Az ellenzék már tavaly feladta 2018-at

szerző
Keszthelyi András
publikálva
2017. okt. 17., 08:00
kommentek
32
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az úgynevezett összefogásnak csak akkor lenne értelme, ha győzelemmel kecsegtetne 2018-ban. Ám az ellenzék, úgy tűnik, már tavaly eldöntötte, hogy ezt a Fideszt nem lehet legyőzni 2018-ban.

„Ideje új kalandoknak,
Semmi nem történik újra”
(Európa Kiadó)

A Közös Ország Mozgalom október 23-ára összellenzéki tüntetést szervezett (mínusz Jobbik). A rendezvény elsősorban a nyolc párt által aláírt választási törvény-módosítás melletti kiállásról szólt volna, igazi értelme azonban az volt, hogy közös fotó készüljön az ellenzéki pártok vezetőiről, amint az összefogást követelő civilek kórusát hallgatják a felhevült közönség ütemes tapsa közepette.

Gulyás Márton nem véletlenül színházi ember: jó érzékkel konstruálta meg azt a dramaturgiai keretet, mely a rendezvény sikere esetén további nyomást gyakorol az ellenzéki pártokra, és mintegy mellesleg, őt magát is az összefogás egyik katalizátoraként pozicionálja. A politikai realitás azonban nem kedvez az efféle színházi konstrukcióknak.

A politikai realitás ugyanis az, hogy az ellenzéki pártoknak sem kedvük, sem érdekük olyan megállapodást kötni, mely saját identitásukat sérti. Pontosabban azért nincs kedvük hozzá, mert nem érdekük.

Az úgynevezett összefogásnak csak akkor lenne értelme, ha győzelemmel kecsegtetne 2018-ban. Ám az ellenzék, úgy tűnik, már tavaly eldöntötte, hogy ezt a Fideszt nem lehet legyőzni 2018-ban. 2016 nyara óta egyetlen ellenzéki politikus volt, aki komolyan gondolta, hogy összefogással a Fidesz verhető: Botka László, őt azonban haladéktalanul kinyírták pártján belül (MSZP) és kívül (DK). Botka projektje nem csak a baráti sortűz miatt halt el, de Gulyás Márton tüntetése szempontjából ennek kevés jelentősége van.

Az október 23-i összellenzéki tüntetés meghiúsulásának oka az, hogy annak semmilyen realitása nem volt a szó pártpolitikai értelmében. A poszt-Botka ellenzék nem akar összefogni, legfeljebb közös fényképeken demonstrálni, hogy másnap blogokon és Facebook posztokon folytassa mindenki háborúját mindenki ellen.

false

 

Fotó: Facebook/Közös Ország Mozgalom

(Kitérő: a koordinált jelöltállítás az ellenzék mai állapotában legjobb esetben is arra lesz elegendő, hogy a 2014-ben elnyert 10 egyéni mandátumnál többet szerezzenek, optimális esetben megakadályozva a Fidesz újabb kétharmadát, de távolról sem veszélyeztetve Orbán sorozatban harmadik győzelmét. Az elmúlt évek ellenzéki megnyilatkozásait figyelve nem valószínűsíthető olyan együttműködés, amely nem csak a jelenleg is meglévő ellenzéki tábort mozgósítja, hanem képes a kormányváltó hajlamú szavazók megszólítására is. Így tehát amikor ellenzéki politikusok a 106 (!) választókerületben való együttműködésről beszélnek, valójában saját frakciójuk méretének optimalizálásáról szólnak.)

Elsőre senki, így a Momentum sem mondott nemet Gulyásnak – ellenben az összes többi párt részvételéhez kötötte saját megjelenését. De aztán nem is kellett túl sokáig várni. A rendezvény előtt bő tíz nappal az LMP bejelentette, hogy „sok gondolkodás” után úgy döntött, nem vesz részt az eseményen, mert az „már nem ennek (a választási törvény megváltoztatása – K.A.) a jegyében történik, pedig lehetne az is a célja akár, hogy reményt adjon az embereknek. Helyette valószínűleg együttműködési technikákról, összefogásokról (kiemelés tőlem – K.A.) lenne szó az ott megjelenő ellenzéki pártokkal kapcsolatban, és Hadházy szerint ennél azért fontosabb ünnep az október 23.”

