális megállapodásához csatlakozni akarna – persze, nem fog – az LMP, az Együtt és a Momentum, képtelenség lenne megegyezniük, mivel biztosan nem tudná az összes párt teljesíteni a minimumkövetelményt ahhoz, hogy egyenként is legyen országos listájuk. Az új iránymutatás alapján négy párt már éppen nem tudna koordinált egyéni jelöltekben megegyezni, maximum hárman tudnának összeállni.

A jelenleg csak kormánypárti delegáltakkal működő NVB-n keresztül a Fidesz azt próbálja bebiztosítani, amitől most igazából nem is kell félnie. És ehhez elég volt nekik annyi, hogy a szocialisták és Gyurcsányék egy egyelőre törékenynek tűnő megállapodást kössenek, hogy néhány vidéki körzetben körvonalazódni látszik néhány megegyezés, és – bár ez nem országos választási ügy – Hódmezővásárhelyen mindenki beállt egyetlen független jelölt mögé. Ha ennyitől berezelnek, mit lépnének, ha tényleg összeállna egy kormányváltásra esélyes formáció? Betiltanák a választást, mert..., mert Soros?

Figyelmébe ajánljuk