Ha Orbán bosszút akar, nem számítanak neki a saját szavazói sem

  • narancs.hu
  • 2020. december 28.

Narancsblog

Csak annak lökök pulykapénzt, aki kiérdemelte.

Amikor novemberben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal jött, hogy szerinte a hazai vállalkozások megsegítésének leghatékonyabb módja az iparűzési adó eltörlése lenne, illetve az, hogy befagyasszák az önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemeket, tudni lehetett, hogy miért mond ilyeneket. Parragh fellépése egyértelműen annak a kisstílű büntetőexpedíciónak volt a soron következő lépése, amelyet Orbán Viktor indított azért, mert

nem bírta elviselni, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon elvesztette Budapestet és számos nagyvárost.

Parragh igyekvő áriázását természetesen a szokásos komédia követte az egyre átlátszóbb, mégis olyannyira erőltetett „igazságos Orbán Viktor” image jegyében; a miniszterelnök ugyanis azt jelentette be, hogy az ún. gazdaságvédelmi akcióterv keretében nem veszik el az összes iparűzési adót, csak a felét.

Ami persze így is hatalmas érvágás az önkormányzatoknak, egyáltalán az önkormányzatiságnak, nem is véletlenül írta ennek kapcsán Karácsony Gergely, hogy

Orbán e húzásával bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.

De az sem volt véletlen, hogy Szita Károly, aki Kaposvár fideszes polgármestereként még az elnöke is a Megyei Jogú Városok Szövetségének, épp az ellenkezőjét fújta. „A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében, ezért azonban közösen kell tenni” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, a szintén fideszes székesfehérvári polgármester Cser-Palkovics András pedig azzal jött, hogy „nem kell kiabálni, megoldásokat kell keresni”.

Persze Cser-Palkovics és Szita vélhetően annak tudatában mondhatta a magáét, és vette tudomásul az intézkedést, hogy

városuknak is csurran-cseppen majd abból, amit Orbán ígért az iparűzési adó miatti kompenzációként,

ahogy ő mondta: „a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át”.

Nos, karácsony óta tudjuk azt is, hogy milyen eredményre jutott ez az áttekintés: a 23 megyei jogú város közül 17-nél talált a kormány olyan „pénzügyi helyzetet”, amely támogatást ér. Mit ad isten, ebből 13-ban fideszes vagy fideszes támogatású a polgármester, és csak négyben ellenzéki. De beszédes adat az is, hogy Budapest 23 kerülete közül is csak a szintén fideszes vezetésű XVI. és XXIII. kerületek kaptak a „pulykapénzből”, és mivel szokás szerint nem kötötték az orrunkra, hogy miért és miért éppen annyit kaptak a támogatásra méltó városok, csupán a számokat rögzíthetjük;

a 13 fideszes város majdnem 22 milliárdot kapott, míg ellenzéki vezetésűek 2 milliárdot sem, de még azt is csak konkrét célokra használhatják fel.

Úgy látszik, Orbán a választások óta tartó kicsinyes bosszúja az ellenzéki vezetésű városok ellen még karácsonykor sem csillapodik, ami egyszerre demokrácia semmibevétele és a pitiánerség csimborasszója. Már csak az a kérdés, hogy mit szólnak ehhez azok a fideszes szavazók, akik azt látják ebből, hogy Orbán Viktor a városuk lerohasztásában leli örömét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.