Ezek után gyorsan kiszállt a Momentum és az Együtt is, majd Gulyás Márton lemondta a pártok részvételét, de a tüntetést megtartja. Színházi emberként tudnia kell, hogy a khoros nem működhet önmagában, csak a főszereplők mellett. Ha nincsenek szereplők, nincs dráma sem – így a kórus funkcióját veszti. Hogy ezek után miért tart mégis rendezvényt október 23-án, meglehetősen rejtélyes.

Az LMP döntésén érdemes egy csöppet elgondolkodni. A Botka lemondása utáni baloldali zűrzavar egyik haszonélvezője a Jobbik és a DK mellett éppen az LMP lehetne, ehhez azonban meg kellene szólítania a baloldali szavazókat, ahogyan azt sietve megtette Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc is. Ehhez azonban több kell, mint az „összefogások” trükkjének felismerése és merev hárítása.

Felállt az elnökség

Felállt az elnökség

Fotó: Németh Dániel

 

Szél Bernadett személyében az egyetlen valós támogatottságot élvező miniszterelnök-jelölt léphetett volna színpadra a nyolc párt szónokai között. Bizony, a néppárti ambíciók azzal járnak, hogy néha ki kell lépni a meleg akolból és elmenni azok közé, akiket meg akarunk nyerni magunknak. Ehhez persze bátorság kell, meg kockázatvállalás és nem utolsósorban a hátország szilárd támogatása.

Ez utóbbi minden bizonnyal hiányzott. A párt elitje és tagsága úgy tűnik, továbbra sem kíván kibújni Schiffer András köpönyegéből. A nemrégiben lezajlott 39.(!!!) pártkongresszus minden szólama ellenére is úgy tűnik, az LMP nem nyitott az innovációra, ha az zavart okozhat a bázisdemokratikus erőben. Az alapító visszavonult, de szelleme továbbra is eleven. Amíg ez így marad, a néppárti ambíció kemény diónak bizonyulhat.

Political Animal – Kövesse Keszthelyi András politikai elemző blogját a Magyar Narancs oldalán!

Political Animal

„Megpróbálom megérteni azt, ami történik, a rendelkezésre álló szükségképpen kevés tény alapján.”

szerző
Keszthelyi András
publikálva
2017. okt. 17., 08:00
kommentek
32
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 32
  galambocskám
  2017. október 17., kedd 19:29
  Akármilyen rworse, neked nem tűnik fel hogy gyurcsincsi az öszödi beszédben egyszer sem beszél a felelősségről egyes szám első személyben?
  Én, Gy.F, felelős vagyok. Én, Gy. F nem mondtam igazat.

  Ilyesmit nem találsz a szövegben, az egész arról szól hogy gyurcsincsi a pártja nyakába lőcsöli a saját, személyes, miniszterelnöki felelősségét.

  Ha elvállalta volna akkor talán ma sem ismernénk azt a kifejezést hogy öszödi beszéd. De gyurcsincsi ott is, másutt is, mindenütt is csak másokat talált felelősnek, saját magát sosem. Szerintem vérig sértett szocialisták szivárogtatták ki a vérig sértettség okán. Persze nem kellett volna ezt tenniük, de azt hogy egy kanál vízben megfojtották volna szívük szerint gyurcsincsit, az teljesen érthető. De legalábbis hozzája vághattak volna valamit ami kemény és dudoros.
 2. 31
  rworse
  2017. október 17., kedd 19:05
  30
  Cyrano
  Mindezt persze már sokszor átbeszéltük, csak ismételgetjük magunkat egy-kéthavonta.
 3. 30
  rworse
  2017. október 17., kedd 19:02
  Cyrano, 27

  Fenntartom, hogy tavaly okt. 23-ikán megegyezéstől, összefogástól még eléggé távol álltak a színpadon álló pártok - hát még az(ok), akik akkor sem volt(ak) a színpadon. Részleges szándéknyilatkozatok, közeledések, hintázások szintjén állt a dolog, nagyjából ez látszik Bokros szövegeiből is, amennyire foglalkozott ezzel a témával írásaiban. Botka biztos, hogy rosszul állt a dologhoz, ezt magam is mondtam, többször, jelesül, hogy nem csak a gyurcsányozása miatt állt rosszul, hanem az önmagát egyeduralkodóvá tevő ajánlataival is. Ebben nincs vita köztünk, nem is volt. Hogy mi lett volna az összefogással, ha Botka nem ugrik bele a nagybőgőbe, nem tudjuk, nyilván előbbre jutott volna, mint ahol most van.

  -.-.-.-.-

  "Arról beszélek, hogy folyamatosan olyan dolgot varrnak - még az ellenzéki oldalon is - Gyurcsány nyakába amihez nincs köze. Erre volt példa a kommentelő 2006-os szövege."

  Rendben, értem, a beszóló kapcsán ez igaz is, valóban olyasmit (is) varrt ő (is?) Gyurcsány nyakába, amiről éppen Gyurcsány nem sokat tehetett, - kivéve, ha az őszödi beszéd szerves következményének tekintjük a székházégetést, majd a tankelkötéses okt. 23-ikát, mert éppenséggel nézhető úgy is. Nézhető úgy is, hogy joggal elégedetlenkedett az új választást követelő néprész és követelt új választást a csalással is megnyert választás helyett. Nem Gyurcsány tehet a 2006. okt. 23,-áról, de az alapanyagot ő szolgáltatta hozzá. Mindazonáltal a beszóló nick elsősorban trollkodott itt, tehát nem jó példa annak kapcsán, ha egyébként értelmesen beszélgetők beszélgetnek.

  -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

  "Ahogy elmaszatoltad az mszp szerepét őszöd és annak következményei kapcsán, és mindent Gyurcsány nyakába varrtál,..."

  Ugyan nem ezt tettem, de most akkor legyen úgy, teszem. A törvényszerű következmények szempontjából érdektelen, hogy az MSZP és az ország akkori állapotában kellett-e egy túlfűtött öltözői edzői beszédet tartania az "államférfi" Gyurcsánynak, amint az is érdektelen, hogy árulók hangfelvételen kiárulták az egymásközöttinek szánt beszédet. Az az érdekes, hogy Gyurcsány elmondta ezt a beszédet, amivel hosszú időre elkúrta. A pártját is, az országot is. Azzal is, ami a beszédben szónoki túlzás volt, meg azzal is, ami a szónoki túlzások 60-70%-ában igaz volt benne.
  Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor azonnal új választást kellett volna kiírni, hiszen a kormányfő maga "vallotta be", sőt hosszan ecsetelte, hogy többek között csalással is nyerte meg a választást (tudtuk ezt az őszödi beszéd előtt is, tudtuk azt is, hogy Orbán még ellenzékben indulva is többet csalt, de ez érdektelen, az az érdekes, hogy nyilvánosan "bevallotta" a kormányfő). Új választást kellett volna kiírni, lenyelve a békát, a savanyú szőlőt, hogy az az Orbán nyeri meg a megismételt választást, akinek az érdemei alapján egyébként valahol Szélső-Mongóliában kéne egy nemezsátorban ücsörögnie életfogytig száműzetésben. Pech. Gyurcsány elkúrta. Gyurcsány kúrta el. Karantén. Aztán jöjjön vissza néhány év múlva, ha visszafogadja a közeg. Vagy ha akkor nem vonult karanténba, a lemondása után mindenképpen kellett volna, nem pedig új pártot alapítania. De akkor már legalább előtte a válságintézkedéseket neki végig kellett volna menedzselnie, és utána lemondania, nem pedig Bajnaira hagyni a piszkosmunkát.
  2006-ban az ország tragédiába zuhant, mert Gyurcsány egy Balaton-parti délutánon a szónoki teljesítményével elintézte, hogy 2010-ben szőröstül-bőröstül Orbán kezébe kerülhessen az ország. De nem csak a szónoki teljesítményével, hanem mert sokminden igaz is volt abból, amit ott összeszónokiteljesítményezett. Ősbűn. Orbán kezére játszotta az országot, szőröstül-bőröstül. És persze azok az árulók, akik a hangfelvételt Orbán kezére játszották, de ez érdektelen.
  Tehát én azt mondom, hogy az őszödi ügy kapcsán Gyurcsánynak karanténba kellett volna vonulnia, és új választást kellett volna kiírni. Amit valamennyivel megnyert volna a Fidesz (Orbán), az a Fidesz (Orbán), amely nem igazán akart 2006-ban nyerni parlamenti választást, két okból sem. Egyrészt, ami biztos volt, hogy az EU-támogatások majd a következő ciklus kormányzatának dolgát könnyítik meg veszettül (3-4-5% a magyar GDP-ben!!!), másrészt, ami csak elvileg volt biztos, hogy nyakunkon a világválság, amelynek már a kétezres évek első felében ki kellett volna törnie.
  Gyurcsánynak a karanténban kellene lennie, nem pedig (vezérelvű!) pártot vezetnie! Elkúrta! Gyurcsány ma egy Dorian Gray. Egy doktor Faustus. Egy Lear király.

