Lakatos Péter válasza Schilling Árpádnak

  • 2016. április 27.

Olvasói levelek

„Te nem az elhangzottakkal, hanem a formával, a tematikával, a meghívottak személyének kiválasztásával vitatkozol.”

Kedves Árpád!

Nagy örömmel tölt el, hogy elérte ingerküszöbödet az általunk szervezett konferencia. Már megérte a belefektetett munkát. Néhány reflexiót, ha megengedsz:

A konferenciát magánemberek szervezték, szabadidejükben, polgári foglalkozásuk mellett, saját forrásból. Eszükbe sem jutott, egyetlen fórumon nem jelezték, hogy erre akár közpénzből, akár külső magánforrásból támogatásra tartanának igényt, amint ezt számos civil kezdeményezés és alkotóművész teszi. Éppen ezért horribile dictu az is beleférne, hogy magáért az összegyűlésért gyűltünk össze. Persze nemcsak ezért tettük, de bevallom, már annak is örülök, ha a szabadidőmben okos embereket hallgathatok meg, meglévő ismerőseimmel beszélgetek, és újakat  is szerzek. Megdöbbent, ha egy civil kezdeményezéssel kapcsolatban ezt az öncélt bárki lebecsüli.

Nagy tisztelője vagyok művészi tevékenységednek, és érdeklődéssel figyelem közéleti aktivitásodat. Feltéve, de meg nem engedve, hogy bizonyos lépéseiddel, megközelítéseiddel nem értek egyet, eszem ágában nincs másnap nyilvánosan leteremteni, mert már a kezdeményezéseid, tevékenységed létét is értéknek tartom, azaz, hogy valami történik, amihez azután szakmailag, érdemben lehet viszonyulni, amivel lehet vitatkozni. Te nem az elhangzottakkal, hanem a formával, a tematikával, a meghívottak személyének kiválasztásával vitatkozol. Ehhez jogod van, de az ilyen „baráti tüzet” nem tartom szerencsésnek.

A konferencia előadóit, tematikáját igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy egyfajta „alapozó”,  fogalomértelmező jellege legyen, ami szerencsés esetben alapját képezheti egy későbbi diskurzusnak. Igyekeztünk – és azt hisszük, sikerrel – az aktuálpolitikai tértől minél messzebb tartani a rendezvényt (értem, hogy ezt eredendő bűnnek gondolod, én kifejezetten nem), hiszen az a véleményünk, hogy a reális önértékelésünket, a megcélzott értékrendek iránti igény kialakítását így tudjuk hatékonyabban elvégezni. Természetesen tévedhetünk. Mi elfogadjuk, hogy sok út vezethet ugyanahhoz a célhoz, viszont látszólag Te azt gondolod, rendelkezel a térképpel az egyetlen igaz ösvény kiválasztásához.

Üdvözlettel, és sok új kimagasló alkotásodra várva:

Lakatos Péter, a konferencia egyik szervezője

Figyelmébe ajánljuk