Soha nem látott méretű, gigantikus, minden eddiginél nagyobb veszély leselkedik a bolygóra

Narancsblog

Minden egyes augusztus 20-án úgy emeljük a tétet, hogy talán fel sem fogjuk, az életünkkel játszunk: ami a tűzijátékok körül évek óta történik, előbb-utóbb biztosan veszélyeztetni fogja az emberi fajt.

Döbbenetes, hallatlan, mondhatni kopasznak is hajmeresztő, mennyire felelőtlen a magyar kormány. Évről évre felelőtlenebb. Ha kicsit is képesek vagyunk olvasni a jelekből, akkor látjuk magunk előtt: a nagy nemzeti megalomániában szép lassan el fogunk oda jutni, hogy bár csupa keresztény jelkép kíséretében, de egyszerűen felrobbantjuk a bolygót.

Miközben mi itt Putyintól – fideszesként talán Zelenszkijtől – féltjük az irhánkat, vizionálunk atomháborút, a Kárpát-medence szívében szinte teljes csendben készülődik lassacskán olyan tömegpusztító fegyver, ami leéget húst, növényt és bármit, ami az útjába kerül. Nem szeretnék mellébeszélni, úgymond nem vagyok a híve a rizsának, hablatynak, úgyhogy kimondom:

az, ami az augusztus 20-i tűzijátékok körül évek óta történik, előbb-utóbb biztosan veszélyeztetni fogja az emberi fajt.

Nem, nem a levegőbe beszélek, ugyanis a nagy hírzajban feltűnt valami, ami a legtöbbeknek talán elkerülte a figyelmét. Ki is fejtem a valóság minden részletét egy kisebb gyűjtéssel a főleg közpénzből fenntartott médiakonglomerátum, ismertebb nevén KESMA kiadványainak címeiből az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban.

A veszélyes vizekre evezés nem olyan rég történt: 2017-ben az Origo még azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a tűzijáték biztonságos lesz, ami alatt a gyakorlatban azt kell érteni, hogy a TEK felkészült terrortámadásokra is. Akkoriban még a biztonság volt a fő hívószó, egy évvel később meg is nyerte a Fidesz kétharmaddal a választásokat azzal a trükkel, hogy a biztonságot, illetve annak hiányát összekötötte különféle menekültekkel való riogatással. Hazudni mindenesetre nem hazudtak, a 2017-es tűzijáték nagyon biztonságos volt, sehol nem volt semmiféle terror és egyéb bolondéria.

Na de ami utána történt nem sokkal, az maga a létünket fenyegető úton való első lépés megkezdése, a kataklizma-gomb bekapcsolása! 2019-ben ugyanis ugyanez a kiadvány már előre felhívta a figyelmet: „Óriási tűzijáték lesz Budapesten augusztus 20-án”. A nagy lövöldözés lezárása után ezzel büszkélkedett: „Minden eddiginél látványosabb volt az idei tűzijáték”. Ez persze akkor még nem tűnt veszélyesnek, hiszen ugye miért ne lehetett volna az addigi fogalmam sincs, hánynál sokkal látványosabb a tűzijáték? Ahogy annyiszor, ez is úgymond történelmi kontextusban válik fontossá.

2020-ban egy másik katasztrófa, a koronavírus tudta kicsit lassítani a sokkal nagyobb katasztófát, 2021-ben viszont már zakatolt is tovább a halál felé vezető kisvasút, talán még Bicskénél is tovább. A jobboldali tájékoztatás zászlóshajója ugyanis már júliusban felhívta a figyelmet arra, hogy „minden eddiginél gigantikusabb lesz az augusztus 20-i tűzijáték”, és ez annyira nem a levegőbe beszélés volt, hogy utólag a képek megtekintését is azzal ajánlotta, hogy „káprázatos képeken minden idők legnagyobb ünnepi tűzijátéka”.

Az ember azt hinné, hogy ennyi gigantikusság, káprázatosság és minden idők után nem lehet fokozni, de nyilván az ember téved ilyenkor: bár az Országos Meteorológiai Szolgálat végül hibásnak bizonyult előrejelzése miatt 2022-ben egy hetet csúszott az ország legnagyobb pukkantgatása, azért annyi így is össze jött, hogy megtudjuk, „minden eddiginél látványosabb volt az idei tűzijáték”. A 2022-es tűzijáték itt először követelt áldozatokat: az OMSZ két vezetőjéről van szó, akiket azért rúgtak ki, mert az eredeti, már soknapos bulit is kapott gigatűzijátékot el kellett halasztani a téves riasztásuk miatt. Ki tudja, talán ők már sejtettek valamit.

Hogy mit sejtett a két meteorológus, azt nem tudni persze, de 2023-ban már teljesen akadálytalan volt az őrület: már az is kiderült, hogy „Európa legnagyobb, minden eddiginél látványosabb tűzijátékával készülnek augusztus 20-ra”, és tulajdonképpen minden adandó alkalommal elmondták, hogy ez itt bizony Európa legnagyobb, minden eddiginél látványosabb tűzijátéka lesz, és ezt természetesen utólag is fontosnak tartották leírni.

Lehet fokozni ezt? Hát persze, hogy lehet: csak hogy ne csak az Origo dolgozóit gyanúsítsuk az aggasztó hírek összetákolásával, az ugyanabban az alomban lévő Magyar Nemzettől idéznénk: július végén azt árulták el az érdeklődő konzervatívoknak, hogy „soha nem látott tűzijátékra készülhetünk augusztus 20-án”, augusztus első napján pedig már jött a hidegrázás: „Ezelőtt soha nem látott méretű, gigászi tűzijátékkal készülnek augusztus 20-ára a szervezők”. Kovács Zoltán államtitkár el is mondta, hogy ez biztos Európa legnagyobb tűzijátéka lesz, de a világ egyik legnagyobbja is, ráadásul a kormány is elmagyarázta, hogy azért lesz idén kicsit drágább, mert nagyobb lesz, mint tavalyi.

Mi jön ki ebből? Hát kéremszépen az, hogy a felelőtlen kormány most már hatodik éve vásárol egyre több robbanóanyagot, hogy aztán ezt mind felrobbantsa a Duna felett. Persze, lehet itt nevetgélni meg komolytalankodni, de könyörgöm, értsük meg: józan paraszti ésszel, magyaros gógyival, egyszerű logikával is ki lehet azt sakkozni diploma meg managerkalkulátor nélkül is, hogy ha minden évben nagyobb lesz a tűzijáték augusztus 20-án, akkor az egyszercsak természetszerűleg egy nagy, már már más jellegű robbanás lesz, ami

már nem látványosság, nem hídról meg a gazdag ismerősök háztetőjéről nézhető program lesz, hanem tűzgolyó, ami simán leégeti az arcunkat, vagy rosszabb esetben, tudomisén lerombolja a teljes emberi civilizációt!

Nem lesz itt se kereszt, se buzilobbi, se semmi, csak tűz, örök robbanások, és pusztulat! Nagyon veszélyes időket élünk.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk