Olvasói levelek

  • .
  • 2011. szeptember 15.

Olvasói levelek

Kiút vagy egérút Magyar Narancs, 2011. szeptember 8. Tisztelt Főszerkesztő Úr! Kérem, hogy a Magyar Narancs e heti számában a következőket hozza nyilvánosságra: A Magyar Narancs 2011.
szeptember 8-i számában Bajnai Zsolt Kiút vagy egérút címmel megjelent írásával kapcsolatban - anélkül, hogy a helyreigazításról, illetve a személyiségi jogi perindítás lehetőségéről lemondanék - válaszomat e levél megjelenésével egy időben a MÚOSZ honlapján teszem közzé.

Ennek okai:

1. 2006. június 8-án a Magyar Narancs XVIII. évf. 23. számában Ingatlanértékesítési viták a MÚOSZ-ban címmel írás jelent meg, amivel kapcsolatban a szerkesztőséget hivatalosan helyreigazításra kértem. Ennek tárgyát hét pontban jelöltem meg. A lap 2006. június 29-én a hétből három pontot igazított helyre anélkül, hogy a négy figyelmen kívül hagyott kifogással kapcsolatban bármi módon (telefon, levél, email) értesített volna, netán az elutasítás indokait velem megosztotta volna. Erre magam akkor nem reagáltam, belegondolva, hogy egy hét pontból álló helyreigazítás - egy ekkora felületen már csak vizuálisan is - aránytalan terjedelem, és kényelmetlen, kínos is.

2. A napokban egy ÉS-cikkben olvastam Francis Bacontól egy idézetet: "Rágalmazni vadul és merészen kell, akkor megragad valami." Ami a mondat elejét illeti, Bajnai Zsolt írása megfelel e követelményeknek. A mondat második felében foglaltakat szeretném elkerülni.

Üdvözlettel:

Eötvös Pál

Várhegyi Éva: Ekotrip (Felelős kerestetik)

Magyar Narancs, 2011. szeptember 1.

Tisztelt Szerkesztőség!

Várhegyi Éva írásában azt állítja, hogy "a devizában eladósodó háztartások problémájára a felelősség kérdését ma élesen exponáló, a rendszerváltás után hazatelepült egykori brit bankvezető (ez én lennék - R. P.) nem hívta fel a figyelmet". A kérdéshez fűződő mintegy 16 írásom és nyilatkozatom az elmúlt évek folyamán persze könnyen megtalálható az interneten a nevem alatt. Ezek mindegyike elkerülte volna Várhegyi Éva figyelmét? Szerencsés lenne, ha ezt tudnánk feltételezni. Csakhogy az Élet és Irodalom 2009. július 31-i számában Várhegyi Éva engem "pálfordulással" vádolt éppen azért, mert bátorkodtam a bankok devizahitelezéssel kapcsolatos gyakorlatáról kritikus észrevételeket megfogalmazni annak ellenére, hogy korábban egy bankot vezettem. Várhegyi Éva írása tehát nincs összhangban az általa ismert tényekkel. Egyébként az sem igaz, hogy írásaim az egyéni felelősséggel foglalkoznának. Én egy hibás banki termék hibáinak feltárását, a hibák következményeinek elemzését, majd kijavítását szorgalmaztam és szorgalmazom.

Tisztelettel,

Róna Péter

Figyelmébe ajánljuk