Olvasói levelek

  • .
  • 2011. február 3.

Olvasói levelek

A Schiffer András-jelenség Magyar Narancs, 2011. január 6. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2011.
január 20.

Kedves Juhász Géza! Kedves Schiffer András!

Géza szerint Szabó Tímea, az LMP képviselője valójában "el sem ment a Gaudi-féle 2002-2010-es különjelentés tárgyalására". Én ezzel szemben azt írtam, hogy "pártja részt vesz a szocialisták ellen felállított, a parlamenti ellenőrzés karikatúrájává vált, a fideszes Gulyás Gergely illetve a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás által vezetett albizottságokban és szavazatával támogatja azok 'jelentéseit'". A bizottság honlapján olvasható jegyzőkönyvek szerint október 20-án a Gulyás-féle jelentést, november 26-án pedig a Gaudi-féle jelentést vitatta meg. Az LMP képviselője az albizottság mindkét ülésén részt vett és elfogadta a jelentést. Ebből vontam le a következtetést, hogy az LMP mint párt egyetért az ilyen "vizsgálatokkal". Az, hogy a főbizottságnak azon az ülésén, amikor e jelentést jóváhagyták, Szabó Tímea valóban nem volt jelen, nem érinti azt, hogy mindkét jelentést támogatta. Eddig a tény, és most nézzük az indítékot.

Géza megismétli az LMP-s álláspontot, hivatkozva az Alkotmánynak arra a rendelkezésére, hogy az Országgyűlés "bármely kérdés megvizsgálására bizottságot küldhet ki". Megfeledkezik - miként a Fidesz is teszi - arról, hogy a bizottság tevékenysége nem sérthet más normákat. Volt már példa arra, hogy az Országgyűlés az idézett rendelkezésre hivatkozva olyan bizottságot hozott létre, amelynek tevékenysége alkotmányellenes volt, mint 2001-2002-ben a képviselők vagyonát vizsgáló Répássy-féle bizottság, amely olyan adatokat kezelt, amelyeket csak a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság kezelhetett volna, valamint a 2002-ben létrehozott Mécs-bizottság, amely illetéktelenül nyúlt az ügynöktörvény hatálya alá tartozó adatokhoz. Az emberjogi bizottság albizottsága olyan kormány tevékenységét vizsgálta, amely nem a jelenlegi, hanem az előző Országgyűlésnek tartozott felelősséggel, és abban az Országgyűlésben a Fidesz nagy ellenzéki pártként nem kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását, amelyet ellenzéki kezdeményezésre meg kellett volna alakítani, s amely az akkori kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértése esetén fogadhatott volna el jelentést. Ez felel meg az Alkotmány és a Házszabály logikájának. A következő Országgyűlésben hozni létre olyan albizottságot, amelyben a korábbi kormányt akkor támogató párt képviselője csekély kisebbségben van, ellentétes ezzel a logikával. Ezért helytelenítem, hogy az LMP mint demokratikus párt részt vesz az alkotmányos normák ilyen megcsúfolásában.

Ez az eljárás persze összefügg azzal, ahogy András a magyar politikai erőket megítéli. Eszem ágában sincs Szanyi Tibor tézisét bizonygatni, nem tekintem az LMP-t a Fidesz csatlósának, miként azt sem várom el tőle, hogy az MSZP csatlósa legyen. Azt kifogásolom, hogy András nem érti vagy nem akarja érteni a különbséget a között, hogy az MSZP olykor hibázik a demokratikus normák követésében, míg a Fidesz következetesen a demokratikus jogállam lebontásán dolgozik. Nem vitatom, hogy András rendszeresen határozottan bírálja a Fidesz lépéseit, ahogy ez kiderül a parlamenti beszédeiből vett idézetekből, melyeket Géza szépen felsorol. Csakhogy - mint erre cikkemben utaltam - András szinte mindig tesz egy utalást annak érzékeltetésére, hogy a Fidesz csak azt teszi, amit korábban már az MSZP is tett. Csak néhány példa erre azokból a beszédekből, melyekből Géza idézett: "De emlékeznünk kell arra is - hiszen ez is hozzátartozik a történeti hűséghez -, hogy miközben a '94-ben kezdődött periódusban meg volt hirdetve a konszenzus a pártok között, valóban elindult egy kedvezőtlen folyamat, amikor az akkori ellenzék jelölt egy szakmailag minden tekintetben megfelelő jogászprofesszort, Bruhács professzor urat, akit az akkori kormányzó MSZP-SZDSZ-többség kizárólag politikai okokból leszavazott... Hol a szocialista párt próbált pártkatonákat jelölni különböző független intézmények élére, hol pedig a jelenlegi kormányoldal próbált pártkatonát ültetni - miként az az elmúlt órákban is történt - egy független intézmény élére." (Június 28.) Hogy pártkatona lett volna egykor Horváth Ádám a televízió, vagy Surányi György az MNB élén, vagy most Simor András, azt Schiffer sem gondolhatja komolyan. Bezzeg Járai Zsigmond, akit maga Orbán nevezett meg hívei előtt jegybankelnöksége idején saját emberükként. De térjünk vissza az idézetekhez:

"Azt javasoljuk az Orbán-kormánynak, hogy ne folytassa a Gyurcsány-kormány jogkorlátozó politikáját... Abban hiszünk, hogy éppenséggel a szabadságjogok erősítése, a vita területének minél szabadabbá tétele az, ami igenis erősítheti a demokratikus jogállamot, úgyhogy éppen ezért nagy tisztelettel kérem önöket, hogy térjenek le arról az útról, amit egyébként Gyurcsány Ferenc és Draskovics Tibor jelölt ki." (Július 5.)

"Emlékezhetünk arra, hogy volt olyan miniszterelnöke ennek az országnak, aki sorozatosan támadásokat intézett a köztársaság elnöke ellen, és pártelfogultsággal gyanúsított alkotmánybírákat. Voltak alkotmánybírák, akiket azért nem sikerült megválasztani, mert volt olyan többségi párt, amelyik meggyanúsította őket pártelfogultsággal. Ha önök ebből a helyzetből ki akarnak mászni, akkor talán nem kéne azokhoz az eszközökhöz nyúlni, amilyen eszközöket használt a szocialista-szabad demokrata többség." (November 2.)

Ezt a következetesen érvényesülő szemléletet kifogásolom. Meg azt, amit szintén a november 2-i beszédben mondott: "Szerintem senki - legalábbis közülünk - nem kívánja kétségbe vonni Lázár János és frakciótársai demokratikus elkötelezettségét." Vagyis még az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása - hiszen annak vitájában mondta a fentieket - sem volt elég Andrásnak ahhoz, hogy kétségbe vonja a Fidesz demokratikus elkötelezettségét.

Bauer Tamás

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.