Olvasói levél

Hanyatlásunk évtizede

Magyar Narancs, 2012. március 29.

  • 2012. május 5.

Olvasói levelek

Kedves MaNcs! Boda Zsolt kollégám múlt heti cikkéhez Bundula István fűzött megjegyzéseket, és ott említette a Védegylet 2008-as, "Úgyis elpatkolsz, nyugger!" című "különösen ízléses performanszát". Mivel a szövegből nem derül ki, a félreértések elkerülése végett szeretném megjegyezni, hogy egy groteszk szatíráról van szó, amellyel a társadalombiztosítási alap akkor tervezett privatizációja ellen tiltakoztunk.

A performanszszal arra utaltunk, hogy a tb-privatizáció sértheti a szolidaritás elvét. A magántulajdonosok érdekei nem jelentenek megfelelő ösztönzési keretet egy egyszerre igazságos és hatékony egészségügy-finanszírozási rendszerhez. Ezt a szakmai-politikai álláspontunkat egyébként nem csupán ilyen színes-szagos módon, hanem rendszerezetten is kifejtettük több állásfoglalásunkban, publikációnkban (Élet és Irodalom, Hírszerző, Népszabadság stb.) - sőt egy egész tanulmánykötetet jelentettünk meg a közszolgáltatások piacosításának kockázatairól és mellékhatásairól,Gazdálkodj okosan! címmel. (Mindezekről lásd a honlapunkat: http://www.vedegylet.hu)

Üdvözlettel:

Vida Viktor,

Védegylet

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.