 4. 29
  Cyrano
  2017. október 17., kedd 16:55
  yoyo: ok.
  Csak annyit: ha az iróniát sem érted, akkor főleg.:(
 5. 28
  yoyo
  2017. október 17., kedd 16:17
  Cyrano:
  egy logikai valami:

  én összefogok, de a szél beszédeit a bayer írja, a momentum a fidesz zsebében van, a botka az áááá!!!, a karácsony az elbaszta egész zuglót, a barabás, meg a kolnay, meg a bajnai....

  Amúgy mindenki mindent a gyurcsány nyakába varr.

  nem, ez sajnos az ovis homokozói te kezdted kezdetű vég.
 6. 27
  Cyrano
  2017. október 17., kedd 16:00
  rworse:
  Ha olvastad, akkor miért írod, hogy semmi sem volt okt 23-án?
  Mert te írtad:
  ""tesz úgy", hanem te teszel folyamatosan úgy, mintha lett volna összefogás, mintha 2016. okt. 23.-án történt volna valami, amit szét lehetett verni."
  Bokros pedig ennek az ellenkezőjéről beszélt, nem egyszer.

  Igazad van, a Botka-ügyről nem úgy írtál, ahogy értelmeztem::(

  Arról beszélek, hogy folyamatosan olyan dolgot varrnak - még az ellenzéki oldalon is - Gyurcsány nyakába amihez nincs köze. Erre volt példa a kommentelő 2006-os szövege.

  Nincs mesebeli grállovag, de van valaki, akin folyamatosan elveritek a port. Most is.
  Én meg ezt unom. És tetszik vagy sem, folyamatosan szóvá is fogom tenni.
  Ahogy elmaszatoltad az mszp szerepét őszöd és annak következményei kapcsán, és mindent Gyurcsány nyakába varrtál, miközben Puch mai napig tartó "áldásos" tevékenységéről szó sincs.:(

  Mint említettem: a saját felelősségem/ünk miatt állok ki Gyurcsány mellett. Mert igaza volt P. Lendvaynak, mi hagytuk, hogy így legyen. Sem a saját pártja tisztességtelen dolgai, sem a fidesz hazugságai miatt ellenére nem álltunk mellé, hagytuk, hogy ez legyen.:(
  És a mai napig hagyjuk:(
  Hát én, amit lehet megteszek, hogy kisebbítsem a bűnömet. Legalább utólag.

  Két politikus kompromisszumkész ebben az egész katyvaszban: Bokros és Gyurcsány, de a folyamatos zsezsegés akörül az lmp körül folyik, amelyről minden normális ember tudja, hogy csak "őfelsége látszatellenzéke."
 7. 26
  Niki
  2017. október 17., kedd 15:30
  A Budai Liberális Klubban tartott vitaestet Gulyás Márton a Jobbik, az LMP és a Momentum képviselőivel.
  Összefogás, vagy önálló indulás?

  https://youtu.be/WMeI8o94uEc
 8. 25
  galambocskám
  2017. október 17., kedd 14:22
  "Mindig elolvasom az ÉS-t, már a megjelenése előtti napon."

  Mija túró, mija túró, akármilyen rworse.

 9. 24
  galambocskám
  2017. október 17., kedd 14:18
  http://index.hu/belfold/2017/10/17/szintet_lepett_a_baloldali_marakodas_greczy_beperli_az_mszp-t/

  Az ellenzéki agyhalál újabb fejezete.
 10. 23
  rworse
  2017. október 17., kedd 14:11
  Cyrano

  Mindemellett, amint tisztában vagy vele, mert már sokszor jeleztem, csak nem vagy hajlandó magadnak "bevallani", én nem vagyok, én sose is voltam Gyurcsány ellen, sőt, az egyik legkisebb rossznak azt tartanám, ha sokat lenne-lett volna például ő például miniszterelnök az utóbbi harminc év garnitúrájával összevetve. De nem azon a pinkmagentarózsaszín szemüvegen keresztül nézem, amin te. Egyébként is meghökkentő, hogy egy ilyen átfogóan pikírt hajlamú ember mint te, hogyan tud ennyire pinkmagentarózsaszín szemüvegen keresztül nézni valakit, mint te Gyurcsányt.

Komment írásához vagy regisztrálj

Blog

még több cikk