Rogán Antal, a pénzszórás, meg a hülyeség hullámvasútja

  • narancs.hu
  • 2024. április 17.

Narancsblog

A múlt héten bezárt zalaszabari „fix telepítésű hullámvasút” így, használaton kívül, simán lehetne a kormány sikerpropagandájának és a botcsinálta turisztikai beruházásoknak az emlékműve.

A kormány tagjai közül Rogán Antal az, akinek a nevét a leggyakrabban jelzőként szokták használni, és ugyancsak ő az, akivel kapcsolatban az is szenzációnak számít, ha egyáltalán megjelenik a nyilvánosság előtt. Ám korábban épp az ellenkezőjének lehettünk tanúi. Volt, hogy a feleségével bohóckodott az egyik kereskedelmi tévében; még emlékezetesebb, amikor helikopterrel igyekezett egy celebesküvőre, és talán nemcsak mi emlékszünk arra a gesztusra még belvárosi polgármester korából, amikor csak úgy volt hajlandó felavatni a századfordulós rikkancs szobrát, ha előtte a szoboralak kezében lévő újságra ráírják azt, hogy „Blikk”.

Tapasztalataink szerint Rogán úgy vált egyre visszafogottabbá, ahogy mind nagyobb hatalomra tett szert, a nevével fémjelzett propaganda pedig az Orbán-rendszer legfontosabb építőkövévé vált. De nemcsak az Európai Unió, a menekültek, a melegek, a hajléktalanok stb. démonizálása, az ellenzék és az ellenzékinek vélt személyek lejáratása miatt, hanem azért is, mert ugyancsak e propagandára épül a kormány tévedhetetlenségének mantrázása, egyebek mellett az idegenforgalom fetisizálása, illetve annak hirdetése, hogy a turizmus magyar gazdaság motorja. Igaz, hogy uniós és egyéb állami százmilliárdokkal lehet csak berúgni, de utána megy magától. Meglehet, hogy e modell – ahogy világ számos országában – nálunk is működhetett volna, ha az idegenforgalom fejlesztése valóban az, és nemcsak felelőtlen pénzszórás. Ami a „Mészáros-típusú” luxusszállodák építésén túl annyit jelentett, hogy

a kormány megbízásából mindenféle senkiföldjét kijelöltek turisztikai célpontnak, és elmondták róla, hogy ettől várják a környék gazdasági felemelkedését.

Így volt ez 2019 tavaszán a zalaszabari vidámparkkal is. A létesítmény bővítése azonban nem azért lett országos hír, mert azzal reklámozták, hogy itt található az ország egyetlen „fix telepítésű hullámvasútja”, hanem azért, mert Rogán Antal avatta fel, aki már ekkor sem vállalt túl gyakran ilyen fellépéseket.

„Kijelenthetjük, hogy Zalaszabar megelőzte Budapestet, mert a fővárosban egy ilyen színvonalú, egységes, gyermekeket szolgáló élménypark ma nincs” – mondotta megnyitó beszédében Rogán, majd a helyiek összefogását dicsérve szerényen megjegyezte: „Ehhez tettünk hozzá mi egy cseppet az elmúlt évben, a támogatással”. A miniszter arról már nem ejtett szót, hogy az 1,3 milliárdos beruházás során ez a „csepp” majdnem 1 milliárd forint volt, és persze arról sem, hogy miért képzeli bárki is, hogy a Budapesttől 197 kilométerre, de a Balaton nyugati végétől is 20 kilométerre lévő falu alkalmas lesz arra, hogy egy egész évben üzemelő vidámparkot fenntartson. Elég volt csak egy pillantást vetni a megnyitóról készült képekre – amelyeken a hullámvasút az építési területen kanyarog –, borítékolni lehetett, hogy Zalaszabarból nem lesz világszenzáció, a kormány pedig ismét valami olyat támogatott, ami piaci alapon működésképtelen.

 
A zalaszabari hullámvasút
Fotó: MTI/Varga György
 

Mostanáig szinte kizárólag olyan híreket olvashattunk a helyről, hogy felejthetetlen élményeket nyújtott hátrányos helyzetű és/vagy kárpátaljai gyerekeknek, vagyis nyilvánvaló, hogy a vidámpark eddig sem a saját bevételeiből tartotta fenn magát. De a legfrissebb hír már az, hogy a múlt héten, indoklás nélkül bezárták, ami így, szezonkezdés előtt elég egyértelmű üzenet. Mivel a hírek a bezárás tényén kívül egyebet nem közöltek, egyelőre azt sem lehet nem tudni, hogy mi lesz az ország egyetlen fix telepítésű hullámvasútjával. De abban biztosak lehetünk, hogy így, használaton kívül, simán lehetne a kormány sikerpropagandájának emlékműve, egyúttal az összes olyan botcsinálta turisztikai beruházásé, amelyek csak addig voltak fontosak, míg fel nem avatta őket Fidesz valamelyik notabilitása, akár Rogán Antal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk