Meghalt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és művésztársa

  • narancs.hu
  • 2020. március 2.

Nekrológ

A performanszművészet kivételes alakja 76 éves volt.

76 éves korában, hétfőn Ljubljanában meghalt Frank Uwe Laysiepen – művésznevén Ulay – írja a The Art Newspaper.

A performanszművész leginkább Marina Abramovićcsal közös előadásairól volt ismert. Hosszú éveken át a világ leghíresebb művészpárjaként tartotta őket számon a világ. Számos rendkívüli performansz fűződik nevükhöz, ilyen monumentális alkotás volt az is, mellyel szimbolikusan is  véget vetettek kapcsolatunknak: a Kínai Nagy Fal két végéről indultak el egymás felé, kilencven nap alatt 2500 km-t gyalogoltak némán, míg középen összetalálkoztak, hogy utoljára megöleljék egymást.

Szintén emlékezetes momentum volt Rest Energy című performanszuk,  amikor Ulay egy nyílvesszőt szegezett Abramovic szívének; nem sok kellett volna, hogy a megfeszített íjból kilőjön a nyíl, és a szívébe találjon. Érdemes az életünket áldozni a művészetért? – kérdeztük erről 2017-es interjúnkban Abramovićot.

„Igen, érdemes. A művészet ér annyit, hogy azért akár az életünket is feláldozzuk. Ha bármit komolyan vesz és komolyan csinál az ember, a művészetet vagy bármi mást, azt csak­is egyféleképpen érdemes csinálni: el kell menni a falig. Olyan sokszor kihívtam már a sorsot magam ellen, és látja, nemcsak hogy életben vagyok, de élek és virulok.” – válaszolta.

2010-ben Abramović meghívta Ulayt a „Művész jelen van” bemutatójára, így hosszú szünet után újra találkoztak. A művésznő egy széken ült minden nap nyolc órán keresztül, és a vele szemben ötpercenként leülő emberek szemébe nézett. Bár Ulayt Abramović hívta meg, elmondása szerint mégis váratlanul érte, hogy megjelent. Percekig néztek egymás szemébe szótlanul, majd mindketten elkezdtek könnyezni és megfogták egymás kezét. A Youtube-ra felkerült videót több mint 14 millióan nézték meg pár nap alatt, és a megható jelenet mindkettőjüket világhírűvé tette a mainstream közönség számára is.

A kapcsolat végül csúnya véget ért, 2015-ben Ulay beperelte Abramovićot közösen létrehozott műveik jogdíjának neki járó részét követelve. A bíróság meg is ítélt neki 250 ezer euró jogdíjat és a 23 ezer eurónyi perköltséget.

Abramović Instagram-posztjában így búcsúzik egykori társától: "Hatalmas szomorúsággal vettem tudomásul, hogy barátom és korábbi partnerem, Ulay ma meghalt. Kivételes művész és emberi lény volt, aki rettenetesen fog hiányozni. Az egyetlen, ami megnyugtat ma, a tudat, hogy öröksége és művészete örökké tovább él majd."

It is with great sadness I learned about my friend and former partner Ulay's death today. He was an exceptional artist and human being, who will be deeply missed. On this day, it is comforting to know that his art and legacy will live on forever.⠀ ⠀ - Marina Abramovic

33.4k Likes, 1,405 Comments - Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute) on Instagram: "It is with great sadness I learned about my friend and former partner Ulay's death today. He was an..."

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.