Narancsblog

Orbán Viktor hazudik a saját választóinak azért, hogy tovább hazudhasson

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 06., 08:00
kommentek
10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem ez az első olyan átverése, amikor pénzt is kér a híveitől.

Napok óta számos vélemény olvasható Orbán Viktor legújabb akciójáról, amellyel ismét pénzt kér a párt szimpatizánsaitól. A miniszterelnök most éppen Soros György, illetve a brüsszeli bürokraták támadásai miatt kér pénzt, hogy „Magyarország megmaradhasson magyar országnak”, és hogy ne kelljen lebontani a határok mentén felhúzott kerítéseket. Bár Orbán, aki arccal és névvel vállalja a kunyerálást, úgy állítja be, mintha a legtöbb pénzzel kitömött kormánypártnak tényleg szüksége lenne a párttagok adományaira, a várhatóan 3-400 millió forint körüli adományösszeg jelentéktelen tétel lesz majd a választási propagandára költött milliárdokhoz képest. Közben a Fidesz az adófizetők pénzén már évek óta tízmilliárdokat költ az agymosásra: álkonzultál, népszavaztat, médiahadjáratot folytat a kitalált ellenségei ellen azért, hogy a 2018-as választások után is Orbán Viktornak hívják az ország miniszterelnökét.

A mostani kéregetős kampány, mint ahogy a korábbiak is, a szimpatizánsok átverésére alapoz: olyanra kérnek pénzt, amellyel már évek óta démonizálják a magyar társadalmat – aljas módszerekkel, de hatásosan –, és amelyek az ország fejlődése szempontjából irrelevánsak, ugyanis az aggodalmak indokolatlanok, legalábbis olyan formában biztosan, ahogy azt a Fidesz mantrázza. Orbánék képesek a saját választók zsebéből kiszedni a pénzt egy olyan kamu célra, amelyről ők is tudják, hogy nem igaz. Mindezt úgy, ha a Fidesznek szüksége van néhány százmillió forintra, a párt két nap alatt megszerzi, elég csak egy telefon Mészáros Lőrincnek vagy bármely strómannak.

Hülye vagy, fizess!

Hogy milyen szellemi szintre helyezi a saját választóit Orbán Viktor, arra remek példa a 2014-es választások előtti kéregetős kampányuk, amelyet a rezsicsökkentés „megvédéséért” indítottak. Abban a levélben egyebek közt ez állt: „A külföldi közműcégek és bankok – hazai és nemzetközi politikai kapcsolataikat latba vetve – igyekeznek eltörölni a rezsicsökkentést. (…) Ha meg akarjuk védeni a közösen elért eredményeket, akkor újra össze kell fognunk. Az Ön lakóhelyéhez közel ismét tanácskozást tartunk, ahol egyeztetjük a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges terveinket. Most az a legfontosabb, hogy megszervezzük magunkat.

Ezért a tanácskozáson a rezsicsökkentés eredményeinek védelmére létrehozzuk a Magyar Csapatot”.

A levél mellé itt is csatoltak egy sárga csekket, amellyel gyakorlatilag arra kérte Orbán a Fidesz-híveket, hogy fizessenek nekik azért, hogy továbbra is olcsó maradjon a gáz. Mindez négy év távlatából azért is szánalmas, mert nyilvánvaló, hogy a rezsicsökkentés nem volt igazán veszélyben, mi több, annyira jól sikerült „megvédeni” hogy ma azért is fizetünk sokkal többet. Ennek az az oka, hogy az állam évekkel ezelőtt ugyan befagyasztotta – többek közt – a gázárakat, ami viszont azt eredményezte, hogy ma sokkal többet fizetünk annál, mint amennyit kellene, mivel a 2013-as szint óta már több mint 50 százalékkal esett a gáz piaci ára. Ma már külön örülhetnek a kis- és középvállalkozások, akik kimaradtak a rezsicsökkentésből, hiszen a szabadpiacon sokkal olcsóbban jutnak gázhoz, mint a lakosság.

