Ha Orbán bosszút akar, nem számítanak neki a saját szavazói sem

  • narancs.hu
  • 2020.12.28 18:31

Narancsblog

Csak annak lökök pulykapénzt, aki kiérdemelte.

Amikor novemberben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal jött, hogy szerinte a hazai vállalkozások megsegítésének leghatékonyabb módja az iparűzési adó eltörlése lenne, illetve az, hogy befagyasszák az önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemeket, tudni lehetett, hogy miért mond ilyeneket. Parragh fellépése egyértelműen annak a kisstílű büntetőexpedíciónak volt a soron következő lépése, amelyet Orbán Viktor indított azért, mert

nem bírta elviselni, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon elvesztette Budapestet és számos nagyvárost.

Parragh igyekvő áriázását természetesen a szokásos komédia követte az egyre átlátszóbb, mégis olyannyira erőltetett „igazságos Orbán Viktor” image jegyében; a miniszterelnök ugyanis azt jelentette be, hogy az ún. gazdaságvédelmi akcióterv keretében nem veszik el az összes iparűzési adót, csak a felét.

Ami persze így is hatalmas érvágás az önkormányzatoknak, egyáltalán az önkormányzatiságnak, nem is véletlenül írta ennek kapcsán Karácsony Gergely, hogy

Orbán e húzásával bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.

De az sem volt véletlen, hogy Szita Károly, aki Kaposvár fideszes polgármestereként még az elnöke is a Megyei Jogú Városok Szövetségének, épp az ellenkezőjét fújta. „A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében, ezért azonban közösen kell tenni” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, a szintén fideszes székesfehérvári polgármester Cser-Palkovics András pedig azzal jött, hogy „nem kell kiabálni, megoldásokat kell keresni”.

Persze Cser-Palkovics és Szita vélhetően annak tudatában mondhatta a magáét, és vette tudomásul az intézkedést, hogy

városuknak is csurran-cseppen majd abból, amit Orbán ígért az iparűzési adó miatti kompenzációként,

ahogy ő mondta: „a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át”.

Nos, karácsony óta tudjuk azt is, hogy milyen eredményre jutott ez az áttekintés: a 23 megyei jogú város közül 17-nél talált a kormány olyan „pénzügyi helyzetet”, amely támogatást ér. Mit ad isten, ebből 13-ban fideszes vagy fideszes támogatású a polgármester, és csak négyben ellenzéki. De beszédes adat az is, hogy Budapest 23 kerülete közül is csak a szintén fideszes vezetésű XVI. és XXIII. kerületek kaptak a „pulykapénzből”, és mivel szokás szerint nem kötötték az orrunkra, hogy miért és miért éppen annyit kaptak a támogatásra méltó városok, csupán a számokat rögzíthetjük;

a 13 fideszes város majdnem 22 milliárdot kapott, míg ellenzéki vezetésűek 2 milliárdot sem, de még azt is csak konkrét célokra használhatják fel.

Úgy látszik, Orbán a választások óta tartó kicsinyes bosszúja az ellenzéki vezetésű városok ellen még karácsonykor sem csillapodik, ami egyszerre demokrácia semmibevétele és a pitiánerség csimborasszója. Már csak az a kérdés, hogy mit szólnak ehhez azok a fideszes szavazók, akik azt látják ebből, hogy Orbán Viktor a városuk lerohasztásában leli örömét.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.