És hogy hol van a világpiaci árcsökkenés miatt keletkezett különbözet? Az állami cégeknél így létrejött extraprofitot elvonja a kormány osztalékként, és jutott így pénz a CÖF-nek és a kormánypropaganda finanszírozására is. Hát ezért fejte meg Orbán Viktor 2014-ben is a választóit, és a mostani céljai sem becsületesebbek.

Van pofája: levélben kér pénzt a választóktól Orbán Viktor

Most az egyszer legalább kicsit őszinte a miniszterelnök. Megmutyizott közbeszerzés? Lezsírozott szerződések? Baráti megbízások? Haverok kedvére átírt törvények? Mind jó módszerek a közpénz lenyúlására, és valóban sok pénzre lehet így szert tenni. Egy probléma azonban minddel akad: túl sok a macera. A közbeszerzést úgy kell kiírni, hogy csak a rokon vagy a haver cége tudjon indulni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 06., 08:00
kommentek
10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  Stronger
  2018. március 04., 09:56
  Adjanak neki az agymosottak
 2. 9
  szegedi789
  2018. január 07., 22:11
  1. Bemondjuk, mennyivel több a jobbiknál.
  2. Adatbázishoz. Hardcore szavazók.
  3. Pici hűségteszt embereink felé.
  4. Megint fideszről beszélünk. Fidesz, fidesz, fidesz...
  5. Hülyítés folyt. köv.
  6. Ha Hadházy erről is mond valami jót, azért is bepereljük.
  7. Figyelem elterelése... (Mirűűűl???)
  8. Ezt is, mint mindent , bevetjük, kell még pár év a befejezéshez . . .
 3. 8
  szegedi789
  2018. január 07., 22:05
  Tízmilliárdokat is megér az a 400milkó. Jó tudni...
 4. 7
  tiszapolgári
  2018. január 06., szombat 13:14
  bétom

  Kösz, megmondom nekik.
 5. 6
  bétom
  2018. január 06., szombat 10:35
  3
  Kézcsókom Édesanyádnak, a Papát is üdvözlöm!
 6. 5
  harcolj
  2018. január 06., szombat 10:12
  8 év fidesz(Pocak) kormányzás altt 2 %-al csökkent a GDP. Úgyhogy lehet adakozni. Ha nem úgyis elveszik.
 7. 4
  Világos
  2018. január 06., szombat 09:40
  Megjelent az új illegális kábitószer: Orbán cseppek. Lehet, szivni, szopni,
  vénásan alkalmazni. Tessék választani mellékletként ne kérdezze kezelő
  orvosát, csak a szinváltós kacsintó képet figyelje.
 8. 3
  tiszapolgári
  2018. január 06., szombat 08:58
  Gyerekkoromban minden újév reggelén megjelent nálunk két kéményseprő. Illedelmesen köszöntek, boldog újévet kívántak, és átadták a szerencsemalacokkal és lóherékkel díszített, amúgy nagyon szimpla falinaptárt. Egész évben nem láttuk őket, csak újévkor, pedig az egyikük távoli rokon volt. Anyám már előre kikészítette a pénzt, odaadta nekik, megköszönték és elmentek, a következő másodpercben már a szomszédnak kívántak boldog újévet.
  Az isten húzza őket az összes faszára, mondta apám, soha nem látni őket, csak ilyenkor, jönnek kunyerálni; de anyám mindig törekedett a békességre, ő húsvétkor is megkínálta a vadidegen locsolkodókat.
  Még élnek a szüleim, és gondolom, apám Orbán kérésére is ugyanúgy reagált, mint a kéményseprőkére. Anyám viszont már nem olyan béketűrő, mint régen volt, valószínűleg ő is hangosan káromkodik.
 9. 2
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 08:21
  Igen, igen....de ki tehet róla hogy az ellenzék olyan amilyen és rájuk nem lehet szavazni? Az ellenzék bornírtságát mégsem lehet a Viktor nyakába varrni:

  Vagy igen?
 10. 1
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 08:19
  Kedves Viktor!

  Piszkos anyagiak nem állhatnak közénk!

  Nem kapsz egy vasat sem.

  Híved:

  grrr néni

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog